Ebből a 12 ételcsoportból kell enni minden nap a hosszú életért

Lassan véget ér a Veganuár, és ezzel sokak számára a húsmentes élet is. Ha azonban újabb kihívásra vágynál, próbáld ki a teljes értékű növényi étrendet.

A teljes értékű növényi étrend az elmúlt években Dr. Michael Greger amerikai táplálkozásszakértő könyvének köszönhetően vált népszerűvé. Dr. Greger Hogy ne halj meg  című könyvében részletesen bemutatja, hogy milyen pozitív élettani hatásokkal jár a növényi táplálkozás.

A teljes értékű növényi étrend, röviden TÉNÉ, a vegánsággal ellentétben nem csupán annyit jelent, hogy elhagyjuk az állati eredetű ételeket. A teljes értékű növényi étrend lényege, hogy minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszerek bevitelét és azok helyett magas tápanyagtartalmú, növényi alapanyagokat használjunk. Dr. Greger három csoportra osztotta az ételeket: vörös, sárga és zöld lámpás kategóriákat hozott létre.

A vörös lámpás ételek azok, amiket egyáltalán nem vagy nagyon minimálisan lehet fogyasztani a TÉNÉ-t követőknek. Ilyenek az olajban sült ételek, a finomított szénhidrátok, a legtöbb növényi olaj és a cukrok, illetve a feldolgozott állati eredetű ételek. A sárga lámpás csoportba tartoznak a feldolgozott növényi ételek, például a hozzáadott sót, cukrot vagy olajat tartalmazó konzervek és a feldolgozatlan állati eredetű ételek, mint a tojás vagy a színhús. Ezek az élelmiszerek kerülendők, de belefér, ha időről időre fogyasztjuk őket.

A zöld lámpás ételek azok, amikből a TÉNÉ étrend javarészt áll. Ide tartoznak a nyers zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és az olajos magvak.

Elsőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy csupán növényi alapanyagokból egy kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet lehet összeállítani. Dr. Greger viszont szerencsére összerakta nekünk a napi tucatot, ami 12 olyan alapanyagot tartalmaz, amelyekből szerinte minden nap fogyasztanunk kell, az egészségünk érdekében. A TÉNÉ étrendet követők szerint, ha betartod az étrend szabályait, és megeszed a napi tucatot, egyáltalán nem maradsz éhes, változatosan tudsz enni, és még fogyni is fogsz. Az étrend emellett sokaknak segített az emésztési problémák leküzdésében, hormonális problémákkal küzdőknek is ajánlják, Dr. Greger szerint ez a hosszú és egészséges élet titka. 

A következő 12 élelmiszer csoportból kellene fogyasztanunk minden nap Dr. Greger szerint:

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még többet olvashatsz étrendekről, diétákról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek