Meddig tartható el a főtt tészta a hűtőben?

Szárazon évekig eláll a spájzban, de mi a helyzet a főtt tésztával a hűtőben?

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy a híres, jól bevett szaglásteszttel próbálta megállapítani, hogy a hűtőben felejtett tészta vajon jó-e még, vagy már ki kellene dobni. Megromlás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról beszélünk, és arról sem, hogy miből készült – más a „szavatossági ideje” egy saját kezűleg gyúrt levelestésztának, mint egy csicseriborsó-tésztának például, és még a saját készítésű és az üzletekben vásárolt között is van különbség. Érdemes jól meggondolni, hogy a furcsa állagú vagy szagú tésztát megesszük-e, mert nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, ha mégis túlbecsültük, meddig jó.

via GIPHY

Ahhoz, hogy ne járjunk így, először is érdemes tudnunk, meddig tarthatók ela tésztákakkor, ha nem a hagyományos száraztésztáról beszélünk. Átlagosan elmondható, hogy a különböző tészták az alábbi időintervallumban tarthatók el a hűtőben:

  • friss saját készítésű tészta:4-5 nap
  • friss boltban vásárolt tészta:1-3 nap
  • megfőzött bolti tészta: 3-5 nap
  • hüvelyesekből készült tészta: 3-5 nap
  • gluténmentes tészta:3-5 nap
  • tortellini, vagy a többi töltött tészta: 3-5 nap
  • lasagna, vagy az ehhez hasonló tészták:5 nap

De honnan tudod megállapítani, hogy egy tészta megromlott? – kérdezhetnéd.

A válasz elég egyszerű, és nagyjából ugyanaz a szabály vonatkozik ide is, mint minden más, hűtőben tárolt élelmiszerre: ha ragad, ragacsos lesz, színtelenebb (szürkés árnyalatú esetleg), végső esetben pedig erőteljes lesz a szaga is, akkor már nem érdemes megenni. Ha pedig láthatóan van már rajta penész, nem is kérdés a dolog. Attól függően, hogy mivel készítetted el a tésztát, lehetnek más tünetei is a romlásnak – hiába jó még a tészta, ha a tojás, amit ráütöttél, már megromlott - összeszedhetsz tőle egy jó erős ételmérgezést.

via GIPHY

Szerencsére arra nincs külön szabály, hogy a tésztát hogyan kéne újramelegíteni: ha csak magában raktad el, néhány percig újra is főzheted, vagy mikrohullámú sütőben is melegítheted. Ha szószt is raktál el vele, akkor a szósz hozzávalóihoz képest érdemes lehet jobban figyelni.

Bár valószínűleg nem fogsz belehalni, ha megeszed, ételmérgezést azért kaphatsz a romlott tésztától. Ha nem lesz ennyire durva a vége, akkor is lehetnek emésztési problémáid: hasfájás, hasmenés, hányás jelentkezhet. Így, ha nem vagy benne biztos, hogy jó-e még az a tészta, inkább ne edd meg – nem éri meg a következő egy-két napot a vécéhez láncolva tölteni miatta.

Nosalty-tipp:

A tészta frissen a legjobb, szóval inkább csak annyit főzz egyszerre ki, amennyi el is fogy rögtön!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...