Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meddig tartható el a főtt tészta a hűtőben?

Szárazon évekig eláll a spájzban, de mi a helyzet a főtt tésztával a hűtőben?

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy a híres, jól bevett szaglásteszttel próbálta megállapítani, hogy a hűtőben felejtett tészta vajon jó-e még, vagy már ki kellene dobni. Megromlás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról beszélünk, és arról sem, hogy miből készült – más a „szavatossági ideje” egy saját kezűleg gyúrt levelestésztának, mint egy csicseriborsó-tésztának például, és még a saját készítésű és az üzletekben vásárolt között is van különbség. Érdemes jól meggondolni, hogy a furcsa állagú vagy szagú tésztát megesszük-e, mert nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, ha mégis túlbecsültük, meddig jó.

Ahhoz, hogy ne járjunk így, először is érdemes tudnunk, meddig tarthatók el a tészták akkor, ha nem a hagyományos száraztésztáról beszélünk. Átlagosan elmondható, hogy a különböző tészták az alábbi időintervallumban tarthatók el a hűtőben:

  • friss saját készítésű tészta: 4-5 nap
  • friss boltban vásárolt tészta: 1-3 nap
  • megfőzött bolti tészta: 3-5 nap
  • hüvelyesekből készült tészta: 3-5 nap
  • gluténmentes tészta: 3-5 nap
  • tortellini, vagy a többi töltött tészta: 3-5 nap
  • lasagna, vagy az ehhez hasonló tészták: 5 nap

De honnan tudod megállapítani, hogy egy tészta megromlott? – kérdezhetnéd.

A válasz elég egyszerű, és nagyjából ugyanaz a szabály vonatkozik ide is, mint minden más, hűtőben tárolt élelmiszerre: ha ragad, ragacsos lesz, színtelenebb (szürkés árnyalatú esetleg), végső esetben pedig erőteljes lesz a szaga is, akkor már nem érdemes megenni. Ha pedig láthatóan van már rajta penész, nem is kérdés a dolog. Attól függően, hogy mivel készítetted el a tésztát, lehetnek más tünetei is a romlásnak – hiába jó még a tészta, ha a tojás, amit ráütöttél, már megromlott – összeszedhetsz tőle egy jó erős ételmérgezést.

Szerencsére arra nincs külön szabály, hogy a tésztát hogyan kéne újramelegíteni: ha csak magában raktad el, néhány percig újra is főzheted, vagy mikrohullámú sütőben is melegítheted. Ha szószt is raktál el vele, akkor a szósz hozzávalóihoz képest érdemes lehet jobban figyelni.

Bár valószínűleg nem fogsz belehalni, ha megeszed, ételmérgezést azért kaphatsz a romlott tésztától. Ha nem lesz ennyire durva a vége, akkor is lehetnek emésztési problémáid: hasfájás, hasmenés, hányás jelentkezhet. Így, ha nem vagy benne biztos, hogy jó-e még az a tészta, inkább ne edd meg – nem éri meg a következő egy-két napot a vécéhez láncolva tölteni miatta.

Nosalty-tipp:

A tészta frissen a legjobb, szóval inkább csak annyit főzz egyszerre ki, amennyi el is fogy rögtön!

Ezeket láttad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!