Ezzel a 4 trükkel kihozhatod a maximumot az ebédedből

Mindig a reggeli és a vacsora körül forog minden, pedig az sem mindegy egyáltalán, hogy a nap közepén mit eszel.

Tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és hogy sok múlik azon, mit vacsorázol, de az ebédet sem érdemes elbagatellizálni – egyrészt az egészséges étkezés része, másrészt az energiaszinted is múlhat rajta munka közben. Sokan mégsem figyelnek oda arra, hogy ebédre mit fogyasztanak – vagy rendelnek valami egészségtelent a kollégákkal, vagy csak valami nassolnivalóval kihúzzák estig. Ez egyáltalán nem jó hozzáállás, érdemes az ebédet is komolyan venni.

Ezzel a 4 trükkel kihozhatod a maximumot az ebédedből

Az alábbi 4 trükk segíthet, hogy a maximumot hozd ki belőle.

Időzítsd jól!

Az ebéd kihagyása vagy rosszul időzítése délutáni fáradságot idézhet elő. Ha nem eszel rendszeresen, a vércukorszinted lecsökken, és emiatt fáradtnak, ingerlékenynek és zavarodottnak érezheted magad. Az időzítés minden bizonnyal egyéni döntés, és leginkább azon alapul, hogy mennyit ettél a reggelinél, és mennyire voltál aktív napközben. De ha reggel 7 óra és 9 óra között reggeliztél, erős az esélye annak, hogy déltől 1-ig meg fogsz éhezni, akkor is, ha falatoztál délelőtt.

A kiegyensúlyozottság a kulcs

Alapvetően az a legjobb, ha az ebéd mindhárom makrotápanyagot tartalmazza: van benne szénhidrát, fehérje és zsír is. Ez segíthet fenntartani a megfelelő energiaszintet és elősegíteni a jóllakottságot. Egyébként is szerencsés, ha minden étkezésnél ügyelsz arra, hogy mindhárom makrotápanyag jelen legyen valamilyen szinten – még akkor is, ha éppen kevesebb szénhidrátot, vagy éppen kevesebb zsírt fogyasztasz.

Nem kell mindig mindent otthon készíteni!

A nagyobb szupermarketekben teljesen jó ebédeket lehet kapni, amelyek egészségesek is, és aránylag kevésbé feldolgozottak. Ha nem akarsz teljesen innen ebédelni, akkor csinálj otthon magadnak valamilyen húsfélét, a köretet pedig mindig vedd frissen csomagolva a boltokban. Nem a legszerencsésebb minden nap ugyanazt enni ebédre sem, még akkor is fel tudod így turbózni a menüt, ha előre dobozolsz.

Figyelj oda, miközben eszel!

Ha teheted, ne az íróasztalod előtt fogyaszd el az ebédedet, hanem menj ki a konyhába, egy étterembe, akár a szabadba is, és ott egyél! Így jobban oda is tudsz figyelni arra, hogy éppen ebédelsz, és egy kicsit ki is tudsz zökkenni a munkából, ami nagyon egészséges tud lenni. Próbálj meg ráhangolódni arra, hogy mit fogyasztasz, milyen íze és illata van, és mikor lesz elégedett a tested az elfogyasztott élelmiszer mennyiségével – így elkerülheted a túlevést is.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.