Mangalica Fesztivál Debrecenben

A világhírű magyar fajta ismét visszakerült a gasztronómiai térképre. Az április 12–14. között megrendezett IV. Debreceni Mangalica Fesztiválon közelebbről is megismerkedhetünk vele.

Az 1850-es években már minden komolyabb magyar uradalomban megtalálható volt a mangalica, ugyanakkor az elmúlt több mint 160 éves karrierje során volt olyan időszak, amikor szinte teljesen kihalt. A rendszerváltást követően figyeltek fel újra kiváló minőségére és húsára, megmentőjük történetesen Tóth Péter volt, aki ma a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A tudósok cáfolják azt a tévhitet, miszerint a mangalica húsának alacsonyabb a koleszterintartalma, így egészségesebb lenne, mint más sértéshúsok, az azonban vitathatatlan tény, hogy az egyik legfinomabb. A fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében, illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A mangalica sonkája éppúgy, mint a többi sertéssonka, sokoldalúan felhasználható a konyhában

Legyen szó sonkáról, szalonnáról vagy pusztán csak zsírról, kóstolás után egyből érezhető páratlan ízvilága. Mivel alkalmatlan nagyipari tenyésztésre, ezért húsa drágább, mint a többi sertésé, de legalább egy mangalicafesztivál keretei között érdemes megismerkedni vele. Garantáltan senki sem fog csalódni!

Az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszik meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, melynek szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat-kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-, vörös-, fecskehasú) egy-egy család és egy koca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, helyben sült mangalicaételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is ingyenesen látogatható!

A Mangalica Fesztivál honlapja >>

Mennyei malacságok mangalicából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek