Mangalica Fesztivál Debrecenben

A világhírű magyar fajta ismét visszakerült a gasztronómiai térképre. Az április 12–14. között megrendezett IV. Debreceni Mangalica Fesztiválon közelebbről is megismerkedhetünk vele.

Az 1850-es években már minden komolyabb magyar uradalomban megtalálható volt a mangalica, ugyanakkor az elmúlt több mint 160 éves karrierje során volt olyan időszak, amikor szinte teljesen kihalt. A rendszerváltást követően figyeltek fel újra kiváló minőségére és húsára, megmentőjük történetesen Tóth Péter volt, aki ma a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A tudósok cáfolják azt a tévhitet, miszerint a mangalica húsának alacsonyabb a koleszterintartalma, így egészségesebb lenne, mint más sértéshúsok, az azonban vitathatatlan tény, hogy az egyik legfinomabb. A fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében, illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A mangalica sonkája éppúgy, mint a többi sertéssonka, sokoldalúan felhasználható a konyhában

Legyen szó sonkáról, szalonnáról vagy pusztán csak zsírról, kóstolás után egyből érezhető páratlan ízvilága. Mivel alkalmatlan nagyipari tenyésztésre, ezért húsa drágább, mint a többi sertésé, de legalább egy mangalicafesztivál keretei között érdemes megismerkedni vele. Garantáltan senki sem fog csalódni!

Az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszik meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, melynek szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat-kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-, vörös-, fecskehasú) egy-egy család és egy koca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, helyben sült mangalicaételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is ingyenesen látogatható!

A Mangalica Fesztivál honlapja >>

Mennyei malacságok mangalicából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!