Mangalica Fesztivál Debrecenben

A világhírű magyar fajta ismét visszakerült a gasztronómiai térképre. Az április 12–14. között megrendezett IV. Debreceni Mangalica Fesztiválon közelebbről is megismerkedhetünk vele.

Az 1850-es években már minden komolyabb magyar uradalomban megtalálható volt a mangalica, ugyanakkor az elmúlt több mint 160 éves karrierje során volt olyan időszak, amikor szinte teljesen kihalt. A rendszerváltást követően figyeltek fel újra kiváló minőségére és húsára, megmentőjük történetesen Tóth Péter volt, aki ma a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A tudósok cáfolják azt a tévhitet, miszerint a mangalica húsának alacsonyabb a koleszterintartalma, így egészségesebb lenne, mint más sértéshúsok, az azonban vitathatatlan tény, hogy az egyik legfinomabb. A fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében, illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A mangalica sonkája éppúgy, mint a többi sertéssonka, sokoldalúan felhasználható a konyhában

Legyen szó sonkáról, szalonnáról vagy pusztán csak zsírról, kóstolás után egyből érezhető páratlan ízvilága. Mivel alkalmatlan nagyipari tenyésztésre, ezért húsa drágább, mint a többi sertésé, de legalább egy mangalicafesztivál keretei között érdemes megismerkedni vele. Garantáltan senki sem fog csalódni!

Toros káposzta

A toros káposztát hagyományosan disznóöléskor készítjük, amint a neve is mutatja. (Reggel készül a sült vér, délben a frissen sült pecsenye, délutánra kisül a töpörtyű, ...

Túróval rakott krumpli

Jópár évvel ezelőtt Londonban megdöbbenve láttam a boltban, hogy ilyen címkével árulnak borokat: ’white wine to chicken’ or ’white wine to fish’. Örömmel jelentem: ...

Vargányás-sonkás tészta

Lelkes, gombász barátainktól kaptunk frissen szedett vargánya gombát. Egyértelmű volt, hogy tésztaszósz készül belőle. A sonka akár el is hagyható, és tejszín helyett csinálhatjuk ...

Az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszik meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, melynek szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat-kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-, vörös-, fecskehasú) egy-egy család és egy koca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, helyben sült mangalicaételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is ingyenesen látogatható!

A Mangalica Fesztivál honlapja >>

Mennyei malacságok mangalicából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cannoli pisztáciával

Szicília és az olasz kultúra egyik legfinomabb és legjellemzőbb édessége, isteni tipikus pisztácia szórattal a végén :). Megéri valami különlegeset is kipróbálni az ünnepi ...

Tepertőkrém villámgyorsan

Ha szeretitek a tepertőt és a tepertőkrémes dolgokat, akkor készítsetek házi tepertőkrémet 5 perc alatt. Alig pár dolog kell csak hozzá, a jó minőségű tepertő (legyen az kacsa, liba ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...