Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Légy aktív a nyaralás alatt - fedezd fel bringával az országot! 5 bringaútvonaltipp edző szakértőnktől

Töltsd aktívan a szabadidődet - bringázz a nyaralás alatt! Nincs is ennél jobb lehetőség, hogy egyszerre kirándulj és sportolj is.

Bár már a nyár utolsó hónapjában járunk, még bőven van idő és lehetőség a szabadtéri edzésekre. A biciklizés pedig kiváló kardióedzésnek számít, bónusz, hogy edzés közben szebbnél szebb tájakat is felfedezhetünk.

Persze nem törvényszerű, hogy ha valaki biciklizik, akkor kirándul is, hiszen a kerékpározásnak ma már rengeteg formáját ismerjük, és szerencsére mindegyik nagyon népszerű. A spinningen és a teremkerékpározáson túl, a klasszikus értelemben vett biciklizésnek is sokféle változata van: elég, ha csak a túrakerékpározásra, a hegyi kerékpározásra, vagy az országúti biciklizésre gondolunk. Habár technikai szempontból nagyon fontos, hogy melyiket űzzük, hiszen mindegyikhez másfajta biciklit kell vásárolni vagy bérelni, a pozitív élettani hatások szempontjából kivétel nélkül, mindegyikkel nyert ügyünk van.

Ezért érdemes bringára pattannod

A kerékpározás – hasonlóan a futáshoz – gyakorlatilag egy aerob zónában végzett, ciklikus kardióedzés. A ciklikusság tulajdonképpen azt jelenti, hogy bicajozás közben ugyanaz a mozdulatsor ismétlődik, méghozzá közepes tempóban, aerob (zsírégető és állóképességi) pulzus célzónákban, ahol még nem lép fel oxigénhiány a szervezetben. Éppen ezért a rendszeres kerékpározásnak számos pozitív élettani hatása lehet. Fejleszti a szív és a keringési rendszer állóképességét, normalizálja a vérnyomást, remek zsírégető hatással bír, így csökkenti a vérzsírszinteket, kiválóan alkalmas fogyni vágyók számára, javítja a tüdő vitálkapacitását, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nagyon szépen formálja a feneket és a combokat is.

Egy hatvan-kilencven perces biciklis túra alatt körülbelül 300-500 kcal-t lehet elégetni. Az, hogy pontosan mennyi energiát használ fel a szervezet, függ a tempótól, az út nehézségétől, a szintkülönbségtől, a külső hőmérséklettől és persze az egyéni fizikai állapottól is.

Milyen biciklink legyen?

A bringázás egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül kicsi a sportsérülés veszélye, így gyakorlatilag bárki végezheti. Ez persze csak akkor igaz, ha a célnak és az adottságainknak megfelelő biciklit választunk. Más kell ugyanis a városba, más a verseny kerékpározáshoz és teljesen más kerékpárra van szükség a túrázáshoz is. Emellett fontos, hogy a kormány és az ülés magassága is megfelelő legyen számunkra, és optimálisan legyen beállítva, hogy a térdünk biciklizés közben előre nézzen, és ne fordítsuk ki önkéntelenül minden egyes tekerésnél. Ha új kerékpárt szeretnék vásárolni, keressünk fel egy szaküzletet, ahol a személyes igényeinknek megfelelően segítenek majd kiválasztani a megfelelő biciklifajtát.

Merre guruljunk?

Ha a szabadban szeretnél biciklizni, akkor értelemszerűen a kisforgalmú, természetközeli bicikliutak a legoptimálisabbak, de tény, hogy nem mindenkinek adatik meg, hogy akár hetente többször is éljen ezzel a lehetőséggel.

A városi biciklizés sem elvetendő ötlet, ma már rengeteg bicikliút van a belvárosban is, amiket a biciklis térképen alaposan tanulmányozhatunk is. Tény, hogy a városban a levegő minősége nem jó, különösen ha csúcsforgalomban biciklizik valaki, így edzésre semmiképp sem javasolnám, de a hétköznapi közlekedésben nagy segítséget nyújthat, hiszen bringával jóval kevesebb ideig kell a szmogos, büdös levegőt belélegezni, mint a dugóban ülve. Edzésre azért érdemesebb a zöld területek környékén kiépített bicikliutakat választani.

Készülj fel!

Mielőtt útra keltek, mindig alaposan készülj fel. Ne feledd a védősisakot, a biciklis kesztyűt, a védőszemüveget, és a láthatósági mellényt. Mindig legyen nálad elegendő ivóvíz, amivel pótolhatod a folyadékot és persze élelem, hogy időben feltöltsd a kiürült glikogénraktárakat a hosszú tekerés után. Mindig nézd át alaposan a tervezett útvonalat, legyenek B-terveid, ha megszomjaznál, megéheznél, defektet lenne, vagy utolérne az eső.

Bérelj bringát!

Szerencsére nem kell mindenhová magaddal vinni a biciklit a kocsi tetején, ha távolabbi tájakon vagy éppen nyaralás közben szeretnél bicajozni. A Velencei-tónál, a Balaton körül és a Tisza-tónál, Abádszalókon is lehet biciklit bérelni. Amennyiben nincs autód és bérelni sem szeretnél, van lehetőség vonaton is a bicikli szállítására.

Néhány lélegzetelállító bringaútvonal Magyarországon

1. Dunakanyar: Budapest – Szentendre – Leányfalu – Dunabogdány – Visegrád – Dömös – Esztergom

Egy darabig kiépített kerékpárúton lehet haladni, utána pedig a főútvonalon. Az ország egyik legszebb része, és közel is van Budapesthez. Ez a táv: 90 km, de akár rövidebb táv is betervezhető azoknak, akiknek elsőre ez fizikailag túl sok lenne, vagy kevesebb idejük van biciklizni.

2. Balaton: Siófok – Balatonföldvár – Fonyód – Balatonberény – Keszthely – Szigliget – Badacsony – Tihany – Balatonfűzfő – Lepsény – Siófok

Ez a túra kb. 200 km hosszú, amit persze nem egy nap alatt kell teljesíteni. Természetesen lehet rövidebb túrákat is tenni a Balaton mellett, számos csodás helyszín felfedezhető kerékpárúton akár a part mellett, akár a Balaton-felvidéken.

3. Velencei-tó: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd

Ez a kör kb. 50 km, előnye, hogy közel van Budapesthez, és viszonylag sík terepen halad a kiépített kerékpárút. Családoknak ideális hétvégi program lehet.

4. Felső-Tisza: Tiszabecs – Tiszacsécse – Túristvándi – Szatmárcseke – Kisar – Tarpa – Tákos – Vásárosnamény – Kisvárda – Cigánd – Pácin – Sárospatak

Ez a kb. 150 km-es túra az igazán elhivatottak célállomása lehet, hiszen nem könnyű a régióba eljutni. De a látvány csodás lesz, hidd el!

5. Tisza-tó: Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Sarud – Poroszló – Tiszabábolna – Egyek – Tiszafüred

Egyre népszerűbb célpont a kerékpározók körében a Tisza-tó is. Ha már letudtuk a Balatont vagy az ország keleti felében élünk, és nem akarunk messzire utazni, akkor tökéletes bringaprogram lesz ez a kb. 60 km-es túra is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!