Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nincs kedved edzeni? Így küzdj meg a kifogásokkal - tippek edzőnktől

"Nincs időm edzeni.", "Nem szeretem a konditermeket." - tipikus kifogások, ha nem akarunk elmenni sportolni. Edző szakértőnk tippjei, hogy miként tudjátok ezeket leküzdeni.

Az edzés és az életmódváltás során felmerülő kifogásoknak se szeri, se száma. Tény, hogy az edzések kerülése mögött gyakran nem csak a lustaság áll, hiszen van néhány olyan akadály, amelynek van alapja, de sokkal gyakrabban fordul elő, hogy nem valódi okok, hanem kifogások állnak a mozgáshiányunk mögött. Nem véletlen, hogy éppen ezeket a kifogásokat említik a legtöbbször.

1. „Nem szívesen megyek konditerembe”

Nagyon sokan, akik még soha nem jártak konditeremben, általában nagy súlyfelesleggel küzdenek, vagy kellemetlenül érzik magukat egy konditermi környezetben, de az is lehet, hogy nem engedhetik meg maguknak az edzőtermi bérletet. Rengetegen kerestek már meg azzal a kéréssel, hogy inkább otthon vagy szabadtéren szeretnének edzeni, mert a konditeremben úgy érzik kívülállók, mintha mindenki csak őket nézné és méregetné (ami egyébként nem így van), és ettől az érzéstől nem is tudnak az edzésükre koncentrálni. Frusztrációjuk miatt nem mernek odamenni a teremedzőhöz sem, ráadásul a gépeket sem tudják, hogyan kellene használni.

A megoldás: érthető, ha valaki nehezen barátkozik meg egy új, idegen környezettel. Az életmódváltás első szakaszában sok belső démont kell leküzdeni, és ez sokkal könnyebben sikerülhet, ha fokozatosan, lépésről-lépésre halad valaki a gátlások levetkőzésének útján is. Nem kötelező konditeremben elkezdeni az edzéseket, a szabadtéri edzés, vagy akár egy csoportos óra is tökéletes választás lehet. Ma már szerencsére rengeteg különböző sportág és edzésmódszer közül lehet választani. Az edzésterved kialakításához azonban mindenképpen érdemes edzőhöz fordulni, aki a motiváció mellett a hatékonyságot és a prevenciót is figyelembe veszi az edzésterv felépítése során. Észre fogod venni, hogy amint megszoktad a rendszeres mozgást, már egyáltalán nem fog feszélyezni, ha bemész egy konditerembe.

2. „Nemszeretem” gyakorlatok

Megszámolni sem tudom, hogy hányszor hallottam már egy-egy gyakorlatra, vagy akár a súlyzós edzésekre úgy általában is, hogy ezt „nem szeretem”. A valódi ok egy-egy „nemszeretem” gyakorlat mögött általában az, hogy az adott gyakorlat egész egyszerűen még túl nehéz számodra.

A megoldás: tudatosítsd magadban, hogy azok a gyakorlatok fejlesztenek, erősítenek, és visznek téged a leggyorsabban a céljaid felé, melyeket nehéznek érzel. Persze csak akkor, ha ezeket a gyakorlatokat képes vagy pontosan és precízen végrehajtani – ebben kérd mindig edző segítségét. Azok a gyakorlatok, amelyeket egyszer sem tudsz pontosan végrehajtani, valóban túl nehezek még számodra, de ahogy javulnak a képességeid idővel képes leszel megugrani azokat a feladatokat is, melyek most még lehetetlennek tűnhetnek számodra. A fejlődésed, és a céljaid felé vezető úton ezek a gyakorlatok jelentik majd a következő lépcsőt számodra.

3. „Ettől úgysem lehet fogyni”

Sokan valóban azt gondolják, hogy bizonyos edzésektől, mozgásformáktól nem lehet lefogyni. Ilyenkor jellemzően a csalódás beszél az emberekből, hiszen sok mozgásformát  kipróbáltak, amelyek nem vezettek eredményre, ezért már minden sporttal, edzésmódszerrel szemben szkeptikusak.

A megoldás: önmagában egyetlen edzés sem fog lefogyasztani senkit a világon. Fogyni akkor lehet hatékonyan és hosszútávon, ha kiegyensúlyozott anyagcsereműködés mellett kevesebb energiát viszel be, mint amennyit elégetsz. Minden e köré az alapelv köré épül. De ez csak és kizárólag akkor működik, ha közben az anyagcseréd nem lassul le, amit megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztásával érhetsz el. A sport értelemszerűen segít a bevitt energia egy részének felhasználásában, de ha mellette nem megfelelően étkezel, akkor nem fogod látni az eredményét.

Természetesen ezek a folyamatok azért ennél jóval összetettebbek. Nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni egy étrend és edzésterv összeállítása során, ezért ezeket érdemes szakemberekre bízni. Ha megértjük a céljainkhoz vezető étrend és sport szerepét, akkor felismerjük, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni egyetlen edzésmódszerre sem, hogy „nem lehet tőle fogyni”. Más kérdés, hogy melyik sport mennyi energiát igényel (hány kalóriát lehet elégetni közben), és hogy az elégetett kalóriák hány százalékát használta fel valaki a zsírtartalékaiból (ami egyénileg változó).

4. „Nincs időm sportolni.”

A mai világban tényleg nagyon kevés idő jut saját magunkra, ezt el kell ismerni. Különösen akkor, ha valaki munka mellett még az otthoni és az anyai teendőket is ellátja. Elhiszem, látom és tudom is, hogy nagyon nehéz még a saját magunk szükségleteit is bepréselni a heti teendők listájába – de nem lehetetlen. Habár nehéz, de nagyon fontos, hogy találj magadnak időt a sportra, ha nem megy heti háromszor, akkor legalább heti két alkalommal. Nem a külsőségek miatt, hanem mert minél több teher nehezedik valaki vállára, annál feszültebb lesz, annál kevésbé tud odafigyelni a saját egészségére, és annál nagyobb az esélye a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más krónikus betegségek kialakulására is, melyek ellen a rendszeres sport kiváló ellenszer.

A megoldás: keress a munkahelyedhez, vagy az otthonodhoz közeli edzőtermet, és mindig legyen nálad sportfelszerelés. Fokozatosan alakítsd ki a heti beosztásodban azokat az alkalmakat, amikor valóban elmész edzeni. Sok helyen már gyermekmegőrző is van, és rengeteg babás tornát is lehet találni. Ha esélytelennek látod, hogy eljuss egy edzőhöz, vagy akár egy edzőterembe, akkor gyalogolj vagy kocogj a legközelebbi parkban, próbáld meg beépíteni a mozgást az életedbe, akár olyan tevékenységekhez kötve, melyeket amúgy is megtennél (pl. kutyasétáltatással egybekötve vagy bevásárlás előtt).

5. „Beteg vagyok, nem sportolhatok.”

Természetesen lázzal járó betegség, vírusos megbetegedés esetén, vagy műtét után nem szabad sportolni. Ilyenkor mindig be kell tartani az orvos utasításait és pihenni, amíg azt előírták. Más a helyzet akkor, ha valakinek régi, akár évekkel ezelőtti sérülései vannak, és nem sportol, mert tart tőle, hogy kiújul a betegsége, esetleg még romlik is az állapota. Ez a félelem érthető, bár a sport teljes és végleges mellőzése biztosan nem jó megoldás, hiszen a testsúly gyarapodása csak még nagyobb terhet ró az ízületekre és a gerincoszlopra egyaránt.

A megoldás: mindenképpen egyeztetni kell a szakorvossal, hogy milyen sportokat szükséges kerülni, és melyek tesznek jót, majd az orvos tanácsai alapján keresni egy kímélő, ám hatékony, hosszú távon is űzhető sportot. Például ízületi problémák esetében az úszás és az aquafitness a legjobb választás, hiszen tehermentesíti az ízületeket.

Óriási előrelépés, ha végre felülkerekedtél a félelmeiden és rászántad magad a rendszeres sportra. A későbbiekben se hagyd, hogy a kifogásaid győzzenek. Gondold végig, hogyan tudod leginkább motiválni magad akkor, amikor legszívesebben feladnád, és előzd meg ezt a helyzetet. Vedd meg a havi bérletet a fitnessterembe, keress meg egy személyi edzőt, akinél előre fixálhatod az időpontokat, tervezd meg előre a heted, és/vagy járj néhány barátoddal együtt sportolni. Ezek mind rengeteget segíthetnek abban, hogy végre felhagyj önmagad szabotálásával.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!