Legjobb receptek körtéhez

A körtére, azon kívül hogy finom gyümölcs, legfeljebb kompótként, esetleg sütibe valóként gondolunk, pedig húshoz, tésztához és sajtokkal is összerántható, figyelj csak!

Körtéből szüretelünk serényen ősszel és nyáron, egyes fajtái remekül eltarthatóak a zimankóban is, hogy aztán több hónapnyi vitaminhiányos pangásban is bármikor előkaphassunk egy körtét a hűtőszekrény fiókjából. Valamiért nekem mindig olyan magasztos gyümölcs volt a körte, amit, ha sütibe kerül, akkor már mindenképpen a legjobb omlós, vajas tésztával tisztelek meg, de legalábbis jó lenne házilag gyúrni hozzá rétestésztát.

Erre persze azóta sem vettem rá magam (bár tervezem), de a körtés édességek iránti páratlan rajongásom töretlen. Pitékbe, tortákba jöhet, de levesben is nagyon jó, szeptemberben készítve még megidézi a nyarat, de a szegfűszeg és a fahéj illata már emlékeztet, hogy menthetetlenül itt a lombhullás és hamarosan például a sütőtökszezon is.

Furcsának hangozhat, ha eddig nem próbáltad, de a körte nagyon jól passzol sajtokkal (mondjuk gorgonzolával), dióval és tésztával, illetve az egyik kedvenc receptem a leveles tésztába csomagolt körte. Nagyon egyszerű, mégis kreatív felhasználása a körtének, arról nem is beszélve, mennyire finom és gusztusos! A ropogós tésztabunda körbeöleli a finoman puhára sült, meleg gyümölcsöt – ezt egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Még több körtés recept >>

Aztán a húsokat illetően: jól megy szárnyasokhoz is, de az egyik receptünk szerint a jóval zsírosabb tarjához is bepróbálkozhatunk vele, mert kevés krumplival feldobva tökéletes hétvégi ebéd.

Kísérletezz a körtével, most rengeteg van belőle!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek