A gyümölcslé az a fajta élelmiszer, amit egyesek rendkívül egészségesnek tartanak, míg mások inkább az üdítőitalokkal egy szintre helyezik. Ennek oka, hogy a gyümölcslépiac rendkívül széles skálán mozog: az egyik végén ott vannak a frissen préselt, hidegen sajtolt levek, a másikon pedig azok a „gyümölcsitalok”, amelyek hozzáadott cukrot, mesterséges színezékeket és más nem kívánatos összetevőket tartalmaznak. Most sorra vesszük, hogyan ismerhetők fel a legjobb gyümölcslevek, és azt is, hogy mely típusokat érdemes ez alapján keresni a boltokban.
Mire figyeljünk, ha egészséges gyümölcslevet keresünk?
- Válasszunk 100%-os gyümölcslevet, hogy elkerüljük a gyulladáskeltő hozzáadott cukrokat!
- A zöldséglevek esetében figyeljünk a nátriumtartalomra – olyan változatot válasszunk, amely adagonként legfeljebb 250 mg sót tartalmaz.
- Amikor csak lehet, válasszunk rostos gyümölcsleveket, mert ezek több élelmi rostot tartalmaznak.
- Minél élénkebb a gyümölcslé színe, annál több tápanyagot tartalmaz, mivel a mély színű alapanyagok gazdagok gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekben.
- Kerüljük a mesterséges színezéket, tartósítószert vagy ismeretlen összetevőket tartalmazó leveket.
- Ha lehetséges, válasszunk frissen préselt gyümölcslevet, mert ezekben valószínűleg több tápanyag marad meg.
A legegészségesebb gyümölcslétípusok
Szerencsére rengeteg finom és tápanyagban gazdag terméket találhatunk a boltok polcain, amelyek megfelelnek ezeknek a szempontoknak. De mégis mely gyümölcsök leveit keressük?
Szilvalé
Bár nem számít kifejezetten népszerű választásnak, a szilvalé nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.
Gyakran ajánlják az emésztés támogatására a benne lévő rostok miatt, de emellett káliumot, K-vitamint és magnéziumot is tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a csontok egészségére. A benne található antioxidánsok pedig csökkentik a gyulladást.
Paradicsomlé
Igen, a paradicsom is gyümölcs, a belőle készülő paradicsomlé pedig likopint tartalmaz, amely antioxidánsként csökkenti a szervezetben a gyulladást, míg C-vitaminja támogatja az immunrendszer működését.
Emellett magas kálium-, B6-vitamin- és likopintartalma miatt jótékony hatással van a szívre, az immunrendszerre, sőt a szem egészségére is. Fontos azonban figyelni a márkák közötti különbségekre, mivel egyes paradicsomlevek sok sót vagy hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Ananászlé
Az ananászlé gyerekek és felnőttek körében is népszerű az édes-savanykás íze miatt.
Ráadásul tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású, és támogatja a szív egészségét. De rengeteg C-vitamin, magnézium és kálium is van benne, amelyek erősítik az immunrendszert és a szívet.
Meggylé
A meggylé az egészségtudatos társadalmi csoportok egyik új kedvence. Tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a gyulladást, de közben hozzájárulhat az agy egészségéhez is. Emellett triptofánt és melatonint is tartalmaz, amelyek segíthetik az alvást. Lehetőleg cukormentes verziót válasszunk.
A kombinált gyümölcslevek közül a répa-gyömbér az egyik legegészségesebb.
A répa béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek támogatják a látást és az immunrendszert, míg a gyömbér bioaktív vegyületei segítik az emésztést és az immunitást.
Végül, de nem utolsósorban a gránátalmalevet is meg kell említenünk, ami annyira finom, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire egészséges. Magas polifenol-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szívre, és csökkenti a gyulladást.
Még több cikk, ha fontos az egészséged: