Nehéz előre kiszámítani, főleg, ha több emberre főzünk, hogy miből mennyi fog fogyni. A rizs egyébként is egy olyan köret, ami át tud verni minket, hiszen megfőtt állapotában jóval nagyobb a térfogata, mint száraz alapanyagként. A maradékot viszont nem fogyaszthatjuk kedvünk szerint bármikor. Eláruljuk, hogy meddig eheted meg anélkül, hogy bajt okozna!
Arról korábban is írtunk már, hogy milyen ételektől lehet viszonylag könnyen ételmérgezést kapni, ezek között pedig a rizs is szerepelt. A A FoodSafety.gov megadja a részletes választ, melyik rizst hány napig és hogyan tárolhatjuk, hogy még fogyasztásra alkalmas maradjon.
Talán meglepő, de a fehér és barna rizst is megehetjük a főzés után számított 4-6 napon belül, de nem mindegy, hogy hogyan tároljuk őket.
Így tárold helyesen a főtt rizst
Ehhez a főzés után minél hamarabb le kell hűteni a rizst, mert a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak szobahőmérsékleten. Ezt lehetőleg egy órán belül tegyük meg, amihez segítség lehet, ha egy nagyobb felületen szétterítjük, hogy kihűljön. Miután kihűlt, tegyük légmentesen zárható dobozba, és helyezzük a hűtőbe vagy fagyasztóba. A legjobb, ha fel is dátumozzuk a dobozkát.
A főzés után megfelelően kezelt rizs minden bizonnyal felmelegíthető, de minimum 75 Celsius fokig hevítsük, egy kis vizet csepegtetve hozzá, hogy ne száradjon ki.
A fagyasztóba helyezett rizst sose a konyhapulton olvasszuk ki, mert így túl sokáig tesszük ki annak a bizonyos veszélyzónának, amit a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a baktériumszaporodás szempontjából alkalmas időszaknak nevez meg.
A lefagyasztott rizsből nagyon finom sült rizs készülhet. És hogy honnét tudhatod, fogyasztható-e még a főtt rizs? Ez a cikk 4 árulkodó jelet mutat be, hogy már megromlott.
Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg: