Tejfehérje-allergiás vagy? Figyelj!

Az orvosod megállapította, hogy allergiás vagy a tehéntejben lévő fehérjékre? Fogadd meg tanácsainkat, és változatosan, a diétát szem előtt tartva készítheted el az ételeidet!

Az egyre gyakrabban előforduló táplálékallergiás megbetegedések egyik alapfajtája a tehéntejfehérje-allergia. A betegség alap kezelési lépése a teljes mértékben tehéntejfehérje-mentes étrend, amely első látásra nem tűnik feltétlenül bonyolultnak. Amire ilyenkor külön kell figyelni, az a megfelelő kalciumpótlás.

A tehéntejfehérje-mentes étrenda gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan alapanyagot, élelmiszert teljes mértékben száműznünk kell az étrendünkből, amely tehéntejfehérjét tartalmaz vagy tartalmazhat. Ezek beazonosítása egyrészt egyszerű, hiszen nem fogyasztunk tejet, tejterméket, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert egyes félkész-, késztermékeknél adalékanyagként használhatnak tejből származó anyagokat. Mindig olvassuk el a címkét!

A tehéntejmentes étrendben a legszűkebb keresztmetszet a megfelelő kalciumbevitel, hiszen teljes értékű fehérjét az elegendő mennyiségű hús-, hal-, tojásfogyasztáson keresztül tudjuk biztosítani szervezetünknek.

A kieső kalcium pótlására megfelelőek lehetnek a növényi alapú tejpótló készítmények, mint például a szója-, a rizs-, a zab-, a mandula-, a diótej, illetve a szója-, zabalapú tejszín-, joghurtpótló készítmények. Ezek felhasználási lehetőségeia tejtermékekhez hasonlóan széleskörűek, keressük a kalciummal dúsított termékeket.

Természetes növényi alapú kitűnő kalciumforrásnak tekinthető a mák, a szezámmag, a dió, amelyek szerepe a tejmentes étrendben felértékelődik, keressünk a hagyományos receptek mellett új megoldásokat, bátran szórjunk diót, szezámmagot salátáinkba, reggeli müzlinkbe. Süteményeinkben a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval, szezámliszttel, őrölt mákkal.

Tejmentes recepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?