Tejfehérje-allergiás vagy? Figyelj!

Az orvosod megállapította, hogy allergiás vagy a tehéntejben lévő fehérjékre? Fogadd meg tanácsainkat, és változatosan, a diétát szem előtt tartva készítheted el az ételeidet!

Az egyre gyakrabban előforduló táplálékallergiás megbetegedések egyik alapfajtája a tehéntejfehérje-allergia. A betegség alap kezelési lépése a teljes mértékben tehéntejfehérje-mentes étrend, amely első látásra nem tűnik feltétlenül bonyolultnak. Amire ilyenkor külön kell figyelni, az a megfelelő kalciumpótlás.

A tehéntejfehérje-mentes étrenda gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan alapanyagot, élelmiszert teljes mértékben száműznünk kell az étrendünkből, amely tehéntejfehérjét tartalmaz vagy tartalmazhat. Ezek beazonosítása egyrészt egyszerű, hiszen nem fogyasztunk tejet, tejterméket, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert egyes félkész-, késztermékeknél adalékanyagként használhatnak tejből származó anyagokat. Mindig olvassuk el a címkét!

A tehéntejmentes étrendben a legszűkebb keresztmetszet a megfelelő kalciumbevitel, hiszen teljes értékű fehérjét az elegendő mennyiségű hús-, hal-, tojásfogyasztáson keresztül tudjuk biztosítani szervezetünknek.

A kieső kalcium pótlására megfelelőek lehetnek a növényi alapú tejpótló készítmények, mint például a szója-, a rizs-, a zab-, a mandula-, a diótej, illetve a szója-, zabalapú tejszín-, joghurtpótló készítmények. Ezek felhasználási lehetőségeia tejtermékekhez hasonlóan széleskörűek, keressük a kalciummal dúsított termékeket.

Természetes növényi alapú kitűnő kalciumforrásnak tekinthető a mák, a szezámmag, a dió, amelyek szerepe a tejmentes étrendben felértékelődik, keressünk a hagyományos receptek mellett új megoldásokat, bátran szórjunk diót, szezámmagot salátáinkba, reggeli müzlinkbe. Süteményeinkben a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval, szezámliszttel, őrölt mákkal.

Tejmentes recepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (1)

buci52

Szeretném felhívni a tisztelt szerkeszt?k figyelmét, hogy a cikk címe hibás! A cikk ugyanis a tejfehérje-allergiát taglalja, miközben a címben laktózérzékenység szerepel. A kett? teljesen más betegség eltér? kezelési móddal, így a cím megtéveszt?! Üdvözlettel: Vera

Bodon Judit dietetikus

Kedves Vera! Köszönjük a gyors észrevételt, javítva. :) Judit

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.