Így próbálják egészségesebbé tenni a krumplit

Kutatók egy új burgonyafeldolgozási technikát jelentettek be, amely segítségével a szervezetünkben lassabban szívódna fel a burgonyakeményítő.

A krumpli zöldség, és mint olyan, elvileg egészséges is – alapvetően semmi probléma nincs ezzel, azon túl, hogy magas a keményítőtartalma, amit a szervezet gyorsan emészt meg, ezért pedig a vércukorszint is gyorsan emelkedik. Olyan, mintha egyszerű szénhidrát lenne: mint a fehér kenyér vagy a cukor, kis túlzással. Persze a krumpliban található rostok lassítják ezt a felszívódást, mégis egészségesebb lehetne a krumpli, ha a keményítőt lassabban dolgozná fel a szervezetünk – éppen ezen ügyeskednek most amerikai kutatók.

A kutatók szerint a módosítás segíthet abban is, hogy a fogyasztók a kezelt burgonya elfogyasztása után hosszabb ideig jóllakottságot érezzenek

Van egy felfogás, miszerint a krumpli egészségtelen, mivel bizonyos burgonyaételek nagy mennyiségben történő elfogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, ami kockázatot jelent a cukorbetegek vagy a testsúlykontrollra vágyók számára

– nyilatkozta egy sajtóközleményben Amy Lin, a kutatás vezetője.

„Csapatunk feltárta, hogy a vékonybélben két emésztőenzim - az α-amiláz és a nyálkahártya α-glükozidáz - hozzáférhetőségének korlátozása sikeres stratégia annak érdekében, hogy az étrendi glükóz lassan és folyamatosan szabaduljon fel a burgonyából.”

De mit is takar ez az új feldolgozási technika?

Egy biztonságos, élelmiszernek minősülő oldattal főzték a krumplit 30 percig, ami reakciót vált ki a pektinnel, a burgonyában lévő vízben oldódó rosttal, zselés szerkezetet hozva létre, amely gátat képez a keményítőszemcsék és az emésztőenzimek között. Ez a védőréteg porózus, és a feldolgozási módszer lehetővé teszi a pórusok méretének szabályozását annak mérséklésére, hogy az α-amiláz milyen gyorsan képes behatolni a burgonya sejtjeibe és a keményítőt kis molekulákká bontani. A keményítőmolekulák glükózzá történő átalakításához a nyálkahártya α-glükozidázára támaszkodik, amely túl nagy ahhoz, hogy behatoljon ezekbe a pórusokba. Ezért a burgonya elfogyasztásával járó glükózszint-emelkedés attól függ, hogy a kisméretű keményítőmolekulák milyen gyorsan érik el az α-amilázat a pórusokon keresztül, és milyen gyorsan emészti fel őket az α-glükozidáz.

Ez elég bonyolultnak tűnhet, de valójában csak annyi történik, hogy a főzési technika miatt képződő zselés réteg nehezebben engedi át a keményítőmolekulákat az emésztőenzimeknek, így lassabban emésztjük meg a krumplit.

A mi kezelésünk nélkül az enzimek szabadon mozognak a sejtekben, a keményítőt mindkét enzim gyorsan lebontja, és gyorsan glükózzá alakul

- mondta Lin. A technikát nem arra tervezték, hogy megakadályozza a burgonya megemésztését, hanem inkább arra, hogy lassítsa a felszívódást, így elkerülve a vércukorszint gyors emelkedését. A kutatók szerint a módosítás segíthet abban is, hogy a fogyasztók a kezelt burgonya elfogyasztása után hosszabb ideig jóllakottságot érezzenek, így elkerülhető a túlevés.

Forrásunk volt.


További krumplis cikkeinkből:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...