Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

A kamrák gyakori lakói a konzervzöldségek: ezek az ügyesen fémtartályba zárt alapanyagok hosszú szavatosságukkal igazi kincsek a háztartásban. De mi történik akkor, ha a konzervet megnyitjuk?

A modern élelmiszeripar megannyi különböző furfangos tartósítási technikával rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a fogyasztói életet. Ezek közül csak egy hasznos produktum a konzervzöldség, ami akár több évet is bátran átvészel a kamrában, miközben tartalma szavatos marad. A galiba általában akkor kezdődik, ha felbontjuk, de nem használjuk el teljesen a konzervzöldség tartalmát – kivéve persze, ha követjük az alábbi javallatokat.

Nem mindegy, hogyan tárolod a felbontott konzervzöldséget

Ne tartsd meg a konzerv levét

Minden konzerv, amit megveszünk, valamilyen levet tartalmaz – ennek segítségével képes megőrizni a benne eltett hüvelyes, zöldség vagy gyümölcs szavatosságát. Ez a folyadék lehet egyszerű sós víz, főzővíz, de akár cukorszirup is.

Persze a lé csak addig képes megvédeni a benne úszó alapanyagokat, míg a konzerv zárva van: utána sajnos épp ellenségükké válik.

A felnyitás után oxigén kerül a konzervbe, amelynek hatására annak tartalma könnyen erjedni, penészedni, általánosan romlani kezdhet. Ennek elkerülése végett a legjobb, ha a fel nem használt tartalmat megszabadítjuk a létől.

Mosd át a konzerv tartalmát

Persze a lé leöntése még önmagában nem elég, ugyanis annak minden utolsó cseppjétől is meg kell szabadulnunk a hosszú szavatosság érdekében. Éppen ezért a legjobb, ha a megmaradt szemeket, darabokat egy szűrőbe tesszük, ahol folyó víz alatt alaposan átöblítjük őket.

Figyeljük meg: ha a víz már tisztán, átlátszón folyik ki alul a szitából, akkor végeztünk alapos munkát.

A szűrő tartalma szintén ne legyen habos: addig mossuk, míg mindez el nem tűnik.

Tedd tiszta tárolóba a zöldségeket

A félig elfogyasztott konzerv tartalmát jó ötletnek tűnhet megtartani eredeti dobozában: hiszen, ha eddig is olyan jó munkát végzett a fémtartály, biztos ezután is haszna válhat. Az igazság azonban az, hogy nem biztonságos hosszú távon a nyitott konzervben tárolni semmit.

Ugyanis a fémben lévő mikrorészecskék könnyen kioldódnak és belekerülnek az elfogyasztani kívánt zöldségbe/hüvelyesbe. Plusz hátrány, hogy az egésznek kellemetlen, fémes konzervíze lesz. A legjobb opció egy tiszta, légmentesen zárható doboz vagy üveg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...