„Abszolút spenótpárti vagyok" – Konyhanyelven Szász Nórival, a Nosalty újságírójával

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Szász Nóri, a Nosalty újságírója válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

„Abszolút spenótpárti vagyok" – Konyhanyelven Szász Nórival

Mit főztél utoljára?

Spárgakrémlevest. Itt a szezon, ezért igyekszem maximálisan kihasználni, a krémleveseket pedig imádom, szinte bármilyen zöldségből szívesen készítem.

Mit hallgatsz főzés közben?

Valamilyen sorozat megy ilyenkor a háttérben, amire azért az izgi részeknél fél szemmel mindig odapillantok.

Ki számodra az überséf?

Gordon Ramsay. Lehet sztereotíp, lehet, hogy nem túl kreatív, de tinédzserkorom meghatározó élménye volt, hogy az ő műsorait néztem. Wellington és fésűkagyló – talán itt indult az érdeklődésem a gasztronómia iránt. Valószínűleg nem is annyira szakmai szempontból rajongok érte, mint inkább a karakteréért.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Növényi tej és tojás. Ezekkel akár egy apokalipszist is át tudnék vészelni. Reggelire mindig zabkását eszem, így kell valamilyen növényi tej, ha pedig épp rohanós napom van, akkor valamilyen tojásétellel oldom meg az ebédet.

Utoljára mennyei spárgalevest készítettem

Étel, amit soha nem eszel meg?

Sóska. Abszolút spenótpárti vagyok, azt imádom, a sóskára pedig rá sem tudok nézni.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

A Laurelben Ötvös Zsuzsi misós fagyija.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Rántott cukkini. Minden hétvégén készül egy adag a családi ebédre.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Blansírozás. Annyira misztikus!

Kedvenc piacod?

Szimpla Háztáji Piac. Közel van hozzám, és mindent megkapok ott, amire szükségem van. Annyira jó érzés, hogy akinél a spenótot veszem, mindig tudja, hogy spenótot fogok kérni, és mindig beleteszi nekem a zsenge leveleket a vászonszütyőmbe.

Közért vagy hipermarket?

Csomagolásmentes bolt. Hajrá zero waste!

Piacozás

Kedvenc hazai éttermed?

Laurel. Fine dining étterem vegán menüvel. Kreatív, ízletes és előremutató.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Egy koktél a Múzsában.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

RuPaul’s Drag Race. Rengeteg művészfilmet és sorozatot nézek, de egyszerűen ez a műsor az, amihez mindig visszatérek. Rengeteg kreativitás van benne, és fontos látni, hogy az LMBTQA+ közösség tagjainak min kell keresztül menniük. Motiváló is, hogy sokan nagyon nehéz körülmények közül verekedték ki magukat.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Paul Auster: 4 3 2 1. Egy fiú életét négy különböző szcenárióban meséli el a szerző. Biztosan mindenki gondolkozott már azon, hogy ’mi lett volna ha’. Ez a könyv ezzel a gondolattal játszik el, és bontja ki. Óriási alkotás, még harcolok vele, de nagyon élvezem.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Egy Bialetti spatula, amit Olaszországban, Bolognában vettem. Iszonyatosan praktikus és strapabíró, ráadásul szép emlékek fűződnek hozzá.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Kreatív Grafilogika. Ez egyfajta keresztrejtvény, imádom, remekül kikapcsolja az agyam. Emellett tinikorom óta Elle-vásárló vagyok, nemrég be is szereztem az első megújult magazint.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Egy jó piacozással összekötött brunch. Bármikor képes vagyok reggelizni, és ha még egy piacozás is társul hozzá, az valódi álom!

Úti cél, ahová mindenképp?

Most épp Közép- és Dél-Amerika a nagy álom. Egy pár napra megnézném Kubát, aztán irány Chile, Argentína, Brazília.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Tengerpart. Imádok kirándulni és az erdőket járni, de a végtelen víz látványa szinte hipnotikus hatással van rám.

Barcelona mindig jó ötlet

Életed gasztroélménye?

Az orosz gasztronómia felfedezése.

Három hónapot éltem Moszkvában, közben ellátogattam Szentpétervárra is. Édesanyám fehérorosz, így nagyon jó élmény volt megkóstolni eredetiben azokat az ételeket, amiket rajta vagy a nagymamámon keresztül ismertem csak addig.

Kedvenc mondás a konyhában?

Minden zöldségből lehet krémleves.

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Passz. Őstehetség vagyok. (Nem.)

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Hagymapucolás és aprítás. A természet csúnya tréfát űz velünk, imádom a vöröshagymát, ráadásul nagyon egészséges, de egy tortúra vele a munka számomra. Rengeteg videót néztem már ezekről, de továbbra sem tudom abszolválni ezt a feladatot.

Recept, amit álmodból is?

Cukkinitócsni. Bár ez gyakorlatilag nem is recept, annyira könnyű, de ez is készül szinte minden héten a krémlevesek mellé.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek