"Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok" – Konyhanyelven Wossala Rozinával

Villáminterjú-sorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.

Gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven – ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.

A Konyhanyelven ezúttal Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroarcát, Wossala Rozinát faggatta ki, aki vérbeli maximalista, és ha gasztronómiáról van szó, nem ismer kompromisszumot. Rozina a budapesti Bestia étterem egyik alapítója, illetve a 2016-ban és 2017-ben is népszerű főzőműsor, A Konyhafőnök zsűritagja volt. Ismeri a jó sör titkát, gyenge pontja pedig a tökéletes steak, annak rendje és módja szerint. Imád főzni, és nem mellesleg a konyhai fortélyok szerelmese és tudora.

Mit főztél utoljára?

Hatalmas izraelikonyha-rajongó vagyok, sokat készítek mezzéket otthon (keleti mediterrán országokra, mint Szíria, Libanon, Ciprus, Jordánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Irak, Izrael és Palesztin területekre jellemző előételek vagy kisebb fogások gyűjtőneve - a perzsa maze szóból, ami 'megízlel' illetve 'falatok' jelentéssel bír - szerk.), legutóbb pedig shakshukát csináltam, aminek a receptjét meg is osztottam IG-sztoriban.

Mit hallgatsz főzés közben?

Változó. Ennél a shakshukánál Polo & Pan-t hallgattam, kicsit el is ragadtattam magam, de sokszor hangzanak fel andoki dallamok is a konyhámban.

Ki számodra az überséf?

Van Stockholmban egy Michelin-csillagos étterem, az Ekstedt, ahol Niklas Ekstedt a séf. Nincs áram a konyhában, csak tűzzel dolgoznak, gáz sincs, és elképesztő ételeket csinálnak. Na, arra azt mondom, hogy WOW.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Kapribogyó.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Rózsabors.

A legemlékezetesebb fogás, amit a munkád során kóstoltál?

Egy marhafaggyúban érlelt languszta, grillezve.

Te milyen étel lennél?

Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

A glasszírozás, mivel mindig van mártásnak való alaplé a hűtőmben, és nagyon szeretem is használni!

Kedvenc hazai éttermed?

Természetesen a BESTIA.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

A natúr és biodinamikus borok.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Vikingek sorozat a Netflixen.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

René Redzepi és Chris Ying szakácskönyvét, a You and I Eat the Same: On the Countless Ways Food and CookingConnect Us to One Another-t.

Eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A Greeneggem. Mindenki füstölt szegyet kap tőlem ajándékba szülinapjára a családban, és nagyon boldogok tőle.

Magazin, amit mindig beszerzel?

A szlovák kávésmagazint, a Standart-ot.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Ebédmenü-kóstoló két hetente a Bestiában.

Úti cél, ahová mindenképp?

Cusco, Peru - MIL Centro étterem…március végére van foglalásom.

Hely(szín), ahol totál kikapcsolsz?

A dzsungelben Dél-Amerikában. Az elmúlt években gyakran visszajárunk, van ott valami a levegőben, ami minden e világi gondot feledtet.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Kérsz még?"

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Rántás. Nem igazán használok lisztet a konyhában.

+1. Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?

Semmiképp ne mossuk a húst! Vagy friss alapanyaggal dolgozzunk, vagy ne dolgozzunk hússal. A mosás megváltoztatja a hús PH-ját, és pirítani se lehet rendesen.

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...