Budapest múzsája testet öltött: megnyílt a Múzsa szecessziós koktélbár a Four Seasons Hotelben

A tervezett tavaszi megnyitó helyett október 2-án mutatkozott be a Múzsa, Budapest első szecessziós koktélbárja a Four Seasons Hotelben, ahova most mi is ellátogattunk.

A görög mitológiából ismert múzsák a művészetek és tudományok légies istennői, éteri nőalakok, akik számtalan alkotás megszületését inspirálják, elősegítik a kreativitást, erőt és ihletet adnak az új dolgok teremtéséhez. Gyönyörű épületeivel, kulturális szcénájával és földrajzi adottságaival Budapest is egy ilyen múzsa, művészek és átlagemberek számára egyaránt, így nincs is alkalmasabb hely, amely a Múzsa nevet viselhetné, mint a Lánchíd lábánál magasodó Gresham-palota új koktélbárja.

Történelem, kultúra és gasztronómia találkozása

1906-ban nyitotta meg kapuit a világszinten is páratlan szecessziós épület, a Gresham-palota, amelynek csodájára járnak a turisták. Egykor művészek és az arisztokrácia kedvelt találkozóhelye volt, kulturális helyszínként funkcionált, ma azonban mi, budapestiek tartózkodással közelítünk az épülethez, és csak kívülről csodáljuk. Hiába ad otthont egy hotelnek, a palota közös örökségünk, a Múzsa megnyitása pedig egy remek kezdeményezés, hogy a helyiek is magukénak érezzék ezt a kincset. Igen, egy hotel bárjáról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a hotel szállóvendégeit várnák ide – bárki betérhet, aki szeretne kiszakadni a rohanó világból, lelassulni, és kicsit visszautazni az időben, miközben kézműves koktélokat szürcsölget. Ezt nem csak a mostani helyzet indokolja, hiszen a bár tervei már három éve megvannak, és a nyitást idén áprilisra tervezték. Végül a sors úgy alakította, hogy elsőként a magyar közönség veheti birtokába, ami a Múzsának is jó, mivel így a helyiek nem egy turistahelyként könyvelik el, van idő arra, hogy beágyazódjon a budapesti kínálatba, és törzshellyé váljon. Ezt a sokszínű programok is alátámasztják, amelyek egy régi kor kifinomult és hedonista szórakozási formáit elevenítik fel: egyelőre péntektől élő zene szól, és bizonyos estéken egy balerina kápráztatja el mozdulataival a vendégeket, hétvégén pedig a Herendi Délutáni Teát kísérő zongora , cimbalom- vagy lantmelódiák mellett lehet kikapcsolódni.

A Gresham-palota szecessziós miliője adta meg az alaphangulatot a tér kialakításához, arany részletek, íves vonalak a modern bútorokkal tökéletes egységet alkotnak a Múzsában, ahol múlt és jelen, történelem és gasztronómia harmóniája valósul meg. A kerek asztalok és plüssfotelek gondoskodnak a kényelemről, a helyiség fénypontja mégis az ellipszis alakú bárpult, ahol le is lehet ülni, és élőben figyelni a koktélok megszületését. Összhatásban mintha egy New York-i vagy londoni bárba érkeznénk meg. Az ötcsillagos Four Season Hotelhez méltó enteriőr nem is meglepetés, azonban a koktélkínálat is nemzetközi színvonalat képvisel, és nem titkolt céljuk, hogy bekerüljenek a világ top 50 bárja közé - amire minden esélyük megvan.

Rédli Ádám, Head Bartender

Budapesten vannak kiemelkedően jó koktélbárok, de a Múzsához fogható nincs. A szecesszió tematikája az eklektikus koktélkínálatot is áthatja, az alapanyagok és a környezet pedig az elérhető luxust képviseli. A koktélokért Rédli Ádám Head Bartender felelős, aki korábban a londoni Langham Hotelben található, többször a világ legjobb 50 bárja közé választott Artisan Barban dolgozott. Az italok mellett persze könnyen megéhezik az ember, és ha kiadós vacsorára nem is itt kerül sor, a kimondottan a hotel számára készített Herendi tányérokon és tálakon Győrffy Árpád executive chef ázsiai, főként japán ihletésű és magyar alapanyagokkal ötvözött fogásaiból lehet csipegetni. Az ételek és italok önmagukban is megállják a helyüket, de szándékosan úgy alakították őket, hogy egyik sem nyomja el a másikat. A Herendi porcelán találkozása a mangalicás bao-val kérdés nélkül egyedülálló élmény.

Milyen íze van a felhőnek?

A múzsába való megérkezés időbe telik, annyi impulzus éri egyszerre a látogatót, de az igazán izgalmas rész az itallap fellapozásakor kezdődik. A Múzsa nemcsak egy szakemberek által gondosan megválasztott és hangzatos név, ami még a külföldieknek is tetszik – fókuszcsoportos kutatásban tesztelték a nevet, és az amerikaiak a zs betűről Gábor Zsazsára asszociáltak - , hanem egy konceptuális elv, ami a koktélok kitalálását is meghatározza. A Rédli Ádám által megkomponált italok a múlt-jelen-jövő triásza mentén tagoldónak, így a fő kategóriák az Origins, Golden Age és Age Nouveau. Mindegyik kategória előtt egy szecessziós képet láthatunk az itallapon, amely a múzsát jeleníti meg és az egyes kategóriához kapcsolódó ikonokat, a hátteret pedig a Gresham-palota és Budapest adja. Minden kategóriának megvan a maga múzsaitala, mellette az adott ikonok által inspirált koktélok kapnak helyet.

Így például a klasszikusokat újragondoló Origins-ek között kapott helyet a Flame of Senses ital, amely a tájképen szereplő tűz ikonból született meg. A tüzet egy kis bűvészmutatvánnyal csempészik be a palota falai közé, a pohárra helyezett feketeszezámos karamelltüllön egy kis papírcsákóval érkezik az ital, amit meggyújtanak. A fellobbanó lángban egy pillanat alatt eltűnik a papír, és csak egy kis arany mogyoró marad utána. Az old fashioned ital különlegessége, hogy a kókuszrum mellett magyar whisky-t használnak benne. A Múzsánál ugyanis mind az italok, mind az ételek terén fontos szempont volt, hogy ahol helye van, ott hazai alapanyagokkal dolgozzanak. Ezt annyira komolyan is veszik, hogy az Origins-hez tartozó Buda Hills citrushabbal megkoronázott, vodka alapú koktéljának tetejére szórt búzafüvet Rédli Ádám a hotelben termeszti. A Buda Hills-be emellett még sármányvirág került, amiről valószínűleg kevesen hallottak, de a Budai és más magyar hegyek elterjedt lakója. Ezt Ádám a koktélok megkreálásakor édesanyjától tudta meg, az egyik legnépszerűbb italba, a Tiszavirágba pedig lestyán került, amit gyakorta használnak a vezető bartender szülőhelyén, a balatoni régióban. Az ital üzenete, hogy éld úgy minden napodat, ahogy a tiszavirág éli egyetlen napját, ezért rendelj ki még egy koktélt! Például a Shine through clouds kreációt, amihez vodkán párolnak át Erős Pistát 24 órán keresztül, a felhőt megtestesítő gyömbérbuborék alapanyagát pedig 36 órán át készítik. Hosszú idők ezek, de megéri, ha a vendégek megízlelhetik a felhőket.

Bár mindegyik koktél egy vizuális csemege, a prímet mégis a másik legnépszerűbb koktél, a Mákvirág viszi, amelyet a szlovák Hruska Glass mákvirágot formázó üvegpoharában szolgálnak fel. A szépség azonban törékeny, ennél a pohárnál egy órát vett igénybe, hogy megtanulják, miként lehet úgy feljegelni, hogy ne essen baja. Az aktuális trendeknek megfelelően a gin tonic sem maradhatott el a kínálatból, tonic helyett azonban saját savas vizüket használják a magyar gin mellé, és vetiver likőr is kerül a képletbe, amitől parfümös ízt kap a Pure Destiny névre keresztelt ital.

Nem mixer, alkimista

A múlt és a Gresham-palota öröksége sokszor szóba került már, de a jelen és a jövő éppúgy helyet kap a Múzsában, mégpedig egyedülálló módon egy laboratóriumi lepárlógép formájában. Ádám így teljesen szabadon tud játszani az alapanyagokkal, kivonatokat, keserűket, tinktúrákat, redukciókat és saját szódát készítenek a géppel, amiket aztán az alkoholos és alkoholmentes italokban használnak fel. A jövő a fenntarthatóság formájában is megjelenik: a sakk által inspirált Queens and Kings koktélhoz a megmaradt gyömbért magyar szamorodnival zselésítik, és sakkbáb formájúra öntik, a fekete színt pedig tintahallal érik el. Az italok ára 3-5 ezer forint között mozog. Ez elsőre soknak tűnhet, de nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem számít drágának, sőt, ha pedig hozzávesszük, hogy mennyi előkészület van egy-egy koktéllal, akkor nem lehet belekötni az árakba. A két tételből álló Time for Two koktélnál például az Unicum Rizervával megtoldott alap Negronit 6 hónapig érlelik saját hordóikban, izlandi zuzmón.

Jól áll az ázsiainak a Herendi

Bár a Four Seasons Hotelhez tartozó Kollázs étteremben főként a magyar és francia konyha dominál, az ázsiai gasztronómia pedig olyan távol áll ettől, mint Makó Tokiótól, a Múzsában mégis a keleti vonal jutott főszerephez. Győrffy Árpád, a Four Seasons Budapest executive chef-je saját bevallása szerint eleinte idegenkedett is ettől a világtól, de a genfi Four Season japán séfje megnyugtatta, nem autentikus ázsiai fogásokra van szükség, hanem ezek sajátos átiratára. Végül főként japán, de vietnámi és kínai fogások, magyar alapanyagokkal kiegészítve kerültek a menüre, és kimondottan a Múzsa számára készített egyedi Herendi porcelánokra. Ezek mintáját egyébként az épület ihlette, ami a Maison Elysian tervezője, Bódis Boglárka által megálmodott formaruhán is visszaköszön.

Talán az egyik legizgalmasabb keresztezés a menün a mangalicakolbásszal töltött bao sok korianderrel. Került még mellé pekingi kacsa japánosítva gyoza-tésztával, de a klasszikus garnéla- és tintahaltempura sem hiányozhat az étlapról, ahogy a barsnackek közül a yuzuval pörkölt shishito-paprika sem. Az étlapon találunk még wagyu-steaket is, mellette a magyar alapanyagokat a padlizsán képviseli.

Magyarország kincsei több helyen is szerephez jutnak. A tálaláshoz használt Herendi tányérok és a Varga kristálypoharak mellett egy külön bemutatóteremben lehet megtekinteni a két cég munkáit. A vásárlásnak sincs akadálya, a falon található telefonokon közvetlenül a gyártóktól lehet rendelni új porcelán- vagy kristálykészletet. Italok terén is az elit kínálat pihen a vitrinek mögött, a 1,5 literes Tokaji Esszencia most 30 millióért várja új gazdáját, az 1912-es Oremus fél literje 990 ezerért vihető, ráadásul az aszúkóstoláshoz szükséges angyalkanál is elérhető itt, ha esetleg valaki belekóstolna a szerzeményébe.

A Múzsa vezető sommelier-je, Becker Gábor szívesen elkalauzolja az érdeklődőket a széles választékban, melyet saját kezűleg válogatott össze szinte mindegyik évtizedből, 1956-tól napjainkig. A Tasting room-ban található Magyarország legnagyobb publikusan elérhető aszúgyűjteménye, melyet Gábor büszkén megmutat minden érdeklődőnek.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Szász Nóra

Címlapkép: Simon Gábor / Nosalty

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek