„A szervíz nekünk a jutalom a nap végén" – Konyhanyelven Tóth Szilárddal, a SALT Budapest séfjével

Tóth Szilárd - és a vele együtt szimbiózisban működő SALT Budapest étterem - egybeforrt a tradicionális magyar konyha alapjain nyugvó fine dining ételkölteményekkel. A magyar gyökerek és ízek állnak a középpontban: a hús családi gazdaságból származik, a vadon élő hazai (gyógy)növényeket a séf kézzel válogatja.

Új interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.

Gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven, mert ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.

Villáminterjú-sorozatunk következő válaszadója Tóth Szilárd, az emblematikus SALT Budapest étterem séfje, aki többek között arról is ismert, hogy ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken. Ezek a különleges alapanyagok frissen vagy fermentálva kerülnek a fogásokba, melyekről már mi is írtunk és forgattunk az étterem megnyitását követően. Szilárdból most olyan információkat próbáltunk meg kihúzni, amiket tényleg csak kevesen tudnak róla, az alábbi válaszokból pedig láthatjátok, hogy ez csak többé-kevésbé sikerült.

Tóth Szilárd, a SALT Budapest séfje (fotó: Horpáczi Dávid)

Mit főztél utoljára?

A fiamnak húslevest, mert mindketten nagyon levesesek vagyunk.

Mit hallgatsz főzés közben?

Ez teljesen hangulatfüggő, mikor mit. Van, hogy hörgős metált, van, hogy komolyzenét.

Ki számodra az überséf?

Mindenki, aki tisztességgel, szívvel, lélekkel és becsülettel végzi a hivatását. Nekem sokat számít a szakmaiság mellett az ember is, aki mögötte van.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Vaj.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Sertésmáj megfőzve. Na azt nem igazán tudom befogadni. De hurkában már rendben van.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Van több is. De az egyik ilyet a Geraniumban ettem: bodzaecetben savanyított tojás juhsajttal és különböző ízes növényekkel.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed”?

Jó kérdés...

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

"HUH".

Szilárd a SALT Budapest étteremben (fotó: Pintér Árpád)

Kedvenc piacod?

Az erdők és mezők, ahol gyűjtögetünk. Nincs ahhoz fogható érzés, amikor hajnalban kimész a természetbe ilyen helyekre gyűjtögetni.

Közért vagy hipermarket?

Ez helyzetfüggő, nem ragaszkodom egyikhez sem.

Kedvenc hazai éttermed?

Sok van. Tényleg. De legfőképp le a kalappal azok előtt, akik tisztességgel küzdenek ma Magyarországon.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Hideg víz.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Az inspiráció mindenben és mindenhol ott van. Egy természetfilmben vagy egy szakmai filmben egyaránt.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Faviken: 4015 Days, Beginning to End. Szellemes, őszinte és éleslátó: óda Magnus Nilsson séf rendkívüli étterméről, és izgalmas kommentár a gasztronómiai kultúráról.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Nincs ilyen.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Ilyen sincs.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Jelen helyzetben mindet kihagyjuk, mindannyian.

Úti cél, ahová mindenképp?

Izland.

Helyszín, ahol kikapcsolsz?

Az otthonomban.

Életed eddigi legnagyobb gasztroélménye?

Ha leéltem az életem, majd akkor válaszolnék erre a kérdésre (nevet).

Kedvenc mondás a konyhában?

A szervíz nekünk a jutalom a nap végén.

(A szervízidő az, amikor a vendégek már az étteremben vannak - szerk.)

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Nagyon sok ilyen van. Folyamatosan kísérletezünk, és ahol megnyerünk egy csatát, ott veszítünk is egyet. De idővel általában megtaláljuk rá a megoldást.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Klopfolás.

Recept, amit álmodból is?

Tört paszuly hagymás zsírral, friss kenyérrel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek