"A nagymamám húslevese vagyok" - Konyhanyelven Pesti Istvánnal, a tatai Platán étterem séfjével

Legfrissebb interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.

Gasztro-kérdezz-felelek konyhanyelven, mert ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.

Első válaszadónk Mautner Zsófi, a Chili&Vanília blog szerzője volt, aki a fakanalat Pesti Istvánnak, a legjobb vidéki éttermek között számon tartott tataiPlatán Restaurant & Café séfjének adta át.

István több mint 30 éve van a szakmában olyan munkássággal a háta mögött, melyben Magyarországon elsőként kapott 15 pontot az osztrák Gault-Millau-tól, vagy kitüntetést kortárs magyar ételsoraiért és vegetáriánus fogásaiért. A budapesti Tanti Étterem séfjeként Michelin-csillagot is szerzett, alig egy hónappal később pedig a Tantit Tatára és a Platán Étteremre cserélte, hogy a vidéki gasztronómiát is csúcsra járassa.

Mit főztél utoljára?

Nem tudom, minden nap főzök. Sok dolog megy párhuzamosan, inkább részfolyamatok, amik majd a végén állnak össze.

Mit hallgatsz főzés közben?

Főleg funkyt és jazzt a fiatal kollégáim nagy örömére.

Ki számodra az überséf?

Inkább azokról mesélnék, akik nekem meghatározóak. Két zseni van szerintem ma Magyarországon, az egyik Huszár Krisztián, a másik Takács Lajos. Van még két ember, akit testvéremként szeretek, mert nagyon hasonlóan gondolkozunk és bármikor órákat tudunk beszélgetni bármiről. Az egyik Dudás Szabolcs, a másik Ádám Csaba. És van egy ember, aki szerintem a nemzeti örökség része kellene hogy legyen, Ő Vomberg Frigyes.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Sajt.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Kevés dologra mondanám, hogy nem eszem meg. Bár nem étel, de a szerecsendió az, amit utálok.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Mexikói utunk során kóstolhattam csigakaviárt, az nagyon bejött.

Te milyen étel lennél? Mi a „lélekételed”?

A nagymamám húslevese vagyok, mert olyat senki nem tud főzni azóta sem.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

"Ugye éhes vagy?!".

Kedvenc hazai éttermed?

Az előbbi emberek helyei, legyenek bárhol is.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Pezsgő.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

A Kuk című könyv, amit Sebastian Frank, a berlini Horváth Étterem két Michelin-csillagos séfe írt.

Eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Thermomix, ami nélkül nehezen boldogulnék.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Der Feinschmecker.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

A budapesti Gourmet Fesztivált. Pedig sosem tervezek kimenni, és a végén mindig ott kötök ki. Remélem a SVÉT-es fesztiválok is ilyenek lesznek.

Úti cél, ahová mindenképp?

Koppenhága, Dánia.

Hely(szín), ahol totál kikapcsolsz?

Ez nekem a Balaton, valószínű gyerekkori emlékek miatt. A pihenést jelenti.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Kérsz kávét?".

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Az olajban ledarált fokhagyma évtizedek óta az ellenségem, de sajnos még mindig lehet vele találkozni.

Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?

Nem feltétlenül kell megmosni, de bajt semmiképp nem okozunk vele, ha utána jól leszárítjuk.

Pesti István a következő Konyhanyelven interjúban Mihályi László, a Váci Desszert Szalon megalkotójának válaszait szeretné látni.

Hogy miért?

Mert azt gondolom, hogy Mihályi László mind szakmai, mind emberi szempontból kimagasló egyéniség.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek