„A mai napig könnybe lábad a szemem, ha eszembe jut a húsos-halas paella íze" – Konyhanyelven Rosanics Petrával

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten multimédia rovatvezetőnk, Rosanics Petra válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkaikról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Mit főztél utoljára?

Tegnap csodás paradicsomos-olajbogyós garnélát készítettem-forgattam, szerintem nem sokára ti is láthatjátok majd a receptet és a videót.

Mit hallgatsz főzés közben?

Többnyire valamelyik saját Spotify-listámat, vagy azt az albumot, ami épp nagyon bejön. Most Leslie Odom Jr. „Mr.” című albuma ilyen. De ha épp van társaság a konyhában, akkor inkább beszélgetek.

Konyhanyelven Rosanics Petrával

Ki számodra az überséf?

Egyetlen egy nagy Őt nem tudnék kiemelni, de nagyon szeretem például Gennaro-t, Massimo Bottura-t és a NOMA-sokat. Amúgy hiába van sok szakácskönyvem, napi szintem mára az Instagram és a blogszféra fontosabb lett, ha gasztroinspirációról van szó. Instáról nagy kedvencem Joshua Weissman a fiatalok közül, és Gaz Oakley a vegán vonalon, hazai fronton pedig Mautner Zsófi és Dragomán György az, akiknek iszom minden írott szavát. És nagyon szeretnék egyszer Stanley Tuccival koktélozni!

 Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Ami azt illeti, nálam szinte sose üres a hűtő, inkább arra kell figyelnem, hogy ne járjanak le a dolgok, ez családi átok. Tej és joghurt tényleg mindig van, ami mostanában egyre inkább mandulatej és kókuszjoghurt. Ezen kívül citrom, egy-kétféle savanyúság, olajbogyó, valamilyen reggelihez ropogtatható zöldség, illetve nyaranta a kötelezően itthon tartott, kedvenc étcsokim is hűvösre kerül. A fagyóból pedig nem hiányozhat a bogyós gyümölcs és egy-két zöldség, ezekkel bármit fel lehet pimpelni.

Ez a sokzöldséges pasta például igazi "mi van itthon" étel: fagyasztott zöldségek, száraztészta, olajos mag, és nagyjából ennyi

Étel, amit soha nem eszel meg?

Szerintem nincs ilyen, mindent megkóstolok, maximum nem kérem soha többet. Olyan családból jövök, ahol a belsőség a májnál kezdődik és végződik, így mondjuk sokáig nem találkoztam különösebben extra dolgokkal. A tengeri herkentyűket viszont imádom, szóval az is lehet, hogy nagy a toleranciaküszöböm, ki tudja.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

A Pajta Bisztró szerintem mindannyiunk számára emlékezetes volt, akik forgattunk ott, csodás az a felfogás, ahogyan a szezonalitásról és a helyi alapanyagokról gondolkoznak. Az ő tökmagjégkrémes túrógombócuk mellett a Tiszavirág étterem kínai-magyar fúziós halászleve és a Tenkes Csárda parasztos libamája azok, amiket bármikor újráznék.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Kumkvat, de csakis az, amelyik Korfun terem!

KUMKVAT!!!

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Facsarásnyi, rottyantunk rajta, pirongatjuk.

Kedvenc piacod?

Sajnos abszolút nem piacozom, jelenleg időben sem fér bele. Van egy-két kedvenc zöldségesem, de anyagi és praktikai megfontolásból legtöbbször csak boltozom.

Közért vagy hipermarket?

Hipermarket. Az egyik nagy német láncnál a zöldségeket kedvelem kimondottan, a másiknál a fagyasztott árukat és a mentes termékeket. De a kovid óta sokszor vásárolok be online is, meglepően jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt lehet venni így is.

Bármerre is járok, imádok kávézni, a képen épp Lisszabonban űzöm e tevékenységet

Kedvenc hazai éttermed?

Kimondott kedvencem nincs, nagyon kedvelem a Biangot, Mazel Tovot, a Vexicanát, és van egy kedvenc, olcsó, no name indiai helyem, ahonnan rendelni szoktam. Kávézók közül pedig a Madal, a Massolit és a Műhely a favoritok, utóbbit valószínűleg az eltéseken kívül kevesen ismerik, pedig a város egyik legjobb helye. Illetve a GóleMenza rajongójaként tűkön ülve várom, hogy megnyíljon a Gólem Központ, ahol állítólag lesz büfé is, amit remélek, mert nagyon-nagyon jól főznek!

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Juci olvasószerkesztőnknek hála, az elmúlt másfél év során nagy ginrajongó lett belőlem, pedig előtte évekig ránézni se tudtam. Azóta kipróbáltam különféle gyümölcsökkel, sőt, bodzaszörppel is (recept itt), és nem tudom megunni. Illetve imádom a jó kávét, utazáskor sarkalatos pont, hogy előre kikeressem a környék legjobb kávézóit.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Hatalmas filmfüggő és sorozatjunkie vagyok, összeszámlálhatatlanul sok szériával és filmmel a hátam mögött. Billy Wilder frappáns párbeszédei, Xavier Dolan látványvilága és Christopher Nolan briliáns filmcselekményei mindig nagy hatással vannak rám, akármit is nézek tőlük. Ami pedig a sorozatokat illeti, megingathatatlan LOST- és Hannibal-fan vagyok, és szerintem a teljes Csengetett Mylordot kívülről fújom.

Mrs. Lipton kiváló meggyes lepényét el is készítettem, ITT a receptet is eléritek

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Sajnos sokkal több könyvet veszek, mint amennyit elolvasok, és bár igyekszem változtatni, kicsit Don Quijote vagyok ez ügyben. Év eleji online beszerzőkörutamon Houellebecq-től  A térkép és a táj, Edith Eva Egertől A döntés és egy Móra Ferenc kisprózagyűjtemény került a kosaramba, illetve használt könyvként, szuper áron sikerült beszereznem Hillary Clinton önéletrajzát és Az arany jegyzetfüzetet Doris Lessingtől, utóbbira nagyon régóta fájt a fogam.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A Microplane reszelőmre, mert még messze nem voltam rutinos a konyhában, de valahogy sikerült ráéreznem, mennyire hasznos apróság ő. Aki még nem próbált ilyen reszelővel parmezánt vagy citromhéjat reszelni, az el se tudja képzelni, mekkora a különbség! A tökéletesség csimborasszója! Utálom egyébként az egyfunkciós konyhai kütyüket, az egyetlen kivétel a salátacentrifuga, az nélkülözhetetlen!

Magazin, amit mindig beszerzel?

A VOX Mozimagazin az egyetlen, amit rendszeresen veszek, bár tavaly kimaradt egy-két szám. Minden mást már online fogyasztok, akár hírportálról, akár szórakoztató tartalmakról van szó. Ősszel előfizettem a New York Times-ra, így a külföldi híroldalak közül talán azt olvasom most a legtöbbet.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Nincs ilyen, de jó lenne megint együtt menni valahova a Nosalty teljes csapatával, a közös Gourmet Fesztiválok és Food Truck Showk mindig szuperek voltak. Emellett szombathelyiként a Savaria karnevál az, ami nem maradhat el tökipomposozás nélkül, amit szigorúan mindig ugyanannál az árusnál veszek meg.

Úti cél, ahová mindenképp?

Jelenleg bárhová, csak indulhassak! Amúgy van egy hosszú és részletes listám aszerint összegyűjtve a célállomásokat, hogy hány napot mennék. Mexikó, Skócia és Marokkó nagy álmaim, de nagyon szeretnék visszamenni Korfura, és az egyik legjobb barátnőmet is szuper lenne meglátogatni Dublinban.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Folyamatosan pörgök fejben, csak mindig más miatt, így nehezen kapcsolok ki. Úgy igazán csak karácsonykor és utazás közben sikerül, amikor fizikailag is távolabb tudok kerülni a hétköznapoktól, ilyenkor érzem csak azt, hogy másnap se fog történni semmi, és igazán van időm lazítani. Épp ezért nagy reveláció volt számomra a fiatalkori kiégésről szóló cikk, és hogy ez globális jelenség a generációmnál. Azóta próbálok erre jobban figyelni, ami olyan apróságokkal kezdődik, mint hogy elfogadjam azt, hogy egy filmnézéssel vagy sorozatozással töltött hétvége az nem semmittevés, hanem kikapcsolódás is lehet, és ne érezzem rosszul magam emiatt.

Életed gasztroélménye?

Mallorcán korgó gyomorral estünk be egy pinduri, párasztalos helyre, ahol csak és kizárólag négyféle paellát lehetett kapni. A mai napig könnybe lábad a szemem, ha eszembe jut a húsos-halas paella íze, amit a világ legjobb sangriájával öblítettünk le. Hasonlóan nagy élmény volt a házi tésztával tálalt cacio e pepe a római Trasteverén, és a fullos angol reggeli a Regency Caféban, ahol csak helyiek voltak rajtunk kívül. De őszintén hiszem, hogy a szentendrei lángos és a Hatlépcsős velős pirítósa ugyanilyen kaliberű gasztroélmény a külföldiek számára.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Jó lesz az ebben a lábasban is, ne kelljen annyit mosogatni."

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A kovászos kenyérrel még próbálkozom, hogyan legyen mindig jó az állaga, mert eddig eléggé vegyesek az eredményeim. Illetve az aquafaba sütéshez való használata is egy visszatérő kísérletsorozat, ennek mondjuk még szakirodalma sincs, de pont ettől olyan izgalmas.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Gyűlölök olajban sütni, akár rántott húsról, akár édességről van szó. Félek a forró olajtól, utálom, hogy minden ruhadarabomba és a hajamba is beivódik a szaga, macerás utána takarítani, és a használt olaj elrendezése is kálvária számomra. Nem is értem, nagymamáink generációja hogy nem lázadt fel a hétvégi rántott húsok ellen!

Kedvenc paradicsomszószom

Recept, amit álmodból is?

Chilis bab és a paradicsomszószos spagettim. De valamilyen jófajta, szószos indiai kaját vagy sült kacsamellet is bármikor bevállalok.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Nagyon ritkán készítek magamnak húst, de olyankor megmosom. Nagypapám mondta egyszer (igaz, a bolti darált húsra), hogy ki tudja, mikor volt utoljára megmosva, és hány helyen járt azóta a hús. Szóval én megmosom, nekem így nyugodtabb a lelkem.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek