Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc

Higgyétek el, nem az eszem ment el, még komoly szakemberek is azt tanácsolják, felejtsük el a hús mosását sütés előtt!

Nagyimat az ájulás környékezte, amikor látta, hogy a nyers csirkecombokat úgy, ahogy voltak, a zacskóból kivéve befűszereztem, és beraktam a tepsibe. "Hogyhogy nem mosod meg a húst? Ez undorító!" - mondta ő. "Undorítóbb megmosni" - válaszoltam én. De mire alapozom ezt az állításomat? 

Az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) 2013-ban publikálta ajánlását, miszerint jobban járunk, ha nem mossuk a nyers húst főzés előtt. A nyers hús felületén található baktériumokat vagy nem tudjuk eltávolítani egy sima mosással, vagy nagyon is könnyen meg tudunk szabadulni tőlük, és így szépen szétfröcsköljük őket mosás közben.

Az esetlegesen szalmonellával, Campylobacterrel vagy E.colival szennyezett víz így beborítja a mosogatómedencét, a munkapultot és sajnos a mosogató mellett száradó tiszta edényeket is.

Érdekesség, hogy a NÉBIH nem tanácsolja a hús mosásának mellőzését, viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban nagyon nehezen megvalósítható alapossággal el kell mosni mindent, amivel érintkezett a nyers alapanyag. Számomra a mosás teljes mellőzése megbízhatóbb megoldásnak tűnik. 

Ez így mind szép és jó, de akkor hogyan tudjuk elérni azt, hogy tényleg ne legyen kockázatos a hús fogyasztása? 

A válasz meglehetősen egyszerű. Megfelelő hőmérsékleten sütve elpusztulnak a mikroorganizmusok. Ha igazán óvatosak akarunk lenni, használjunk húshőmérőt! Elvileg a veszélyes kórokozók csak a hús külső felületén találhatóak meg, de nem nehéz belegondolni abba, hogy darálással vagy szeleteléssel mi magunk is meg tudjuk fertőzni a vacsoránkat. Kellemetlen a nem megfelelően kezelt hústermékek által okozott botulizmus is, amit egy baktérium által okozott idegméreg okoz. A baktériumoknál nagyobb méretű állatok is veszélyeztetnek minket, ha nyersen fogyasztjuk a nyers sertéshúst. A fonálférgek osztályába tartozó Trichinellák előszeretettel petéznek a nyers sertéshúsba, így azt elfogyasztva mi magunk válunk a parazita "áldozatává". A testünkbe kerülő lárvák kikelnek, majd szaporodni kezdenek. A frissen született lárvák az izomzatunkba fészkelik magukat, és a szívben, agyban komoly gyulladást okozhatnak. Tény, hogy a hő ezeket a lárvákat is elpusztítja, és az is, hogy a hazai sertésállomány gyakorlatilag mentes ettől a fertőzéstől. Ezután a felsorolás után gondolom, sokan szeretnétek hamar megtudni, mit jelent pontosan a "megfelelően magas" hőmérsékleten sütni a húst.

Az amerikai ajánlás szerint a darált hús belseje el kell, hogy érje a 71 Celsius-fokos hőmérsékletet, a csirke és a pulyka a 74 Celsius-fokot, az egészben vagy szeletben sült marha- vagy sertéshús pedig 62 Celsius-fokosra hevítve válnak biztonságosan fogyaszthatóvá. A szigorúbb Nébih azt tanácsolja, minden húsétel maghőmérséklete legalább három percig legyen 75 Celsius-fokos. 

Automatikusan adódik a kérdés, hogy a tatárbifsztek és a carpaccio vagy a rare steak falatozása nem jár-e valamilyen egészségügyi kockázattal. A szomorú, és egyszerű válasz az, hogy de, sajnos egy jó kis ételmérgezés simán benne van a pakliban akkor, ha valaki nyersen tömi be a húst.

A gondosan levágott állatok szakértően bontott és tárolt húsa kevés kockázatot rejt magában, az azonban kétségtelen, hogy a leggyakrabban nem ilyen jó minőségű hús kerül a tányérunkra. 

Noha nagyimat nem sikerült meggyőznöm, talán ti elgondolkodtok azon, nem olyan nagy ötlet megmosni a húst sütés előtt, még akkor sem, ha azt tanultuk, a tisztaság és a "mosakodás" alapvetően összetartozó fogalmak. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Tudok főzni, de röhögni fogsz, még sosem készítettem gulyáslevest

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2018-09-08 04:49

Én sem szoktam mosni amit a hentesnél veszek, a hő úgyis elpusztítja, ami benne van. A tyúk vagy csirke levágásánál sem szoktam áztatni a húst. Ha rendesen ki van véreztetve, akkor nincs rá szükség. Egyedül a vágódeszka, amit érdemes fertőtleníteni, illetve külön deszkát kell tartani a nyersen fogyasztott zöldségnek, és a hőkezelt dolgoknak.

Csampisz Erzsi
Csampisz Erzsi Sat, 2018-09-08 00:30

A kést,külön vágódeszkám van,amin csak nyers húst vágok,edényt,beáztatom Domestotos vízbe pár percig,tökéletesen fertőtlenít

Antalbaba
Antalbaba Fri, 2018-04-20 21:40

Egyetlen témában nem tudtunk megegyezni ezen a vonalon: van, aki még a darált húst is megmossa;-) Mondjuk én nem eszem meg piaci/bolti daráltat, megcsinálom magamnak, MIUTÁN lemostam a húsról a trutymót/csontot/béltartalmat... LEMOSOM, nem slaggal veretem a plafonig!!! Itthon még sosem volt bajunk ebből az eljárásból, maradunk a jó szokásnál.

eperarc
eperarc / eperarc Fri, 2018-04-20 08:24

Ha valaki úgy mossa a húst mint egy szerencsétlen elefánt a porcelánboltban lehet hogy telefröcsköli ilyen horror módon a konyhát, de meg lehet az normálisan is tisztítani,csak oda kell figyelni kicsit...Ki tudja hol dobálják, húzzák - vonják milyen szennyeződések, (haj, homok, stb. )vannak rajta ami nem tűnik el azzal h. Egyébként pedig eddig is így csináltuk és mégse haltunk meg szalmonella fertőzésben....

potkany
potkany Tue, 2018-04-10 20:14

Disznóvágáskor szerintem is felesleges megmosni a húst. Nem érintkezett semmivel, csak a késsel meg a "tiszta" kezünkkel, mehet a tepsibe friss sütésre a nem oda illő húscafat. De amikor levágok egy tyúkot, én mindig kiáztatom a vérét. Nem tudom, hogy a cikk írója vágott e már csirkét, de ha ezt kihagyja, nem lesz szép az eredmény, nem beszélve a bőrén levő koszról! A bolti húst szintén megmosom. Előfordult, már olyan, hogy a vásárolt csirkecomb tele volt valamilyen sárga granulátummal, ami nem volt túl bizalomgerjesztő. Nem is beszélve arról, amikor a zúza tartalma vonja be a vásárolt árut!

lilibe
lilibe Tue, 2018-04-10 19:40

Mindig megmossuk a húsokat, sőt ha nagyon véres, kiáztatjuk egy megfelelő méretű tálban. Természetesen ilyenkor nincsen edény a mosogató másik részében. Utána megfelelő takaritószerrel lemossuk a használt edényeket, húsvágó deszkát és a mosogatót. Igy tették a szüleim nagyszüleim is, és soha senkinél nem volt ebből eredő betegség sem pedig semmilyen ételmérgezés, gyomorrontás.... A mosás nem jelenti azt, hogy kötelező mindent összefröcskölni a környéken... viszont a véresen hagyott húsok undorítóan néznek ki sütés és főzés után Szóval rendet kell tartani a mosogató környékén, nem hagyni ott semmit , nem úgy mint a képen...