„Egy kis kurkuma még mehet bele!” – Konyhanyelven Réthly Dáviddal

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten kreatív multimédia-tervezőnk, Réthly Dávid válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Mit főztél utoljára?

Vicces, mert pont tegnap délután jött velem szembe egy vegán toplista a Nosaltyról, amiben a 11-es tétel Rosanics Petra kollégám csicseripörije volt. Húsos dolgot nem akartam már este enni, így nekiláttam, és huhh, nagyon jó lett! Legközelebb mondjuk a kaliforniai paprikát tuti lecserélem tv-paprikára, mert 2-3 óra rotyogtatás után se akart szétfőni. :D

A vegán csicseripörkölt receptjét ITT találod!

Mit hallgatsz főzés közben?

Mindenevő vagyok zene terén is, persze azért vannak kedvencek, de főzés közben általában a Spotify-ra bízom magam. Ha már Spotify, akkor engedjétek meg, hogy ajánljam az én „konyhában lötyögős” listámat:

Ki számodra az überséf?

Fura, de nekem nincs kedvencem,  persze azért olyanok akadnak, akiket mindig ámulattal bámulok, pl. Massimo Botturát, aki olyan ízesen mesél a legegyszerűbb ételekről/alapanyagokról is, mintha a világ legkülönlegesebb, legdrágább kaviárjáról lenne szó, vagy Dan Barber, akin látszik, hogy ha nem a konyhában kötött volna ki, akkor biztosan valami tudós lett volna, és ott van Gennaro Contaldo, Jamie Oliver haverja, neki köszönhetem, hogy (egyesek szerint) irtó jó rizottót tudok készíteni… :D

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Sriracha, amit a vajas kenyértől a nagyi húsleveséig mindenre rányomok, jó minőségű vaj, ami a legegyszerűbb reggelit is feldobja, tamarindszósz és gyömbér az ázsiai kajákhoz, és zöldségek-gyümölcsök, mert 1-2 hónapja rászoktam a reggeli gyümölcsturmixozásra.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Tudom, gáz, de van néhány magyaros „alapkaja", amitől kiráz a hideg: a töltött káposzta, a töltött paprika, a savanyú káposzta, a rakott kel, ilyesmik. Én tényleg próbálom/próbáltam megszeretni őket, de eddig nem sikerült.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Hmm… nehéz kérdés, talán amikor tavaly extra friss francia osztrigával kellett dolgoznom. Az, egy kis citrommal-tabascoval és proseccoval elég „fancy” munkanap volt.

Az osztriga receptjét ITT találod!

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

LEVES! Szinte bármilyen leves, éjjel-nappal tudnék levest enni. Ha éjszaka rám törnének a wc-n, és elém raknának egy nagy tál PHO-t, akkor is beverném. :D

Az utolsó PHO-zés tavaly…

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Blansírozás. Nem tudom, miért, de imádom a kifejezést és magát az eljárást is. Ahogy a lobogó sós vízben a zöldség megélénkül, majd hirtelen jeges vízbe kerül. Ahh, nem tudom, van benne valami. :D

Kedvenc piacod?

Sokat költözködöm, szóval mindig is próbáltam nem túlságosan ragaszkodni az ilyesfajta dolgokhoz. Jelenleg a szombatonként üzemelő „MDF” piac, mert ahhoz lakom közel.

Közért vagy hipermarket?

Hipermarket. Tudom, gáz, de utálok egy egyszerű ételhez 3 boltban bevásárolni…

Kedvenc hazai éttermed?

Túl sok van, a lényeg, hogy friss, lehetőleg helyi alapanyagokkal dolgozzanak, és ár-érték arányban okés legyen.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Kettő is van.

  • Tubi60, szódával, sok-sok jéggel és citrommal.
  • Egy jó balatoni olaszrizling csípős szikvízzel.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Mostanában egyre több magyar operatőrről és rendezőről hallani a nagyvilágban, ők motiválnak és inspirálnak. Pl. Pieces of a Woman (Mundruczó Kornél), Malcolm & Marie (Rév Marcell), Rossz versek (Reisz Gábor)…

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Dűne I.-II.
Mivel nagyon várom az idén érkező Dűne filmet, ezért épp ezeket lapozgatom. (Igaz, nem én vettem, mert barátomnak megvolt, és kölcsönadta, szóval itt is köszi, Garam. :D)

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A már korábban említett gyümölcscentrifuga. Jó vétel volt.

A sokat emlegetett gyümölcscentrifuga

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nemzeti Sport a reggeli wc-zés mellé. Haha nem, csak viccelek, nem vagyok az a magazinos arc.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Sajnos a jelenlegi helyzet miatt tavaly elmaradt, de amúgy törzsvendégnek számítok már a minden évben megrendezendő Vanyarci haluskafesztiválon.

Egyszerűen imádom a hangulatot, az ételeket, a környéket, mindent. Volt olyan, hogy az egyik haluskaárusnál akkora volt a sor, hogy nem bírtam kivárni, ezért inkább beálltam a pultba segíteni, hogy gyorsabban haladjunk. :D

Vanyarci haluskafesztivál

Úti cél, ahová mindenképp?

Ázsia, azon belül is Vietnám. Nagyon-nagyon-nagyon szeretnék már eljutni oda, és éjjel-nappal levesezni az útmenti árusoknál.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Futás a Duna-parton. Anyunál az erkélyen, Rozival.

Rozival <3

Életed gasztroélménye?

Biztosan állíthatom, hogy az egyik legmeghatározóbb gasztroélményem 1 hónappal ezelőtt volt, amikor is egy barátom meghívott a Laurel Budapest étterem legújabb menüsorának az „Illúzió-próbavacsorájára". Azóta is azzal álmodok. Tényleg. Csodás, néhol már-már meghökkentő étel- és ízpárosítások Mede Ádám séf és Ötvös Zsuzsi cukrász konyhájából.

Fotó: Laurel Budapest

Kedvenc mondás a konyhában?

„Egy kis kurkuma még mehet bele!”
Nagyim gyerekkorom óta mindenbe tesz kurkumát. A húslevesbe, a palacsintatésztába, a csirkecomb töltelékébe, szóval tényleg mindenbe. Ez valamiért átragadt rám is, gyakran használom olyan ételekben, amikbe „alapból” nem kéne.

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A félig folyós főtt tojás és a krémes rántotta. Sajnos nem mindig sikerül.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Mosogatás. Utálok mosogatni. Jó lenne egy mosogatógép! :D

Recept, amit álmodból is?

Egyértelműen a 15 perces shimejigombás tésztám.

"Most akkor mossuk meg, vagy ne mossuk meg húst?"

A Nosalty-n olvastam, hogy nem kell, azóta nem mosom. ¯\_(ツ)_/¯

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek