Minden nap gyümölcsnap - ez a férfi 8 éve csak gyümölcsöt eszik

A gyümölcsfogyasztás egészséges, de vajon mi történik akkor, ha éveken keresztül semmi mást nem eszel, csak gyümölcsöt? Ez a férfi kipróbálta!

A Japánban élő Mizuki Nakano, a Tokiói Egyetem egykori professzora több, mint 8 éve kizárólag gyümölcsöt fogyaszt, még vizet sem iszik, a folyadékot is gyümölcslevekkel pótolja. Nemrég egy japán tévéműsor vendége volt, ahol elmondta tapasztalatait.

Szokatlan kísérlet

2009 szeptemberében Mizuki Nakano úgy döntött, megvizsgálja, mi történik a testével, ha egész nap semmi mást, csak gyümölcsöt eszik. Tette mindezt annak ellenére, hogy a tudományos megállapítás már akkoriban is az volt, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő arányú fehérje-, zsír-, valamint szénhidráttartalmú ételek fogyasztása. Kizárólag gyümölcsökkel nem juthatunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz, és az egyoldalú étkezés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Nakano azonban felfedezte, hogy nem létezik tudományos kutatás a gyümölcsök fogyasztásának hosszú távú hatásairól, így belevágott a kísérletbe saját magán.

Mizuki Nakano

Nakano nem hirtelen, egyik napról a másikra állt át a gyümölcsfogyasztásra, hanem fokozatosan növelte a napi gyümölcsadagját egészen addig, amíg még testének hidratálását is gyümölcslevekkel oldotta meg, vagyis vizet sem ivott. Étrendjét, valamint tapasztalatait saját blogján dokumentálta, és a szokatlan kísérlet végül híressé tette: 2015-ben meghívást kapott egy népszerű japán tévéshowba.

Mizuki Nakano interjút ad

Valóban egészséges, ha csak gyümölcsöt eszel?

A reflektorfénybe került Nakano számos műsorban szerepelt, azonban idővel a televíziós megjelenései alábbhagytak, majd végül teljesen megszűntek. Ekkor röppent fel a pletyka, hogy az egykori professzor alultápláltság miatt életét vesztette, mivel szervezete nem jutott hozzá elegendő mennyiségű fehérjéhez és B12-vitaminhoz a gyümölcsökből.Mizuki Nakano azonban nemrég visszatért, hogy eloszlassa a halálhíréről keltett szóbeszédeket. Megosztotta az emberekkel szokatlan felfedezésének eredményét, és állítása szerint valódi szuperhőssé vált a gyümölcsöktől. Elmondása alapján testében kivételes folyamatok mentek végbe: a hosszútávú gyümölcsfogyasztás és a fehérje teljes hiánya olyan baktériumok termelésére ösztönözte a szervezetét, amelyek a nitrogént fehérjékké alakították. Erre a jelenségre természetesen semmiféle tudományosan megalapozott magyarázat nincs, úgyhogy érdemes mindenképpen fenntartásokkal kezelni.

Bodon Judit dietetikus véleménye

A megfelelő napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás valóban fontos eleme a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek, ugyanakkor az így összeállított étrend erősen tápanyaghiányos, hiszen nem tartalmaz elegendő mennyiségben fehérjéket, fontos zsírokat, egyes vitaminokat, ásványi anyagokat. Arra biztatok mindenkit, hogy használja ki a nyarat, és egyen sok színes szezonális gyümölcsöt, azt azonban senkinek nem javaslom, hogy csak ezek szerepeljenek hosszú távon a napi étrendjében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek