Komoly egészségügyi problémákat okozhat a régimódi „magyaros" táplálkozás

Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy a régimódi étkezés komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A magyar Stefler Dénes a neves University College London epidemiológusaival, és további magyar, orosz, lengyel, cseh és bolgár szakemberekkel közreműködve egy 30 éven át tartó kutatásban azt vizsgálta, hogyan hat a a tradicionális kelet-európai konyha a lakosok egészségi állapotára.

Harminc év adatait vették alapul

A tudósok első lépésként meghatározták, pontosan mi jellemzi a tradicionális étrendet. Stefler Dénes elárulta, hogy történészek, szociológusok és néprajzkutatók segítettek ennek megállapításában, és azt is hozzátette, hogy az ötvenes-hatvanas évek falusi táplálkozásmintázatát vették alapul. Ezekben az időkben az önellátás volt jellemző, konyhai gépeket pedig még nem használtak, emiatt az feltételezték, hogy hatvan-hetven éve vidéken még nagyjából ugyanúgy táplálkoztak, mint az azt megelőző évszázadokban. Ezek a szokások a későbbiekben átalakultak, azonban minden kelet-európai ember étrendjében maradtak hagyományos fogások.

Komoly egészségügyi problémákat okozhat a régimódi táplálkozás

A kutatásban Csehországot, Lengyelországot és Oroszországot vizsgálták részletesen. Magyarország azért maradt ki, mert a 90-es években nem találtak olyan helyi szakembert , akivel együtt tudtak volna dolgozni. Ennek ellenére Stefler Dénes úgy véli, hogy hazánkra is ráillenek az eredmények, mivel a kilenc élelmiszercsoportot elemezve úgy találták, hogy bár vannak különbségek az egyes országok konyhái között, a kelet-európai étrend nagy vonalakban mégis egységes.

Rossz hír a régimódi táplálkozásról

A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők 20 százaléka erősen követi a klasszikus szokásokat (disznózsírral főzés, sertéshús, szalonna, zsíros, illetve fehér lisztes ételek fogyasztása, kevés rost, zöldség és gyümölcs) bár ők főként az idősebb korosztályból kerülnek ki.

Azok, akikre a hagyományos táplálkozásmintázat jellemző, gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, illetve az összhalálozás is magasabb ebben a csoportban. Lengyelországban azt találtuk, hogy a daganatos betegségek miatti halálozás kockázata is gyakoribb a tradicionális táplálkozású emberek között

- mondta Stefler Dénes. Az elemzések alapján megállapították, hogy a disznózsírral való sütés jelentősen növeli a szívbetegségek miatti és a daganatos halálozás kockázatát. 

Nem kell azért lemondanunk róla

Nyilván nem arról van szó, hogy mostantól minden magyaros fogásról le kell mondanunk, de egészségünk érdekében érdemes egészségesebb hozzávalókat használni elkészítésükkor. Természetesen az is működhet, hogy csak ritkán eszünk autentikus, hagyományos módon készített fogásokat, néha belefér.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.