Nem mindennapi gyümölcs terem a 74 éves Gizella kertjében

Ha a kivire gondolunk, valószínűleg egy napfényes, meleg trópusi sziget jut eszünkbe, ahol tonnaszám nő a fákon a gyümölcs. Egy magyar hölgy, aki saját kertjében magról nevelte fel saját kivifáját, élő cáfolata ennek az elképzelésnek.

Bőséges termést hozott idén is a Jobaházán élő Losonczi Gizella lugasa. De nem akármilyen lugas ez: a fákon ugyanis szőlő, szeder vagy rózsa helyett kivi nő. A 74 éves hölgy évek óta foglalkozik biogazdálkodással, különböző házi termékeket készít otthonában. És mi vitte rá, hogy saját kertjében kivit ültessen és termesszen? Nos, ennek egészen érdekes története van.

Bőségesen terem a kivi egy 74 éves magyar hölgy kertjében

Egy kertész kíváncsisága

Gizella 1999-ben kezdett biogazdálkodásba a Győr-Moson-Sopron megyei Jobaházán. Különböző növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket termeszt, amelyeket aztán saját maga fel is dolgoz.

Lekvárt főz, aszalványokat készít, teák és szörpök is kikerülnek a konyhájából. És ha mindez még nem lenne elég lenyűgöző, Gizellának saját kivilugasa is van.

De hogy kerül egy mosoni kertbe az egzotikus kivifa? Nos, Gizellát a kíváncsiság vitte rá a kísérletre:

Miközben ettem a kivit, arra gondoltam, még soha nem láttam a kivinövényt, vajon milyen lehet? Fogtam, virágcserépbe tettem a magját, és kikelt

- mesélte a hölgy a Kisalföld nevű portálnak.

Rendszeresen bőséges a termés

Próbálkozását meglepő siker koronázta: Gizella elmondása szerint a 14 évvel ezelőtt ültetett fa akár egy mázsa kivit is terem, ha jók az időjárási viszonyok. Persze nincs mindig szerencséje, a nagy hidegek komoly károkat okozhatnak a növényben.

2018-ban például a lugas nagy része elfagyott, ezért sok ágat muszáj volt levágni. Csodák csodájára azonban a fa nem pusztult el, hanem „ezernyi” új ággal ajándékozta meg Gizellát.

A termés nem mindig állandó: „Van, amikor csak néhány szem van rajta, de akár egy mázsát is teremhet egy tő. A szüret ideje november elején van, a termés mennyisége tövenként és évenként változhat” – mondta Gizella.

És hogyan lehetséges, hogy a zordabb magyar időjárást ilyen jól viseli a lugas? Nos, annak ellenére, hogy trópusi növényként gondolunk rá, a kivi igazából jobban kedveli a félárnyékot és a nagyobb mennyiségű öntözést, nedvességet. Gizella tapasztalatai szerint ilyen körülmények között igazán bőséges a lugas termése.

Forrásunk volt.


Hírek és érdekességek a nagyvilágból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek