A kivi gyümölcse antioxidánsokat, különösen C-vitamint, A és E vitamint, valamint káliumot, kalciumot, vasat és polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében. Magas antioxidánstartalma miatt a kivi igazi superfood.
Hogy termesszünk kivit otthon?
Ha kivigyümölcsöt szeretnénk termeszteni, egy nőivarú és egy hímivarú növényre is szükség lesz. A hím növény csak virágot hoz, a nőivarú viszont virágot és gyümölcsöt is. A legideálisabb arány egy hím növény hat nőivarúhoz. A kivi általában 3–5 évvel az ültetés után kezd termést hozni.
- A kivinek napos helyre van szüksége a jó növekedéshez és terméshozamhoz.
- Szélvédett területet válasszunk.
- A növény jó vízelvezetésű talajt igényel, mivel a gyökerei könnyen rothadnak túl nedves környezetben.
- A kiviszőlő lassan növekszik.
- Magas és strapabíró lugast építsünk neki, amely elbírja a 4,5 méter széles és 6 méter hosszúra is megnövő indákat. Ezek akár 45 kiló gyümölcsöt is hozhatnak évente!
- Az indákat 3–4,5 méterre ültessük egymástól.
- Ültetés előtt vágjuk vissza a túl hosszú gyökereket, ha szükséges.
- A gyökeret úgy ültessük, hogy a föld teljesen befedje.
- Végül öntözzük meg a növényt.
- Tavaszi ültetés esetében a következő évben, őszi ültetésnél a következő tavasszal egy ígéretes, erőteljes rügy fölött kell visszametszeni a növényt, nagyjából 20-30 cm-es magasságban, és az ebből előbukkanó hajtást kell használni a leendő törzs kialakításához.
- A kivinek nincs különleges talajigénye, de általánosságban a kémhatás tekintetében inkább a semlegestől a savasba hajló talajt kedveli.
Még több cikk a különböző alapanyagok jótékony hatásáról: