Így termessz kivit otthon – Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, mutatjuk a titkát

Különleges, ízletes és még egészséges is, ráadásul nem lehetetlen küldetés otthon, a kertben kivit termeszteni. Segítünk, mire figyelj!

A kivi gyümölcse antioxidánsokat, különösen C-vitamint, A és E vitamint, valamint káliumot, kalciumot, vasat és polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében. Magas antioxidánstartalma miatt a kivi igazi superfood.

Hogy termesszünk kivit otthon?

Ha kivigyümölcsöt szeretnénk termeszteni, egy nőivarú és egy hímivarú növényre is szükség lesz. A hím növény csak virágot hoz, a nőivarú viszont virágot és gyümölcsöt is. A legideálisabb arány egy hím növény hat nőivarúhoz. A kivi általában 3–5 évvel az ültetés után kezd termést hozni.

  • A kivinek napos helyre van szüksége a jó növekedéshez és terméshozamhoz.
  • Szélvédett területet válasszunk.
  • A növény jó vízelvezetésű talajt igényel, mivel a gyökerei könnyen rothadnak túl nedves környezetben.
  • A kiviszőlő lassan növekszik.
  • Magas és strapabíró lugast építsünk neki, amely elbírja a 4,5 méter széles és 6 méter hosszúra is megnövő indákat. Ezek akár 45 kiló gyümölcsöt is hozhatnak évente!
  • Az indákat 3–4,5 méterre ültessük egymástól.
  • Ültetés előtt vágjuk vissza a túl hosszú gyökereket, ha szükséges.
  • A gyökeret úgy ültessük, hogy a föld teljesen befedje.
  • Végül öntözzük meg a növényt.
  • Tavaszi ültetés esetében a következő évben, őszi ültetésnél a következő tavasszal egy ígéretes, erőteljes rügy fölött kell visszametszeni a növényt, nagyjából 20-30 cm-es magasságban, és az ebből előbukkanó hajtást kell használni a leendő törzs kialakításához.
  • A kivinek nincs különleges talajigénye, de általánosságban a kémhatás tekintetében inkább a semlegestől a savasba hajló talajt kedveli.

Forrásunk volt: itt és itt.


Még több cikk a különböző alapanyagok jótékony hatásáról:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...