Kína a konyhában – szezámmagos csirke

Mióta a kínai gyorsbüfék megnyitották kapuikat, az egyik legnépszerűbb gyorséttermi fogás lett a kínai. Ha te is imádod, készítsd el velünk, és meglátod, jobb lesz, mint az „eredeti"!

Tizenéves történet

Azt hiszem, a kilencvenes évek legvégén történt, hogy az első kínai gyorsbüfé megjelent a kerületben, ahol felnőttem. Pont egybeesett a házunk gigantikus felújításával, na meg a nyári szünettel. Se iskola, se konyha, se fürdőszoba, a nagyit nem lehet minden nap fárasztani, úgyhogy a közeli kínai kínálata arra a nyárra erősen meghatározta az étkezésünket. Teszem hozzá, a kezdetekkor a tavaszi tekercs még tényleg tele volt zöldséggel és hússal, és a szecsuáni, valamint egyéb húsok sem keményítőből és kész thai szószból összekutyult szmöttyel voltak nyakon önve.

Tésztát! De milyet? >>

Válogatós kiskamasz lévén, a saját ízlésemhez akkoriban legközelebb álló szezámmagos csirkemellel töltöttem a nyár nagy részét, hiszen valahol rántott hús, nem? Aztán visszaállt a rend, ismét lett konyhánk, édesanyám főztjével, kínaiban csak ritkán ettem, dicstelen kapcsolatunkra pedig egy szinte teljesen üres tavaszi tekercs és egy adag fonnyadt bundájú, olajtól tocsogó szezámmagos csirke tette rá a pontot. Meg egy kínai ismerős, aki beavatott a nagy titokba, miszerint a gyorséttermek kínálata azért erősen az európai ízléshez van igazítva. Elhatároztam, kínait legközelebb majd Kínában eszem, igazi autentikus környezetben, ahol nem a rántott csirke szójaszószos változatát teszik elém.

Még több kínai recept itt >>

Majdnem Kína

Hát, azért abba az autentikus kínai környezetbe még nem sikerült eljutnom, de sebaj. Jártam New Yorkban és San Franciscóban, ahol Ázsia után a világ legnagyobb kínai közössége él. Úgy gondoltam, az már majdnem olyan, mintha Kínában lennék. Elmentem a legeldugottabb utcába, ahová még betehettem a lábamat, kiválasztottam azt a helyet, ami a legeredetibbnek tűnt (és volt képes étlapja), és tanulmányozni kezdtem az étlapot. A harmadik sorban fedeztem fel a szezámmagos csirkét és ott fel is adtam a harcot. Vagy át lettem ejtve annak idején, és igenis létezik ez a fogás Kínában, vagy a globális világ még ide is beette magát. Úgyhogy kerestem egy olyan receptet, ami legalább összetevőiben kínai, és mióta megtaláltam AzEszternél, már nincs is olyan sok gondom a szezámmagos csirkével!

Takarékos almás csemegék >>

Készítsd el velünk a legfinomabb szezámmagos csirkét! >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hozzászólások (1)

P.

Hát, Nórám, azért azóta is ott motoszkál bennem, hogy vajon tényleg kínai-e vagy nem.... :-p

Dacota

Szia Esztkém, Sajnos én sem tudom...de ha egyszer eljutok Kínában, akkor utánalesek. ha te el?bb jutsz oda, akkor ne habozz megosztani az eredményt :) szép napot! Nóra

inf3rno

Wikipedia meg egyéb források szerint kivándorolt kínaiak találták ki, hasonló recept a Tso tábornok csirkéje, amit egy USA-ba kivándorolt kínai szakács talált ki. Az csíp?s és azt hiszem nincs rajta szezám, ez meg egy kés?bb született édes változat. Szóval jogos, hogy nincs rajta egy autentikus kínai étterem étlapján.

Címlapról ajánljuk

További cikkek