Nem puffaszt, finom, változatos: ezért csodazöldség a KÍNAI KEL

Nem puffaszt, és tele van tápanyaggal, mi az? Persze, hogy a kínai kel! Ha még nem rendszeres összetevője az étrendednek, ideje ezen változtatni. Elmondjuk, miért.

Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal

Lehet, hogy egyelőre nem a legnépszerűbb zöldség Magyarországon, de garantáljuk, minél többen ismerik, annál többen fogják a kedvenceik közé sorolni. Ugyanis a zamatos kínai kelnek számtalan pozitív élettani hatása van!

A kínai kel ásványianyag-tartalma magas, sok benne a karotin és a C-vitamin. A szupermarketekben szinte állandóan megtaláljuk, ezért az őszi, téli időszakban is kiváló, friss alapanyag lehet. Az egyik legnagyobb előnye az, hogy nem puffaszt. Igen, jól olvasod, ezért ha a kínai kel mellett döntesz, nem kell hasfeszüléssel, hasfájással számolnod –ellentétben a többi káposztafélével.

Kínai kel (Getty)

A zöldségben könnyen emészthető fehérjék vannak, és mivel a benne lévő rostok gyorsan bomlanak, az emésztése nem kerül annyi energiába. A kínai kel egészségesebb, mint a káposzta, gazdag B6-, C- és K-vitaminokban. Jó antioxidáns-forrás, karotinjai alkalmasak a „rossz koleszterin” csökkentésére. A kínai kel a krónikus gyulladás legyőzésében is hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztjuk. A kel természetes ásványi anyagok forrása is, van benne kalcium, vas, kálium és magnézium.

A kínai kel levelei sokáig elállnak, ellentétben a legtöbb saláta- és a káposztafélével, ezért ha bevásárolsz belőle, jó eséllyel többször is használhatsz belőle. Fagyasztani ugyan nem ildomos, a savanyítással meg lehet próbálkozni.

A diéták jollyjokere

A kínai kelnek meglepően alacsony a kalóriatartalma. Emellett laktató étel, így tökéletes eleme lehet egy megfontolt diétának. A vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják, hiszen nemcsak könnyen tárolható, és könnyen elkészíthető, hanem nagyon jó tápanyagforrás is. A kínai kel felhasználáshoz nem kell nagy tudás, ahogyan a fejes káposztát, úgy érdemes ezt is kezelni. Mehet salátákba, egytálételekbe, de rakottasba is kiváló összetevő. Köretként nagyon menő a húsok mellett, de a levesek ízvilágát is feldobja.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...