Kiderült, mit csinál a Lidl, az Aldi és a Spar a maradék pékáruval

A hazai áruházláncok számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát. Ezért nem kerül kukába a maradék pékáru sem.

Veled is előfordult már, hogy megmaradt a kenyér fele, vagy néhány darab kifli, és hirtelen nem tudtad mihez kezdj vele? Otthon könnyű dolgod van, hiszen számtalan ételben, például mákos gubában, fasírtban vagy kenyérrakottasban is felhasználhatod a maradékot, így csökkentve az élelmiszer-pazarlás mértékét, ami az Európai Unióban rendkívül magas. Az EU tagországai összesen körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelnek évente, a szemét értéke megközelíti a 143 milliárd eurót.

De mi a helyzet a boltok pultjaiban megmaradt pékárukkal? Adomány lesz belőlük vagy mennek a kukába? Megkérdeztük a hazai láncokat, mi lesz a megmaradt pékáruval, és milyen lépéseket tesznek az élelmiszer-pazarlásvisszaszorításának érdekében. Bíztató válaszokat kaptunk.

Auchan

Az Auchan 17 hipermarkettel és egy szupermarkettel van jelen Magyarországon. Az üzletláncnál mindennap mentik a megmaradt, és emberi fogyasztásra alkalmas pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek mind adományként rászoruló családokhoz, illetve nélkülözőket segítő jótékonysági szervezetekhez kerülnek.

2018-ban közel 1 000, 2019-ben pedig közel 700 tonna megmaradt élelmiszer vált adománnyá. Ebből 2019-ben közel 500 tonna pékáru volt. Az élelmiszermentést évek óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével végzik.

Ez is érdekelhet!

Útmutatót készített a NÉBIH, hogy NE pazarold az élelmiszert

Aldi

Az ALDI mind a 144 magyarországi üzletében naponta mintegy két-háromezer helyben sütött pékterméket kínál a vásárlók számára. Ezeknek az előkészített termékeknek nagyjából 90-95 százaléka értékesítésre is kerül. Az áruházlánc az este érkező vásárlói számára szintén a teljes szortimentet biztosítani kívánja, így a termékek egy része a zárás időpontjában is megtalálható a polcokon.

Az áruházlánc belső szabályozásának megfelelően, az elkészített péktermékek nem kerülnek megsemmisítésre. A lesütött, és megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket - a sütést követő napon - az Élelmiszerbank szállítja el az áruházlánc azon üzleteiből, amelyekkel már szerződéses kapcsolatban áll. Jelenleg ez az ALDI üzleteinek kétharmadát fedi le. A többi üzletből a megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket állatparkok, őstermelők szállítják el.

Lidl

A Lidl áruházakban megtalálható legmagasabb technológiai követelményeknek megfelelő kemencék lehetővé teszik, hogy naponta többször is helyben frissen készített, változatos péksütemények kerüljenek a polcokra.

A vállalat számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát és elejét vegye az élelmiszer-pazarlásnak. Így a helyben sütött pékáruk esetében is: az áruházak pontos sütési terv alapján határozzák meg a napi fogyasztáshoz igazodó mennyiséget, mindig csak annyi pékárut sütnek, amennyi várhatóan el is fogy az áruházakban.

Emellett mindent megtesznek azért, hogy a megmaradó pékáruk, amelyek mégsem kerültek értékesítésre, ne végezzék hulladékként. A boltlánc ezeket állatkerteknek és vadászegyesületeknek adja, vagy biogázüzemben hasznosítja újra és elektromos energiát állít elő belőlük.

Receptajánló:

Tesco

Naponta átlagosan több mint 15 millió darab pékáru kerül a magyarországi Tesco áruházak polcaira. A boltlánc arra törekszik, hogy működése során minél kevesebb élelmiszer-felesleget termeljen. Készletezési rendszereik folyamatos fejlesztésének köszönhetően a napi pékáru-mennyiségnek közel 90 százalékát tudják értékesíteni.

A fennmaradó rész több mint háromnegyedét (76%) a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetein keresztül rászorulók számára, adományként adják át.Csak olyan élelmiszerek (pékáru, zöldség, gyümölcs) kerülhetnek átadásra, amelyek biztonságosan megehetők, vagyis nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma nem látszik rajtuk.Jelenleg 202 magyarországi áruházból több mint 170 vesz részt az élelmiszermentő programban, melyek 2019. október végéig összesen közel 24 000 tonna élelmiszert adományoztak, több mint 200 helyi partnerszervezeten keresztül.

Az adományozáson felül a Tesco a lejárat közeli termékeket a munkavállalóik és vásárlóik részére egyaránt csökkentett áron (ún. sárga címkés termékek) teszik elérhetővé, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást.

Ez is érdekelhet!

Ennyi lesz idén a legalacsonyabb bruttó alapbér a Sparban

Spar

Az áruházlánc kilencedik éve egyedülálló adományprogrammal segíti a magyarországi állatparkok és menhelyek, valamint vadasparkok nélkülözhetetlen állatmentő és gondozómunkáját.A szupermarketekben és a hipermarketekben feleslegessé vált, kereskedelmi forgalomba nem hozható vagy onnan kivont termékeket olyan szervezeteknek ajánlja fel, amelyek állatok gondozásával és megmentésével foglalkoznak. Az akcióban részt vesz valamennyi áruház, melynek vonzáskörzetében egy ilyen profilú, megfelelő engedélyekkel rendelkező szervezet vagy intézmény működik, és szívesen veszi a hús-, húskészítmény-, tejtermék-, zöldség–gyümölcs- és pékáru-termékeket takarmányozás céljából.

Receptajánló:

A Spar mindemellett a vásárlókat a gazdaságosabb élelmiszer felhasználásra buzdítja. Az üzletekben évről évre szerveznek akciókat, melyek során arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egy-egy tudatos döntés. Például, ha egy közelebbi szavatossági idejű terméket vásárolsz, már tettél is az élelmiszer-pazarlás ellen.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek