Aggódhat a Spar, a Tesco és az Auchan? - megérkezett az új vetélytárs

Csehországban rohamosan terjeszkedik és hazánkba is megérkezett az új online szupermarket, amely főleg a nagyáruházláncokra jelenthet veszélyt.

Hazánkban egyre népszerűbb az online bevásárlás. Sokan kerülik el a hosszú bolti sorokat a kasszáknál, és rendelik inkább házhoz az élelmiszereket vagy háztartási eszközöket. A nagyáruházláncok egyre nagyobb online választékkal próbálják meg kielégíteni a vásárlók igényeit, még akkor is, ha ennek a szolgáltatásnak a fenntartása néha veszteséges is számukra.

Magyarországon a GRoby, a Tesco, az Auchan, a Príma és a Spar biztosít házhoz szállítást a vásárlók számára, de most érkezett egy újabb szereplő a piacra. December végén megnyitott a Kifli.hu online szupermarket, amely hazánkban is forradalmasítani kívánja az online bevásárlást.

A céget egy cseh vállalkozó, Tomas Cupr alapította Rohlík (Kifli) néven. Prága mellett már több nagyvárosban elérhető a bolt házhozszállítása. A Rohlík sikere töretlen, néhány év alatt nyereséges vállalkozássá nőtte ki magát a cseheknél. Itthon egyelőre egy nagyraktárból szállítanak ki élelmiszert Budapesten.

A G7 néhány hete beszélgetett James McQuillannal, a Kifli.hu magyarországi ügyvezetőjével, aki elmondta, hogy a cég sikere részben a nagy választékban és a minőségi friss pékáruban rejlik. A friss pékáru különösen fontos eleme a Kifli.hu-nak, mivel ez a Rohlik.cz sikerében is nagy szerepet játszott. A cégnél hamar rájöttek arra, hogy a finom-friss pékáruk kiszállítása jól becsatornázza a vásárlókat és a megtartásuk miatt is fontos. Megpróbálnak város legjobb kis pékségeivel szerződni, és a furgonokat a reggeli holtidőben arra használják, hogy ezekből a műhelyekből beszállítják a pékárut a központi raktárba. Itthon egyelőre a Marmorstein, a JóKenyér és aPanificio il Basilico pékárui kaphatóak a kínálatban.

Olcsóbban szállítanak

A nyilvános tesztüzem jelenleg a fővárosban zajlik, de várható, hogy a cég később tovább terjeszkedik. A legnagyobb különbség a Kifli és a nagyáruházláncok között, hogy a kifli.hu furgonja 1990 Ft-ért akár 4 órán belül házhoz hozza a bevásárlásunkat. A szállítási költségek alapvetően a kiflinél a legolcsóbbak, a bevásárlás végösszege alapján a következőképp alakulhat a díj:

  • 5000 Ft - 10000 Ft - Szállítás 690 Ft-tól/től
  • 10000 Ft - 14999 Ft - Szállítás 490 Ft-tól/től

  • Több mint 14999 Ft - Szállítás 0 Ft-tól/től

​Csak összehasonlításképpen azAuchan 30 ezer forintos vásárlási végösszeg felett 1 Ft-ért, míg a Tesco 35 ezer, a Spar 25 ezer forint feletti vásárlás esetén szállít ingyen házhoz.

Ez is érdekelhet!

Kiderült, mitől annyira eszméletlen gyorsak az Aldi kasszásai

Mennyibe kerülnek az élelmiszerek?

A kifli.hu cseh oldalán azt írják, hogy az online bolt kínálatában 3x annyi termék található, mint egy normál szupermarketben. A hazai kínálatot egyelőre folyamatosan bővítik. Az alapélelmiszerek mellett megtalálhatóak a boltban például a britMarks & Spencer márka termékei is, de rendelhetünk tojást a YouTyúktól vagy friss tejet a Martontejtől.

Kíváncsiak voltunk, hogy az élelmiszerárakban mennyire versenyez a Kifli a többi szupermarkettel, ezért megnéztük, hogy milyen áron kaphatóak az egyes élelmiszerek a konkurenciánál és az új online boltnál.

Kifli.huTescoSparAuchan
sárgarépa (1 kg)130Ft289 Ft289 Ft299 Ft
friss csirkemell (1 kg)1690 Ft1359 Ft1599 Ft1355 Ft
tartós tej (Mizo UHT 1,5%)269 Ft249 Ft259 Ft249 Ft
burgonya (piros héjú, 1 kg)200 Ft299 Ft269 Ft279 Ft
alma (idared, 1 kg)370 Ft449 Ft449 Ft399 Ft
margarin (Rama, 500 g)499 Ft499 Ft499 Ft499 Ft
vöröshagyma (1 kg)250 Ft279 Ft279 Ft299 Ft
sertéstarja(csont nélküli, 1 kg)2290 Ft1599 Ft1799 Ft2059 Ft
tejföl (Alföldi tej, 140 g)219 Ft189 Ft189 Ft189 Ft

Összeségében elmondható, hogy a jó minőségű húsáruk, pékáruk valamivel drágábbak a Kifli.hu-nál, mint a többi szupermarketnél, de a zöldségek és a gyümölcsök egyelőre úgy tűnik, hogy jóval olcsóbbak. A tejtermékek, és a boltokból már jól ismert márkák nagyjából azonos áron, vagy egy picit drágábban vásárolhatóak meg.

Külön kiemelendő, hogy az online hipermarket figyelmet szentel az élelmiszerpazarlás visszaszorításának is. A lejárati dátumhoz közeledő élelmiszereket lényegesen alacsonyabb áron, egy külön menüpontban kínálják annak érdekében, hogy minél kevesebb végezze belőlük a kukában.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.