Készüljünk a télre csírákkal?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a boltok polcain „életerőt jelentő” csírákkal. Mit nyerhetünk velük, és hogy használjuk fel őket?

Évekkel ezelőtt még csak a búzacsírát ismertük. Mára már jóval szélesebb kínálat, a teljesség igénye nélkül az alábbi csírákkal találkozhatunk egy hipermarket hűtőpultjában:

  • gabonafélék (búza, árpa, rozs),
  • hajdina,
  • hüvelyes növények (szója, lucerna, babfélék, zöldborsó, lencse),
  • káposztafélék (brokkoli, vöröskáposzta, zsázsa),
  • olajos magvak (pl. napraforgómag),
  • retek,
  • hagyma- és póréhagyma,
  • mustármag,
  • rukkola.

A csírák megítélése nem egységes, még viszonylag kevés vizsgálat áll rendelkezésünkre energia és- tápanyagtartalmukra, illetve hatásosságukra vonatkozóan. Vannak lelkes csíra-fogyasztók, akik kedvező élettani hatásaik reményében rendszeresen eszik vagy isszák az életerőt jelentő növénykéket, másokat a világ végére lehetne kergetni velük. A harmadik tábor óvatosságból „csíraellenes”, és a bennük esetlegesen előforduló kórokozók miatt a csíráktól való tartózkodás mellett foglal állást.

Mi szól mellettük?

A növény fajtájától függően a csírák gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben: pl. kalciumban, káliumban, vasban, krómban és cinkben.

  • Kiváló B1-, B2-, E- és C-vitaminforrások. Utóbbi jó tulajdonságuk különösen a téli időszakban jön kapóra, amikor már kevés friss növényt találunk a piacon. A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom tekintetében azonban figyelembe kell vennünk, hogy csírákból nem tudunk nagy mennyiséget fogyasztani vagy ízük, vagy puffasztó hatásuk miatt.
  • A búzacsíra gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • A búzacsírában lévő enzimek daganatos betegeknél gátolják a rosszindulatú sejtburjánzásokat, emiatt a búzacsíra-kivonat több daganatellenes étrend-kiegészítő vagy tápszer alapanyaga.
  • Változatosabbá, gazdagabbá tehetjük velük megszokott zöldsalátáinkat. A markánsabb ízű csírákkal (pl. retek, rukkola, hagyma) pikánssá varázsolhatunk egy sima vajas vagy margarinos kenyeret is. Tehetjük fasírtba, szendvicsbe, szórhatjuk köretek, kifőtt tészták tetejére.

5 tipp, ha a csírák mellett döntünk!

A csírák meleg, nedves, párás közege ideális lakhelye a kórokozóknak, tökéletes feltételeket biztosít a szaporodásukhoz is. Elővigyázatosságból vásárlásuk, fogyasztásuk során vegyük figyelembe a következőket:

  1. Otthoni csíráztatáshoz, kifejezetten csíráztatáshoz árult magokat használjunk, és ne vetőmagot! A szennyeződések elkerülése végett csíráztató edényben csíráztassunk, ne földben!
  2. Egyes növények (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán) csírái mérgezők!
  3. Betegen, várandósan ne fogyasszunk nyers csírát! Ugyanez vonatkozik az 5 év alatti gyermekekre és a 60 felettiekre!
  4. Mindig csak hűtött csírát vásároljunk, a vásárlást követően helyezzük mihamarabb hűtőbe!
  5. Ne fogyasszunk lejárt vagy küllemre gyanús, rossz szagú, esetleg penészes csírát!

A fenti tippek figyelembevételével bátran próbáljuk ki a csíráztatást, hiszen a déli gyümölcsök mellett egyszerűen, olcsón tehetünk szert C-vitaminra az őszi-téli időszakban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek