Készüljünk a télre csírákkal?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a boltok polcain „életerőt jelentő” csírákkal. Mit nyerhetünk velük, és hogy használjuk fel őket?

Évekkel ezelőtt még csak a búzacsírát ismertük. Mára már jóval szélesebb kínálat, a teljesség igénye nélkül az alábbi csírákkal találkozhatunk egy hipermarket hűtőpultjában:

 • gabonafélék (búza, árpa, rozs),
 • hajdina,
 • hüvelyes növények (szója, lucerna, babfélék, zöldborsó, lencse),
 • káposztafélék (brokkoli, vöröskáposzta, zsázsa),
 • olajos magvak (pl. napraforgómag),
 • retek,
 • hagyma- és póréhagyma,
 • mustármag,
 • rukkola.

A csírák megítélése nem egységes, még viszonylag kevés vizsgálat áll rendelkezésünkre energia és- tápanyagtartalmukra, illetve hatásosságukra vonatkozóan. Vannak lelkes csíra-fogyasztók, akik kedvező élettani hatásaik reményében rendszeresen eszik vagy isszák az életerőt jelentő növénykéket, másokat a világ végére lehetne kergetni velük. A harmadik tábor óvatosságból „csíraellenes”, és a bennük esetlegesen előforduló kórokozók miatt a csíráktól való tartózkodás mellett foglal állást.

Mi szól mellettük?

A növény fajtájától függően a csírák gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben: pl. kalciumban, káliumban, vasban, krómban és cinkben.

 • Kiváló B1-, B2-, E- és C-vitaminforrások. Utóbbi jó tulajdonságuk különösen a téli időszakban jön kapóra, amikor már kevés friss növényt találunk a piacon. A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom tekintetében azonban figyelembe kell vennünk, hogy csírákból nem tudunk nagy mennyiséget fogyasztani vagy ízük, vagy puffasztó hatásuk miatt.
 • A búzacsíra gyulladáscsökkentő hatással bír.
 • A búzacsírában lévő enzimek daganatos betegeknél gátolják a rosszindulatú sejtburjánzásokat, emiatt a búzacsíra-kivonat több daganatellenes étrend-kiegészítő vagy tápszer alapanyaga.
 • Változatosabbá, gazdagabbá tehetjük velük megszokott zöldsalátáinkat. A markánsabb ízű csírákkal (pl. retek, rukkola, hagyma) pikánssá varázsolhatunk egy sima vajas vagy margarinos kenyeret is. Tehetjük fasírtba, szendvicsbe, szórhatjuk köretek, kifőtt tészták tetejére.

5 tipp, ha a csírák mellett döntünk!

A csírák meleg, nedves, párás közege ideális lakhelye a kórokozóknak, tökéletes feltételeket biztosít a szaporodásukhoz is. Elővigyázatosságból vásárlásuk, fogyasztásuk során vegyük figyelembe a következőket:

 1. Otthoni csíráztatáshoz, kifejezetten csíráztatáshoz árult magokat használjunk, és ne vetőmagot! A szennyeződések elkerülése végett csíráztató edényben csíráztassunk, ne földben!
 2. Egyes növények (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán) csírái mérgezők!
 3. Betegen, várandósan ne fogyasszunk nyers csírát! Ugyanez vonatkozik az 5 év alatti gyermekekre és a 60 felettiekre!
 4. Mindig csak hűtött csírát vásároljunk, a vásárlást követően helyezzük mihamarabb hűtőbe!
 5. Ne fogyasszunk lejárt vagy küllemre gyanús, rossz szagú, esetleg penészes csírát!

A fenti tippek figyelembevételével bátran próbáljuk ki a csíráztatást, hiszen a déli gyümölcsök mellett egyszerűen, olcsón tehetünk szert C-vitaminra az őszi-téli időszakban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?