Júliusban is akad néhány apró teendő a kertben, lássuk őket

A július sem kizárólag a hátradőlés időszaka, ha a kertünk csinosítása a cél. Lássuk, miben merülhetünk el a nyár közepén, hogy a nyári szezon végére és ősz elejére is minden tökéletes legyen odakinn.

Természetes, hogy a július a kerti munkálatok egyik legfőbb időszaka, az emberek zöme ilyenkor amennyit csak lehet, odakinn tesz-vesz, és élvezi a zöldet, a levegőt, a növényeket, a virágokat, esetleg saját veteményesét. Bár a legtöbb kerti szépség és finomság már beérett mostanra, munka mindig akad. Lássuk, mely kerti munkákat érdemes július második felére időzíteni:

Júliusban szedjük össze a lehullott gyümölcsöket is!
  • júliusban például elvethetünk különféle zöldségmagokat, hogy őszre/télre beérjenek
  • megvághatjuk a fák, bokrok koronáit, vagy ritkíthatjuk a gyümölcsöt
  • szedjük össze a lehullott gyümölcsöket, mert a gyümölcsfák a korcs, rosszul megtermékenyült és fölösleges gyümölcsöktől igyekeznek megszabadulni
  • gyűjtsük össze, ássuk el vagy dobjuk ki őket azért is, mert némelyik molyos, moníliás, ezek a földön heverve terjesztik a betegségeket és a kártevőket
  • ritkítsuk meg a gyümölcsösöket, hogy ne egy csoportban nőjenek (tévhit, hogy emiatt kevesebb lesz a gyümölcs, sokkal szebbek és tápanyagdúsabbak lesznek)

Érik még a málna is:

A fincsi piros málna érése akár négy hétig is eltarthat, ha alaposan öntözzük a bokrokat. Figyeljünk itt is az elhullott darabokra, szedjük le őket idejében – írja Bálint gazda oldala.

A szőlőtőkéket is visszavághatjuk:

Ha ugyanis túl hosszúra nőttek a tőkék hajtásai, leárnyékolhatják a fürtöket, és gombabetegségek hordozói is lehetnek.

Lecsíphetjük a korai csemegeszőlőfajták árnyékoló leveleit is, hogy meggyorsítsuk az érést.

Az egynyári virágok is teljes pompájukban parádéznak, ezért sok vizet és tápanyagot kívánnak. Az elnyílt virágok levágásáról, leszedéséről se feledkezzünk meg!

TIPP:
A csemegekukorica érettségét úgy állapítjuk meg, hogy a fedőlevelek alatt középtájt egy szemet a körmünkkel benyomunk. Ha sűrű, tejszerű nedv buggyan ki belőle, akkor főzésre már alkalmas.


Még több nyár itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.