Balkonkert, darázs- és süngarázs – ezek lesznek 2023 kertészeti trendjei

Már minket is megcsapott a tavasz első fuvallata, ami azt is jelenti, hogy itt az ideje felvirágoztatni kiskertünket. Legyen az akár az erkély zöld oázisa, méretes kert vagy udvar a ház körül, de még az ablakpárkányon kialakított mini dzsungelre is ráfér egy kis felfrissülés. Mutatjuk az idei év régi-új trendjeit, amivel megszínesítheted a mindennapjaid.

A szabadban töltött idő pozitív hatásait nem kell ecsetelni, és ha ez még aktívan telik, akkor jelentősen hozzájárul az életminőség javulásához. Szerencsére egyre népszerűbb hobbi a kertészkedés, és igazi kis szentélyt varázsolhatunk magunknak pár egyszerű lépéssel. Most megmutatjuk nektek, mit diktál 2023 kertészeti trendje, de az se keseredjen el, akinek „csak” (francia)erkélye, terasza vagy loggiája van.

Függőleges kiskertek

Nem újkeletű jelenség a balkonkertek függőleges terjeszkedése, hiszen szuper térkihasználási lehetőséget rejt. Szerencsére nem is lehet ráunni, mert egyre többféle megoldással rukkolnak elő a gyártók és kerti márkák.

A kaspók, polcok, lépcsőzetes kialakítású tárolók és rácsok remekül mutatnak akár az erkélyen, ha valamilyen futónövénnyel díszíted.

A függőkosarakban nagyon jól érzi magát a szamóca, a törpebab, chili és vágható saláta, de a fűszernövények és csüngő növények is, mint a borostyán vagy kapaszkodó fikusz szépen nevelkednek ilyenben.

Tipp: mindenképp vedd számításba. mennyi fény éri a helyet, ahova a kiskertedet tervezed, és ennek megfelelően válassz növényeket.

Ezerféle variációja van a függőleges kerteknek

Cottage (klasszikus) kert

Az angol vidéki kertek jellemzője a rusztikusság és a természethez való kapcsolódás sallangok nélkül, mindez színekkel, illatokkal és természetes elemekkel. Valószínűleg sosem fog kimenni a divatból ez a bohókás stílus, ami 2023-ban is velünk marad. Sokszínűség, fajgazdagság, sűrű beültetés, hogy neked is a kerted legyen a relaxálós helyed.

Ilyen hangulatos tud lenni a szelíd kaotikusság

Színes és hasznos növények

A színek 2023-ban is trendik maradnak. Minél színesebb és változatosabb, annál jobb. A színekkel egyrészt bevonzzuk a beporzást végző méheket és lepkéket, másrészt a mi kedvünkre is pozitív hatást gyakorolnak.

Hasznos pedig többféle szempontból lehet egy növény. A már előbb említett szempont miatt a méh- és lepkebevonzó növények is azok, de a fűszernövények, mint a rozmaring, petrezselyem, bazsalikom vagy koriander tutira feldobja az ételed. Ha kísérletező típus vagy, és a házi gyógymódoktól sem riadsz vissza, akkor ültesd cserépbe az aloé verát, aminek gyulladáscsökkentő hatása messze földön híres, vagy vesd be a levendulát, ami fertőtlenítő hatása mellett még a molyokat is kiűzi a szekrényedből.

Legyen vidám, színekkel teli a kerted!

Ha pedig innál egy jó házi kakukkfű-, zsálya- vagy citromfűteát, akkor nyugodtan vágj bele annak termesztésébe is.

Tipp: ha lepkékben gyönyörködnél egy kellemes tavaszi vagy nyári estén, akkor kasvirág, lángvirág, levendula, holdviola, rézvirág, trombitavirág, zsálya és ibolya közül mindenképp ültess legalább egyet.

Vágott virágok

A vágott virág ízléses dísze az asztalnak, ha egy csokorra valót szedsz, akár a saját kertedben. Nem kell a virágosnál beszerezned, ha igazából te magad is összeállíthatod, és még pénzt is spórolsz egy kis törődésért cserébe. Érdemes erős szárú és hosszú virágzási idejű virágokat választani, mint a kardvirág, sarkantyúfű, boglárka, legényvirág, kerti pillangóvirág, cukorcserje, szegfű és a tulipán.

Fenntartható kertészet

Már a kertészkedés is egyre inkább a fenntarthatóság irányába halad, és apróságokkal mindenki tehet azért, hogy csak egy kicsivel jobb hely legyen a bolygónk. A növények is nagyon szeretik, ha esővízzel öntözöd őket (persze akkor, amikor éppen nem esik), és a komposztálás is megéri azt a minimális előkészületet, hogy aztán termékeny talajjal ajándékozd meg a növényeket. Az őshonos fajokkal való kertépítés és az éghajlathoz alkalmazkodó növények ültetése szintén környezettudatosságra buzdít. A felújított kerti tárgyak, zöldségeskert kialakítása és állatbarát kertészkedés is idetartozik.

Állatbarát kertészet

Az állatbarát kertészkedés része a fenntartható kertművelésnek, amivel extrán jót teszel kerted lakóinak. A klasszikus madáretetőn túl, amivel gyakran már az óvodában találkozik először az ember, még sok-sok aprósággal segíthetsz az állatoknak úgy, hogy ebből semmilyen károd nem lesz. A darázsgarázs, vagy másnéven rovarhotel az egyik legjobb megoldás, ha „kedveskednél” a rovaroknak. És igazából ezzel elkerülheted azt, hogy a méhek, darazsak a padláson vagy a ház egyéb kis rejtett zugaiban telepedjenek le, illetve biztosítod a virágbeporzást is. Ugyancsak ezért érdemes színes és erős illatú virágokat ültetni, mert a lepkéknek is nagy szerepük van ebben.

A süni nagyon hálás az ilyen házikóért

A sünök is igen hálásak lesznek, ha gereblyézésnél meghagysz nekik egy kisebb kupac avart, amiben kényelmesen megbújhatnak.

A sűrű aljnövényzettel benőtt bokor alját szintén kedvelik, de akár egy mini „kutyaóllal” is meglephetjük kedvenc tüskéshátú barátainkat.

Ez utóbbi a süngarázs, amit barkácsüzletekben készen kaphatunk, de kis kézügyességgel mi magunk is elkészíthetjük.

Tipp: a darázsgarázst te magad is elkészítheted, amihez nem is kell sok minden. A lyukacsos téglát különösen szeretik a rovarok, de kéreggel, faágakkal, tojástartóval, náddal, szalmával, dióhéjjal és szalmával is ugyanúgy beérik, csak legyen bekuckózós az új otthonuk.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a...

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?