Így lesznek mindig frissek és bokrosak a fűszernövényeid

Imádod a friss fűszernövényeket? Szeretnéd, hogy egész évben egészségesek, hajtásoktól duzzadóak legyenek? Akkor tegyél meg értük pár dolgot már tavasszal!

A fűszernövényeket életben tartani nem éppen a legegyszerűbb, pedig igazán hálásak tudnak lenni, ha megfelelően gondozod őket. Ezért is hoztunk néhány tippet, hogy mindig frissek és bokrosak legyenek a fűszernövényeid, akár a lakásban egy cserépben nevelgeted őket, vagy a szabadban, a kertben.

Segítünk, hogy mindig frissek és bokrosak legyenek a fűszernövényeid

Cserepes fűszernövények

Sok gyógynövény nagyon jól érzi magát cserépben is, így ideális egy kis mini fűszernövénykertet kialakítani a konyha ablakában. A cserepekben termesztett fűszernövények gyorsan fejlődnek, ezért bizonyos idő után át kell ültetni őket. A lényeg, hogy a gyökeres, földlabdás részt oszd el, vágd ketté, majd ültesd szét őket, akár a kertbe, akár egy másik cserépbe.

Válaszd ki a megfelelő helyet

Nagyon fontos, hogy jól megválaszd, hova ülteted kedvenc fűszernövényeidet. Általánosságban elmondható, hogy mivel mediterrán növényekről van szó, a napsütéses és meleg helyeket kedvelik, és a száraz, kissé sziklás vagy homokos talajt.

Az első feladatok tavasszal a kertben

Tavasszal a konyhakert első jövevényei közé tartoznak a metélő- és fokhagymák. Az, hogy kibújnak a földből, még nem azt jelenti, hogy vége van a télnek és a talajmenti fagyoknak. A trágyázást, komposztot meghálálják, hiszen ezáltal táplálékot és védelmet adsz nekik.

A növények körüli talajt is érdemes kicsit fellazítani

Ébreszd fel őket a téli álmukból

Vágd vissza, ritkítsd meg a kamilla, kapor, citromfű, menta, oregánó, petrezselyem, zsálya, kakukkfű vagy a cickafark szárát. Meglásd, új hajtásokkal fogják meghálálni a törődést.

Tipp: a növények körüli talajt is érdemes kicsit fellazítani!

További tippek a fűszernövények gondozásához:

  • A kifejlett növényeket módjával öntözd. Elég akkor vizet adnod nekik, mikor a talajfelszín kiszáradt.
  • A nagy vízigényű bazsalikomnak, petrezselyemnek és mentának viszont tartsd a földjét folyamatosan nyirkosan.
  • Havonta egyszer tápoldatozzuk őket, erre tavasszal fordítsunk még nagyobb figyelmet.
  • Az évelő fűszernövényeket érdemes minden évben, leginkább tavasszal átültetni nagyobb cserépbe, friss földbe.
  • Nagyon fontos a talaj jó vízáteresztő képessége, ezért az öntözés során összetömörödött földet rendszeresen lazítsd fel.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több a növényekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek