A csokitorta mindig, minden formában jöhet. Most három híres fajtáját állítjuk porondra, döntsétek el, Nektek melyik a kedvencetek - és ne késlekedjetek elkészíteni!
A csokitorta egy teljesen átlagos vasárnapot, de még egy közellenség hétfőt is ünnepivé tud varázsolni - hát még ha különleges alkalomra készül! Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk egy kicsivel több időt a konyhában tölteni - megmutatjuk, milyen tippünk van arra az esetre, ha híres csokitortával akarjuk meglepni az ünnepeltet!
Trüffeltorta
Kezdjük azzal, hogy mi is az a trüffel! Az angol nyelvben így hívják a szarvasgombát, a kis csokigolyók pedig, amelyek érdes felületükkel a legdrágább gombára emlékeztetnek, ugyanezt a nevet kapták. A trüffelek töltelékét, a ganache-ot, vagyis a csokis-tejszínes krémet, amelyhez néha vajat is adnak, pedig szintén trüffelnek nevezik, trüffelkrémnek. Trüffeltortáról tehát akkor beszélhetünk, ha a lapok közötti töltelék, vagy a piskótán kívül minden más ebből a sűrű, tejszínes-csokoládés krémből áll. Vannak egyszerűbb, és bonyolultabb receptek, de bármelyiket választjuk, csak kiváló minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, zsíros típusú tejszínt, és vajat használjuk az elkészítéséhez! A továbbiakban pedig végtelen módon variálhatjuk, lehet mogyorós, narancsos, málnás, fahéjas, vagy bármilyen ízesítésű, amely illik a csokihoz, és amit szeretünk!
Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás >>
Sacher-torta
A puha piskótába bújtatott sárgabaracklekvár a vastag, roppanós csokiréteggel igazi álomdesszert - hittétek volna, hogy megalkotója alig 16 éves volt? 1832-ben Metternich herceg a vendégeit akarta elkápráztatni valami különleges desszerttel, ám a megbízott cukrász megbetegedett, így segédje, a 16 éves Franz Sacher készítette el helyette a rendelést, saját ötlete alapján. Miután további inaséveit Pest-Budán, Pozsonyban, és az Eszterházy-kastélyban teljesítette, a méltán híres bécsi Demel cukrászdában helyezkedett el. Nem kell azonban Bécsig menni, hogy a finomságot élvezhessük - otthon is elkészíthetjük egy szabáddá tett vasárnapon!
Lúdláb
Csokis-meggyes torta, amely eredetileg párizsi krémmel készült. A párizsi krém egy tejszínes-csokis cukrászkrém, melyhez vajat kevernek, így a ganache-krémnél kenhetőbb, krémesebb lesz. Első használója Magyarországon valószínűleg Gerbaud Emil volt, az ő származására utal a krém elnevezése. A Lúdlábat gyakran nem tortaként, hanem szeletként készítik el, aki pedig nem rajong a vastag, vajas krémekért, akár a vajat is mellőzheti, így egy könnyedebb, tejszínes csokitortát kap. A három torta közül valószínűleg ez a legkevésbé macerás, de egy csokirajongót biztosan le lehet nyűgözni vele.
Hozzászólások (5)
Tisztelt Szerkeszt?k! Véleményem szerint, nem csak Önöket megszégyenít?, de az oldal számára is nagyon hátrányos megítélést eredményezhet, ha ilyen helyesírási hibáktól (min.15) hemzseg? szöveget tesznek közzé! ( ilyen nézettség mellett!!! ) Én természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a fenti cikk írója a hibás, már nem el?ször! Amennyiben nincs aki megfelel? módon felülbírálja ezeket az írásokat, akkor javasolnék megjelenés el?tt, egy szöveg helyesírás-ellen?rz? program használatát. Megjegyzés: a szarvasgomba írása angolul -ha már azt említi - truffle! Francia nyelvben truffe, és a németben van a Trüffel!!! Kérem, ne csak kritikát lássanak hozzászólásomban, hanem oldaluk számára színvonalemel? segít?készséget is! ;-) Szép vasárnapot kívánok!
Jó úton halad a dolog, de még a maradék 50% várat magára!
Segítek: ganche, máltán, cukrázdában, szabáddá, trüffeltorta,...... hát még között vessz?, stb
És a cukrászdát mióta hívják cukrázdának?
Ha nem vetted volna észre, itt még a fennmaradó hibákból írtam ki párat!
A lényeg a LÉNYEG! MINDENKI ÉRTI!!!!!!!!!!!!
Szívesen! Még javasolnám javításra (következetesen máshol is): minden olyan esetben, ahol a jelz? a torta megnevezés el?tt idegen nyelvb?l származik, külön kell írni. Tehát, Trüffel torta, Tiramisu torta, stb. Itt a szövegben egyszer jó, máskor nem. Valamint, a "szábáddá" még bent maradt. :-)