Kedvenc csokitortáink

A csokitorta mindig, minden formában jöhet. Most három híres fajtáját állítjuk porondra, döntsétek el, Nektek melyik a kedvencetek - és ne késlekedjetek elkészíteni!

A csokitorta egy teljesen átlagos vasárnapot, de még egy közellenség hétfőt is ünnepivé tud varázsolni - hát még ha különleges alkalomra készül! Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk egy kicsivel több időt a konyhában tölteni - megmutatjuk, milyen tippünk van arra az esetre, ha híres csokitortával akarjuk meglepni az ünnepeltet!

Trüffeltorta

Kezdjük azzal, hogy mi is az a trüffel! Az angol nyelvben így hívják a szarvasgombát, a kis csokigolyók pedig, amelyek érdes felületükkel a legdrágább gombára emlékeztetnek, ugyanezt a nevet kapták. A trüffelek töltelékét, a ganache-ot, vagyis a csokis-tejszínes krémet, amelyhez néha vajat is adnak, pedig szintén trüffelnek nevezik, trüffelkrémnek. Trüffeltortáról tehát akkor beszélhetünk, ha a lapok közötti töltelék, vagy a piskótán kívül minden más ebből a sűrű, tejszínes-csokoládés krémből áll. Vannak egyszerűbb, és bonyolultabb receptek, de bármelyiket választjuk, csak kiváló minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, zsíros típusú tejszínt, és vajat használjuk az elkészítéséhez! A továbbiakban pedig végtelen módon variálhatjuk, lehet mogyorós, narancsos, málnás, fahéjas, vagy bármilyen ízesítésű, amely illik a csokihoz, és amit szeretünk!

Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás >>

Sacher-torta

A puha piskótába bújtatott sárgabaracklekvár a vastag, roppanós csokiréteggel igazi álomdesszert - hittétek volna, hogy megalkotója alig 16 éves volt? 1832-ben Metternich herceg a vendégeit akarta elkápráztatni valami különleges desszerttel, ám a megbízott cukrász megbetegedett, így segédje, a 16 éves Franz Sacher készítette el helyette a rendelést, saját ötlete alapján. Miután további inaséveit Pest-Budán, Pozsonyban, és az Eszterházy-kastélyban teljesítette, a méltán híres bécsi Demel cukrászdában helyezkedett el. Nem kell azonban Bécsig menni, hogy a finomságot élvezhessük - otthon is elkészíthetjük egy szabáddá tett vasárnapon!

A sacher az ziher >>

Lúdláb

Csokis-meggyes torta, amely eredetileg párizsi krémmel készült. A párizsi krém egy tejszínes-csokis cukrászkrém, melyhez vajat kevernek, így a ganache-krémnél kenhetőbb, krémesebb lesz. Első használója Magyarországon valószínűleg Gerbaud Emil volt, az ő származására utal a krém elnevezése. A Lúdlábat gyakran nem tortaként, hanem szeletként készítik el, aki pedig nem rajong a vastag, vajas krémekért, akár a vajat is mellőzheti, így egy könnyedebb, tejszínes csokitortát kap. A három torta közül valószínűleg ez a legkevésbé macerás, de egy csokirajongót biztosan le lehet nyűgözni vele.

Pompás palacsinták >>

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Tisztelt Szerkeszt?k! Véleményem szerint, nem csak Önöket megszégyenít?, de az oldal számára is nagyon hátrányos megítélést eredményezhet, ha ilyen helyesírási hibáktól (min.15) hemzseg? szöveget tesznek közzé! ( ilyen nézettség mellett!!! ) Én természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a fenti cikk írója a hibás, már nem el?ször! Amennyiben nincs aki megfelel? módon felülbírálja ezeket az írásokat, akkor javasolnék megjelenés el?tt, egy szöveg helyesírás-ellen?rz? program használatát. Megjegyzés: a szarvasgomba írása angolul -ha már azt említi - truffle! Francia nyelvben truffe, és a németben van a Trüffel!!! Kérem, ne csak kritikát lássanak hozzászólásomban, hanem oldaluk számára színvonalemel? segít?készséget is! ;-) Szép vasárnapot kívánok!

Törölt felhasználó

Jó úton halad a dolog, de még a maradék 50% várat magára!

Törölt felhasználó

Segítek: ganche, máltán, cukrázdában, szabáddá, trüffeltorta,...... hát még között vessz?, stb

Törölt felhasználó

És a cukrászdát mióta hívják cukrázdának?

Törölt felhasználó

Ha nem vetted volna észre, itt még a fennmaradó hibákból írtam ki párat!

Béba_43

A lényeg a LÉNYEG! MINDENKI ÉRTI!!!!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

Szívesen! Még javasolnám javításra (következetesen máshol is): minden olyan esetben, ahol a jelz? a torta megnevezés el?tt idegen nyelvb?l származik, külön kell írni. Tehát, Trüffel torta, Tiramisu torta, stb. Itt a szövegben egyszer jó, máskor nem. Valamint, a "szábáddá" még bent maradt. :-)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?