Kedvenc csokitortáink

A csokitorta mindig, minden formában jöhet. Most három híres fajtáját állítjuk porondra, döntsétek el, Nektek melyik a kedvencetek - és ne késlekedjetek elkészíteni!

A csokitorta egy teljesen átlagos vasárnapot, de még egy közellenség hétfőt is ünnepivé tud varázsolni - hát még ha különleges alkalomra készül! Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk egy kicsivel több időt a konyhában tölteni - megmutatjuk, milyen tippünk van arra az esetre, ha híres csokitortával akarjuk meglepni az ünnepeltet!

Trüffeltorta

Kezdjük azzal, hogy mi is az a trüffel! Az angol nyelvben így hívják a szarvasgombát, a kis csokigolyók pedig, amelyek érdes felületükkel a legdrágább gombára emlékeztetnek, ugyanezt a nevet kapták. A trüffelek töltelékét, a ganache-ot, vagyis a csokis-tejszínes krémet, amelyhez néha vajat is adnak, pedig szintén trüffelnek nevezik, trüffelkrémnek. Trüffeltortáról tehát akkor beszélhetünk, ha a lapok közötti töltelék, vagy a piskótán kívül minden más ebből a sűrű, tejszínes-csokoládés krémből áll. Vannak egyszerűbb, és bonyolultabb receptek, de bármelyiket választjuk, csak kiváló minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, zsíros típusú tejszínt, és vajat használjuk az elkészítéséhez! A továbbiakban pedig végtelen módon variálhatjuk, lehet mogyorós, narancsos, málnás, fahéjas, vagy bármilyen ízesítésű, amely illik a csokihoz, és amit szeretünk!

Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás >>

Sacher-torta

A puha piskótába bújtatott sárgabaracklekvár a vastag, roppanós csokiréteggel igazi álomdesszert - hittétek volna, hogy megalkotója alig 16 éves volt? 1832-ben Metternich herceg a vendégeit akarta elkápráztatni valami különleges desszerttel, ám a megbízott cukrász megbetegedett, így segédje, a 16 éves Franz Sacher készítette el helyette a rendelést, saját ötlete alapján. Miután további inaséveit Pest-Budán, Pozsonyban, és az Eszterházy-kastélyban teljesítette, a méltán híres bécsi Demel cukrászdában helyezkedett el. Nem kell azonban Bécsig menni, hogy a finomságot élvezhessük - otthon is elkészíthetjük egy szabáddá tett vasárnapon!

A sacher az ziher >>

Lúdláb

Csokis-meggyes torta, amely eredetileg párizsi krémmel készült. A párizsi krém egy tejszínes-csokis cukrászkrém, melyhez vajat kevernek, így a ganache-krémnél kenhetőbb, krémesebb lesz. Első használója Magyarországon valószínűleg Gerbaud Emil volt, az ő származására utal a krém elnevezése. A Lúdlábat gyakran nem tortaként, hanem szeletként készítik el, aki pedig nem rajong a vastag, vajas krémekért, akár a vajat is mellőzheti, így egy könnyedebb, tejszínes csokitortát kap. A három torta közül valószínűleg ez a legkevésbé macerás, de egy csokirajongót biztosan le lehet nyűgözni vele.

Pompás palacsinták >>

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek