Meglepő okból romlik világszerte a kávé íze

Már eddig is olvashattunk róla, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja kedvenc reggeli italunkat. Az eltűnő kávéfajták problémája mellett azonban felütötte a fejét egy új, aggasztó lehetőség is: a minőségi romlás.

Sajnos a globális felmelegedés egyre több helyen érezteti hatását: például a reggeli kávénk is megszenvedheti a folyamatot. Az egyre csökkenő mennyiség és a fajták eltűnése szomorú módon már nem újdonság, most pedig egy újabb, nem várt fejlemény rondíthat bele a csészénkbe. A klímakatasztrófa ugyanis a maradék kávé minőségbeli romlását is elhozza majd.

Meglepő okból romlik világszerte a kávé íze

Keserű szájíz

Eddigi kutatásokból már kiderült, hogy a kávécserje veszélyeztetett növény, ha a globális felmelegedés jön szóba. A kávéfajták 60%-a a kihalás szélére fog kerülni az elkövetkezendő időszakban, ugyanis olyan területeken teremnek, amelyek erősebben fogják érezni a klímaváltozás hatásait.

Most további rossz hír érkezett: ugyan lesznek ellenállóbb kávéfajták, ezek íze azonban érezhetően romlani fog.

Elsősorban a kávébabok eddig megszokott íze, aromája változik majd. Ezek a tulajdonságok ugyanis reagálnak a környezeti hatásokra is, velük együtt változnak.

Mit kíván a kávé?

Ahhoz, hogy rájöjjenek a változás pontos okára, a Tufts- és a Montana Állami Egyetem szakértői megnézték egy kutatás keretében, hogy a kávécserjének mire van szüksége leginkább az egészséges növekedéshez.

A termékeny talaj mellett nagy hangsúly kerül a megfelelő csapadékmennyiségre, aminek nemcsak bőségesnek, de egyenletesnek is kell lennie. Emellett további lételem a hőmérséklet: a növények 15 és 24 ℃ között érzik igazán jól magukat.

És hol lehetséges ezeket a körülményeket mind egyesíteni? Nos, elsősorban 900 méter feletti, trópusi területeken. A tengerszint feletti magasság a fentiek biztosítása miatt létfontosságú, nem mellesleg itt mindig van elég napfény is.

Ezek a felsorolt körülmények azonban mind megváltozhatnak, ha nagyobb fokozatba kapcsol a globális felmelegedés. Ugyan némi alkalmazkodással megoldást találhatnak a termelők a problémákra, ez mindenképpen komoly átalakításokkal fog járni.

Forrásunk volt.


Ez is a nagyvilágban történt:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.