Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Az egyik leggyakrabban fogyasztott kávéfajta, az arabica ára rég látott magasságokban szárnyal. Az áremelkedés oka a szokatlanul hideg időjárás volt, ami Brazíliát érintette.

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában váratlan hideg tett kárt a cserjékben, amit a kávé áremelkedése követett. Ezzel hétéves csúcsra ért a kávé ára, 2014 óta nem került ilyen sokba kedvenc italunk alapanyaga. A kávé áremelkedése egy aggasztó tendencia, és a későbbiekben a kínálattal is problémák lehetnek majd.

Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Kegyetlen időjárás

Brazília kávétermelő régióit sújtotta a fagy, egymás után többször is. A hatóságok szerint nagyjából 150-200 ezer hektárt érintett a kár, ami igen jelentős részét, 11 százalékát teszi ki az ország arabicát termelő területeinek.

A fagy következtében először 20 százalékkal emelkedett az arabica ára, amit e hét hétfőjén további 10 százalékos drágulás követett.

Rég nem látott árak

Az arabica kávé ára kedden 2 amerikai dollár fölé ugrott, most egy font (ami 45,36 dkg) kerül ennyibe. Ez 2014-ben volt utoljára így, azaz majdnem hétéves rekord dőlt meg. Az adat az Intercontinental Exchange New York-i határidős jegyzéséből származik.

Ez a fejlemény csak egyike az aggasztó jelenségeknek a kávépiacon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium úgy véli, hogy idén nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat: derült ki egy előrejelzésükből.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek