Nagyon magyaros, nagyon sűrű: karfiolleves, ahogy szerintünk a legjobb

A karfiol egy csodálatosan sokoldalú zöldség, mely a levesektől kezdve a főzelékeken át a rakott egytátételekig mindenben helyt áll. A mi magyaros karfiollevesünk gyorsan elkészíthető, pénztárcabarát, gazdag ízvilágú és kiadós. Főzzétek meg velünk!

A karfiol a Brassica oleracea családból származik, amely a brokkolit, a kelbimbót, a kelkáposztát és számos más növényt is magába foglaló növénycsoport. Ősi zöldség, amelyet a 12. vagy 13. század óta termesztenek. A Földközi-tenger vidékén és Ázsiában őshonos, első dokumentált előfordulási helye viszont Ciprus volt, onnan került Olaszországba, később pedig XIV. Lajos francia király idejében kezdték el használni, nagyszabású vacsorákon.

A karfiolt néha túrónak is nevezik, mert fehér kis virágai kicsit hasonlítanak a tejtermékre

Mi most egy nagyon magyaros, nagyon kiadós karfiollevest dobtunk össze belőle.

Lessétek meg a hozzá készült videót:

Karfioltippek

A karfiol vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a fejek tiszta, krémfehér színűek legyenek. Bármilyen barna elszíneződésre utaló nyom azt jelentheti, hogy a zöldség rohadásnak indult, és már cseppet sem friss. Bár legtöbbször nem használjuk fel a leveleket (pedig kéne), mindenképpen ellenőrizzük, és győződjünk meg róla, hogy nem fonnyadtak-e. Ha igen, az annak a jele, hogy a növény túl sokáig volt kint. A karfiol magas C-vitamin- és K-vitamin-tartalmú, ami a szív, a csontok és az immunrendszert egészségét is támogatja.

A mi magyaros karfiollevesünk

Mi tehát egy egyszerű, de annál laktatóbb karfiollevest készítettünk, amibe még a karfiol zsenge leveleit is belevágtuk, hogy még tartalmasabb és ízesebb legyen.

Sok fűszerrel főtt, és őszintén szólva, nem hasonlít semmilyen más karfiolleveshez igazán, hiszen ezt a fajta rántottleves-műfajt leginkább csak mi, magyarok ismerjük. És nagyon is jól tesszük!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Ha még nem vagy a karfiol híve, akkor ezeket próbáld ki

A legegyszerűbb elkészítési mód, ha a karfiolt egyben befűszerezzük, és sütőben sütjük. Enyhén karamellizálódik, puha lesz belül, kívül pedig ropogós, így tökéletesen kijönnek az édes és diós jegyei - ez annyira finom, hogy egyenesen a tepsiből fogjátok megenni az egészet. Olaszosra vágytok? Próbáljátok ki a karfiolcarbonara-t, ami növényi alapanyagokból készült, tej- és tojásmentesen, ropogós morzsával. Ha már morzsa: könnyű hétköznap esti vacsorának a prézlis karfiol a legjobb deal. Gyors nassolnivalót kerestek? Próbáljátok ki a ropogós rántott karfiollal pakolt taco-kat, vagy a sült karfiolos tojássalátát. Le akartok valakit nyűgözni? Itt egy komolyabb hangvételű sajtos-karfiolos pite, ami nem maradhat ki a repertoárból. Sőt, a karfiol annyira menő, hogy még steaket is lehet belőle készíteni!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Fun fact

A karfiolt viccesen túrónak is nevezik, mert fehér kis virágai kicsit hasonlítanak a tejtermékre. Neve egyébként a káposzta és a virág latin megfelelőjének kombinációjából származik, mivel a karfiolt nem a levelei, hanem a bimbós virágszárai miatt fogyasztjuk. Főzéskor a karfiol néha a kén szagára emlékeztethet, sőt mi több, kissé kellemetlen is lehet. Bár ez senkit ne tántorítson el, irány karfiolt enni!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Magyaros karfiolleves - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra & gettyimages


Még több ínycsiklandozó levesrecept itt vár rád:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek