Tippek, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatjuk a karfiolt

A karfiol nem véletlenül népszerű élelmiszer: amellett, hogy finom és telis-tele van vitaminokkal, rostokkal illetve ásványi anyagokkal, sokszínűen felhasználható a konyhában. De hogyan tároljuk, ha nem akarjuk azonnal felhasználni egy levesben, köretként vagy éppen salátában?

Sajnos a karfiol nem áll el sokáig, már pár nap után láthatjuk, hogy elkezd elszíneződni a rózsák teteje – ami a természetes oxidációs folyamatnak köszönhető. Bármikor előfordulhat azonban, hogy nem tudjuk azonnal felhasználni a hazavitt zöldséget, ilyen esetekben pedig be kell vetnünk néhány trükköt, amelyekkel egy kicsit kitolhatjuk a frissességét.

Tippek, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatjuk a karfiolt

Menjen a hűtőbe?

Ha azt szeretnénk, hogy a karfiol minél tovább elálljon, akkor a legjobb tárolási hely a hűtőszekrény. A hűtés lelassítja a romlási folyamatot, és több napos frissességet biztosít.

A legjobb számára a száraz környezet, ahol van légáramlás is. Ha egészben vásároltuk a karfiolt és úgy, hogy nem volt becsomagolva, akkor lazán takarjuk be vagy tegyük egy olyan zacskóba, amin van szellőzőnyílás. Az sem mindegy, hogy milyen helyzetben tároljuk: a legjobb, ha szárral felfelé és a rózsákkal lefelé helyezzük el, ez ugyanis megakadályozza, hogy a nedvesség összegyűljön a tetején, ami felgyorsítaná a romlási folyamatot.

A karfiolt gyakran zsugorfóliázva vagy szorosan műanyagba csomagolva árusítják. Ez abból a szempontból előnyös, hogy a csomagolás felfogja a nedvességet, miközben biztonságban tartja a rózsákat. Az viszont fontos, hogy ne hagyjuk nagyon szorosan becsomagolva hosszú ideig, a zacskót inkább vágjuk ki vagy óvatosan szúrjunk rá lyukakat.

A karfiol továbbá csak akkor tárolható több napig, ha nem éri nedvesség, azaz: mielőtt a hűtőbe tesszük, semmiképp ne mossuk meg. Erre majd csak akkor kerüljön sor, amikor felhasználjuk.

Hogyan fagyasszuk le?

Ha arra jutunk, hogy még jó ideig nem fogjuk felhasználni a zöldséget, akkor bátran le is fagyaszthatjuk: ilyen módon akár egy évig is biztonsággal tárolhatjuk. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan csináljuk.

Először vágjuk le a leveleket és a szárakat. Ezután ellenőrizzük, hogy a fejen nincsenek-e barna foltok, ha ilyet látunk, akkor azt óvatosan vágjuk le. Ezután vágjuk ki a közepét és szedjük rózsákra! Közben forraljunk fel egy nagy fazék erősen sós vizet és egy nagy tál jeges vizet. Tegyük a karfiolt egy szitába, és öblítsük le, majd amikor a víz felforrt, tegyük bele az összes karfiolt, és forraljuk körülbelül 3 percig. Ezután egy lyukas kanál segítségével óvatosan szedjük át a karfiolt a jeges vízbe. Amíg hűl, két tepsit béleljünk ki konyharuhával, majd tegyük át a karfiolt ezekre. Miután pár perc alatt megszáradtak a rózsák, a tálcákat béleljük ki viaszpapírral, és ezeken terítsük szép azokat! Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz.

Ezután tegyük be a fagyasztóba, és hagyjuk megdermedni legalább 3 órán keresztül. Ha a karfiol teljesen megfagyott, helyezzük át egy fagyasztóbiztos és feliratozott, légmentesen zárható zacskóba. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a karfiolrózsák ne tapadjanak össze, és könnyen használhatóan legyenek, amikor eljön az ideje.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek