Így válassz tökéletes diót a karácsonyi bejglihez

Karácsony környékén még a szokottnál is több dió fogy. Bejgli, flódni, zserbó – ez csak néhány sütemény a legfinomabb diós desszertek közül. Hogyan válassz tökéletes minőségű csonthéjast? Segítünk!

A dió nemcsak tökéletes süteménytöltelék, de valóságos egészségbomba is. Nagy mennyiségben található meg benne az A- és az E-vitamin, többféle B-vitamint is tartalmaz (a benne lévő tiamin remek izom- és idegvédő, sok benne a magnézium és a kálium is, valamint megtalálható benne a csontok megfelelő növekedéséért felelős fluor és a szívizmot is erősítő szelén is.

A jó dió termése nem száraz, nincs összeesve és majdnem aranysárga színű

Na de hogyan lehet kiválasztani a megfelelő minőségű diót?

A karácsonykor felhasználni kívánt diót érdemes még az ünnepek előtt beszerezni, amikor a gyümölcs (mert hogy a dió egy csonthéjas gyümölcs) húsa még édes, enyhén krémes, és még nem volt esélye megsavanyodni. A piacokat járva akár egész diókba is belefuthatunk, azonban ma már inkább az előre hámozott termés árusítása a gyakoribb.

A minőségi és jó dió vékony héjú

Ha a dió a héjában van, akkor egészben kell lennie, mechanikai sérülés nélkül. Vásároljunk egész, felaprítatlan diót, mivel így jobban látható, hogy milyen minőségű. Nem lehet penészes, foltos, a színe legyen kívül barnás, belül pedig és aranybarnás, enyhén sárgás. A jó dió feltörésekor nem keletkezik por.

Ha a diónak sajátos, olajos szaga van, az azt jelzi, hogy tavalyi, ebben az esetben keressünk tovább. A dió színe élénksárga. Az ilyen diót nem érdemes megvenni. Ha még héjas diót vásárolunk, fel kell ráznunk. Ha dübörög,kopog a belseje, akkor a termés régi. A friss diót nehezebb felhasítani, mint a tavalyit. Szintén figyelni kell a szárazságára, nem lehet nedves vagy nyirkos.

A már hámozott dió kényelmes választás, de figyelembe kell vennünk, hogy viszonylag gyorsan megromlik. Válasszunk olyan diót, amelyik dús (nincs kiszáradva) és világos; kerüljük az összezsugorodott vagy elszíneződött dióhúst, és figyeljünk arra, hogy a termés ne legyen avas (kóstolni minden piacon szabad), valamint még véletlenül se legyen penészes.

Hogyan tároljuk?

Az egész diófélék szobahőmérsékleten több hétig elállnak, a pucolt dióféléket azonban azonnal hűtőszekrénybe kell helyezni. Még jobb, ha szorosan lezárt zacskóban lefagyasztjuk, így akár egy évig is eláll a gyümölcs.

Forrásunk volt


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek