Itt a válasz arra, meddig fogyaszthatod el a lejárt ételt

Éhesek vagyunk, kivesszük az ennivalót a hűtőből, megnézzük a lejárati idejét, és mivel lejárt pár napja, már dobjuk is a szemetesbe, hiszen már nem fogyasztható. Vagy mégis?

A hazai élelmiszermentő Magyar Élelmiszerbank Egyesületének segítségével vettük végig, hogy mit jelent valójában a lejárati idő és meddig is fogyaszthatók az ételek, amiket veszünk – vásárolj, egyél, tudatosan, hogy ezáltal minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe feleslegesen!

Tudatos vásárlóként is könnyen termelhetünk élelmiszerhulladékot, ha nem vagyunk tisztában, mit is jelent valójában a lejárati idő és nem tudjuk, melyek azok az ételeket, amik a lejárati idő után is még egy ideig fogyaszthatók. Bár a könnyen romlandó termékek esetében élelmiszerbiztonsági szempontból fontos, hogy betartsuk a fogyaszthatósági időt, viszont rengeteg olyan, minőségét megőrzi határidővel ellátott élelmiszer kerül feleslegesen a szemétbe, amit nyugodt lelkiismerettel ehetnénk meg, hiszen kidobott állapotában sem vesztett még minőségéből.

Ne dobjuk ki, amit még jónak látunk!

Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Ez a határidő a minőségét megőrzi határidővel ellátott termékek esetében arra vonatkozik, hogy ez után a határidő után a termék veszíthet élvezeti értékéből, minőségéből, esetleg küllemében is megváltozik, de ettől még fogyasztható akár hónapokig is. Egyes termékek akár több hónapig is elállnak, ha a megfelelő helyen és környezetben tároljuk őket, ilyenek a tésztafélék és gabonatermékek is – kivétel a rizs. Felbontás nélkül az alkoholos italokat is tárolhatjuk tovább, mint ahogy az a címkén látható, különösen az erősebb, 10 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúakat és a borféléket.

Ez is érdekelhet:

Itt a válasz, mennyi ideig bírják őrölt fűszereid a fiókban

Míg a fogyaszthatósági határidővel ellátott termékek esetében a termékek fogyasztása valóban addig a dátumig biztonságos. Igaz saját felelősségre ebben az esetben is érdemes megnézni és tapasztalati úton dönteni a fogyasztásáról. A friss felvágott és lazac, de a tej, tejföl, gomba és humusz is ehető még egy rövid ideig, de az egészségügyi kockázatok miatt fokozottan komolyan kell venni a rajtuk szereplő határidőt. Ilyen esetekben az orrunkra és szemünkre kell hagyatkozni: ha a szag már kellemetlenül árulkodik, ne erőltessük egészségünk kárára az étel elfogyasztását és csak abban az esetben fogyasszuk el őket, ha teljes mértékben megbizonyosodtunk, hogy a termék nem vesztett minőségéből.

Receptajánló:

A kereskedelemben, gyártóknál felhalmozódó élelmiszerfelesleget sok esetben az Élelmiszerbank menti meg és juttatja el a rászorulóknak. A háztartásokban keletkező felesleg csökkentésére azonban csak egyéni szinten van lehetőség, a szokások megváltoztatásával el kell kezdenünk mérsékelni az élelmiszerhulladék mennyiségét, a megelőzésre és a megfelelő edukációra fordítani a hangsúlyt.

Mit tehetünk mi?

„Ha még bontatlan az élelmiszer, de már túl vagyunk a lejárati időn, mielőtt kidobjuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban romlott-e a termék. Kiszáradt, szikkadt kenyérből prézlit is készíthetünk. Az ételmaradékot csomagoljuk be mindig gondosan, fagyasszuk le, ha tudjuk, hogy másnap és azután sem esszük meg. Az enyhén fonnyadt gyümölcs nyersen fogyasztva lehet nem az igazi, de tökéletes lehet kompótnak vagy akár a reggelibe joghurt és müzlibe darabolva.” – mondta el Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületének külső kapcsolatok igazgatója.

Receptajánló:

Rengeteg olyan házi praktika létezik a pazarlás elkerüléséhez, amivel egyszerűen követhetjük a hűtőnkben rejlő élelmiszer állapotát és lejárati idejét, mind könnyen bevezethető és csak gyakorlás, és a rutin kialakítása szükséges. Ebben segít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „Esélyt az ételnek” elnevezésű programja is, mely segít tájékozódni, hogyan csökkentheted a háztartásában kidobott élelmiszer-hulladék mennyiségét és miként vághatsz bele egy fenntarthatóbb életvitelbe.

Támogasd az Élelmiszerbankot adományoddal, amivel nem csak a nélkülözők élelmezését segíted, de otthonunk és környezetünk védelmét is támogatod!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Általában az egyszerű ételek híve vagyok, melyekhez a hozzávalókat a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Júniusban Baloghné Kele Juditot ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, aki szép képeivel és újító receptjeivel gazdagítja az oldalunkat, Judit69 néven. Szia, Judit!

Nosalty

További cikkek