Ízletes kucsmagomba

A tavasz és egyben a gombaszezon hírnöke a kucsmagomba. Fűszeres illata és kiváló íze miatt ilyenkor érdemes a csiperkét lecserélni, így még a hétköznapi gombapaprikásból is felejthetetlen fejedelmi fogás lesz!

Tudj meg többet a kucsmagombáról

Tökéletes kiránduló idő van, így, ha hegyvidéki terepet vennénk célba, akkor az erdőszélen, illetve az erdei utak mentén a nedves fűben érdemes körbenézni, hiszen kora tavasztól nyár elejéig tart a kucsmagomba szezonja. Könnyű felismerhetőségének köszönhetően az amatőr gombászok is útra indulhatnak zsákmány reményében. Minden fajtája ehető, azonban vigyáznunk kell, nehogy összetévesszük a papsapkagombával, amely hasonló színű, megjelenésű és sajnos egyszerre is teremnek. A papsapkagomba többüregű süvegét általában agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, ellentétben a kucsmagombával, amelyet méhsejtszerű válaszfalakkal elválasztott bemélyedések jellemeznek. Minden esetre, ha a hétvégi séta alkalmával gombát gyűjtöttünk, feltétlenül vigyük el bevizsgáltatni!

Remek receptek kucsmagombával

A kucsmagomba tárolása

Általánosságban elmondható, hogy minden gombafajtának magas a víztartalma, ennek következében hamar megromlik. Érdemes a szedés vagy vásárlás utána egy-két nappal később felhasználni. Ha mégis maradna belőle, vagy szeretnénk későbbre is tartalékolni, akkor a legpraktikusabb, ha lefagyasztjuk. Ízét és aromáját azonban szárítással sokkal jobban megőrizhetjük. Ha később porrá zúzzuk, kiváló ízesítője lehet leveseknek, húsoknak és szószoknak. Amennyiben a szárítás mellett döntünk, mossuk meg alaposan és a legjobb, ha egészben vagy félbe vágva a napra kitesszük. Ha teljesen kemény lett, akkor por állagúvá őröljük, jól zárható üvegbe töltve, hűvös helyen tárolva kiváló ételízesítőnk lesz a szezon után is.

A friss gomba felhasználása

A kucsmagomba egyik legjobb tulajdonsága, hogy belseje szinte teljesen üreges. Ebből következik, hogy legtöbbször megtöltik. Mivel? Ebben is igaz az egyszerre érés alapelve, azaz, ami általában egy időben terem, azok legtöbbször illenek egymáshoz. Spenótos juhtúróval, medvehagymás krémsajttal vagy hússal is bátran megtölthetjük. Kiválóan használható tésztaszószok ízesítéséhez, gombás rizottóhoz vagy mennyei gombalevest is varázsolhatunk belőle. Karakteres, fűszeres ízének köszönhetően a már bevált gombás receptjeinket érdemes kipróbálni vele.

Receptek csiperke gombából

Kucsmagombás, medvehagymás pite >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...