Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ismerd meg Gofreet, az első magyar gluténjelző segítőkutyát!

A cuki külső csak álca, Gofreenak, az egy éves keverék segítőkutyának komoly feladata van: 10 éves gazdijának segít kiszagolni a glutént az ételekben.

Emmáról négy éve derült ki, hogy a gluténérzékenység legsúlyosabb fajtájától, a cöliákiától szenved. A 10 éves kislány egy pici mennyiségű gluténtól is hosszú hetekre rosszul tud lenni. Néhány hónapja egy kutya személyében kapott segítséget – számol be az RTL Klub Híradója.

Az egy éves Gofree négy hónapos kora óta van Emma családjánál. A keverék kutya az első gluténjelző segítőkutya Magyarországon. Gofreet Emma édesanyja, Sziklai Bengyel Nóra a NEO Segítőkutya Egyesület tagjaként képzi ki. A kiskutya pacsival jelzi, ha kiszagolja a glutént, amiért kiképzőjétől virslit kap jutalomként. Ha nem érez semmit, akkor nyugodtan ül tovább.

A kutyák a szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. Gofree képzése várhatóan az év végéig tart. Utána minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént, vagy nem, és ezáltal biztonságos-e Emma számára.

Receptajánló:

Gofree képzése nagyjából 3 millió forint, de egy külföldi tréner is segít a kiképzésében. Emma anyukája azt reméli, ha Gofree kiképzése sikeres lesz, akkor több ilyen kutyát is kiképezhetnek Magyarországon.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Facebook

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!