Cöliákiád van? Biztos?

A cöliákia nem tréfadolog. Mielőtt a szigorú gluténmentes étrendbe belekezdünk, konzultáljunk belgyógyásszal, gasztroenterológussal, a diagnózis legyen biztos!

A cöliákia (más néven: gluténszenzitív enteropathia v. nem trópusi sprue) a vékonybél egyik krónikus betegsége (nem tekintendő allergiás megbetegedésnek). Korábban lisztérzékenységnek is nevezték, de napjainkban ez a kifejezés kevésbé használatos, hiszen félrevezető, mivel a betegséget előidéző glutén nemcsak lisztben fordulhat elő.

A cöliákia tipikusan csecsemőkorban kezdődik, de sokszor előfordul, hogy hónapokig, sőt évekig lappang és csak felnőtt korban mutatkozik. Cöliákia genetikai hajlam esetén alakulhat ki és a glutén elfogyasztása idézi elő. Lényegében a szervezet saját maga ellen fordul és ellenanyagot kezd termelni, amely megtámadja a vékonybél nyálkahártyáját és károsítja a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhokat. Az ily módon sérült bélbolyhok nem tudják ellátni feladatukat, így felszívódási zavar, hiánybetegségek alakulnak ki. Glutént tartalmaznak a búza, a tönkölybúza, a rozs, a kamut, az árpa – és természetesen a belőlük vagy a felhasználásukkal készült élelmiszerek.

Sokáig a zab sem képezhette a cöliákiás étrend részét. A zab avenint tartalmaz, amely nem minden cöliákiás esetében vált ki reakciót, ezért a fogyasztásának lehetősége egyéni elbírálás kérdése. Lényeges szempont, hogy garantáltan gluténmentes legyen, tehát nem szennyeződhet gluténnal a betakarítás, tárolás, feldolgozás vagy csomagolás során.

Mik a tünetek?

A cöliákia jellemző tünetei: a hasmenés, a puffadás, a hasi görcsök és a fogyás. Mindezek gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulnak. Azt is tudni kell azonban, hogy nemcsak az emésztőrendszer működését érintő betegség, hanem más szervekre is hatással lehet.

A felnőttkori eseteket gyakran nehezen ismerik fel, mert általában nem tipikus tünetekkel és hirtelen változásokkal járnak. Például különböző bőrgyulladások, pajzsmirigy-betegségek, légúti tünetek, ízületi fájdalmak, illetve indokolatlan idegesség, esetleg depresszió jelentkeznek. A nők körében gyakoriak egyes nőgyógyászati problémák is. Ilyenkor érthető módon először nem a gasztroenterológushoz fordulunk segítségért, hanem egyéb szakorvoshoz és így lehetséges, hogy a tünetek hátterében álló valódi ok kiderítése még várat magára.

Ha a nem múló panaszok miatt felmerült a cöliákia gyanúja, mielőbb orvoshoz kell fordulni kivizsgálásra. A betegség egyetlen terápiája az élethosszig tartó, gluténtól mentes diéta. A diétát azonban csak az orvosi diagnózis megléte esetén szabad elkezdeni, egyrészt azért, mert a diagnózist megelőzően elkezdett gluténmentes étkezés a vizsgálatok során téves, negatív eredményhez vezet, másrészt pedig azért, mert a kiegyensúlyozott gluténmentes diéta összeállítása kezdetben nehéz és a diétahibák elkerülése miatt tanácsos dietetikus segítségét kérni.

Hogyan győződhetek meg a betegségről?

A kivizsgálás részletes kórelőzmény felvételével kezdődik, amely a család többi tagjára is kiterjed, mivel a betegség örökölhető. A diagnózishoz szükséges egy speciális vérvizsgálat is, a vérből ugyanis kimutathatóak a glutén miatt termelődött ellenanyagok. A pozitív eredményt endoszkópos vizsgálat követi, hogy egyrészt ellenőrizzék a vékonybél állapotát, másrészt pedig szövetmintát vehessenek a további vizsgálatok elvégzéséhez. Biztos kórmegállapítás csak a szövettani eredmények ismeretében lehetséges, ezért kerüljük önmagunk diagnosztizálását!

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek