Irodai székből a Spartanra: lehet, hogy megőrültem?

Néhány évvel ezelőtt megelégeltem a tunyaságom, és szembenéztem magammal – nem csak a tükörben.

Elhatároztam, hogy rendbe teszem a testem, és bíztam benne, hogy a változás által a lelkemnek is kedvezni fogok. Fiatalon sportoltam, így nem volt ismeretlen számomra a mozgás világa. Újra futni kezdtem, nem kevés túlsúllyal, túl a 35-ön. A szervezetem nagy kihívás előtt állt: meg akartam szabadulni a plusz kilóimtól, és szerettem volna edzetté válni. Eleinte nehezen ment, 2-3 kilométert tudtam lefutni, azt is úgy, hogy belesétáltam. Aztán szép lassan rákaptam a futás adta örömök ízére, a testem egyre jobban bírta a kihívásokat, átalakultak az étkezési szokásaim, és beindult egy olyan életmódváltás, ami hosszú távon célra is vezetett. Sokat fogytam, elértem a kívánt alakot, és nem utolsó sorban bőven 10 kilométer felett futottam, ha épp kedvem tartotta.

Sem az időjárás, sem a távolság nem tartott vissza másfél évvel ezelőtt.
Fotó: Magánarchívum

Hogy miért érdekes mindez? Azért, mert néhány héttel ezelőtt a férjem közölte velem, hogy novemberben nemcsak ő megy Veszprémbe a Spartanra, hanem én is. Ugyanis benevezett a megmérettetésre, így hát nincs mit tenni, én is indulok a Sprint futamban. Igen ám, de volt egy kis gond: az elmúlt másfél évben idő hiányában egyre kevesebbet futottam, így vissza is kúszott rám jó néhány kiló, és az állóképességemből is vesztettem. Bevallom őszintén, soha sem voltak olyan erősek a karjaim vagy a vállaim, hogy bírjam magam, amire ugye nagy szükség van egy ilyen kihívásban. Végül osztottam-szoroztam, aztán arra jutottam, hogy nincs más hátra, a versenyig össze kell szednem magam, és a lehető legtöbbet kihoznom abból, amim van.

5 szűk hét

Azonnal agyalni kezdtem, ki az, aki tud segíteni nekem, így keveredtem Csereklye Kingához, aki fitness-wellness instruktor és sportmenedzser, és nem utolsó sorban igazán kemény személyi edző. Ha valaki, hát ő biztosan kihozza belőlem a legtöbbet. Megkerestem, elmondtam, hogy szűk 5 hetem van arra, hogy felkészüljek a Spartanra, és reménykedtem, hogy nem küld világgá az idő rövidsége miatt. Szerencsére nem így történt, Kinga azt mondta, vágjunk bele, persze legyek tisztában azzal, hogy nagyon kevés az időnk. Így most együtt készülünk a szentendrei Castrum GYM-ben.

Kinga, az edzőm

"Csereklye Kinga vagyok. Kiskorom óta sok az energiám, mindig sportoltam valamit. 13 éve rendszeresen mozgok. Tánccal kezdtem, aztán kosárlabda, röplabda következett. Megismerkedtem a konditermes edzéssel, de volt kick-box, aerobik, rúdtánc is a repertoáromban. Érettségi után elvégeztem egy 2 éves edzőképzést, ahol fitness-wellness instruktor és személyi edző végzettséget kaptam. Majd az ELTE-n sportszervezőként diplomáztam. 6 éve dolgozom edzőként. Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, tanítani őket és segíteni nekik, hogy elérjék a céljaikat, például felvételizőket is sikeresen készítek fel alkalmassági vizsgákra."

Ő itt Kinga. A látszat csal, a szép. szelíd mosoly mögött egy vadállat (is) rejtőzik. Én már csak tudom...
Fotó: Magánarchívum

"Szerintem a mozgásnak nagyon fontos szerepe van az életünkben, és szeretném, ha ezt azok is megértenék, akik velem edzenek. Nem szabad, hogy megálljunk az első kitűzött célnál, az eredményt meg kell tartanunk, és fejlődnünk kell folyamatosan. Az, hogy alakulunk, csinosodunk, nem elég. A leggyakoribb ülő életmódból kiindulva a mély hát-és hasizomerősítő gyakorlatnak is mindig adok helyet az edzéseken. Az állóképességet, egyensúlyt is célszerű fejleszteni minden életszakaszban, ugyanis ezek a képességek, készségek fontossá válnak a kor előrehaladtával. Nem bírom elégszer elmondani, hogy sohasem késő elkezdeni mozogni. Örülök, hogy megkeresett Gréta, mert így nemcsak ő, hanem én is kihívás előtt állok. Az 5 hét nem sok idő, de tudom, hogy lehet fejlődni ennyi idő alatt is, kitartó munkával.  Egyik napról a másikra kell összeállítanom az edzéstervet, de nagyon élvezem. Szeretem a kihívásokat, és általában elérem a céljaimat, remélem most is így lesz!"

Ha érdekel, hogyan készülünk a versenyre, életem eddigi egyik legnagyobb fizikai kihívására, olvasd el cikksorozatunkat, ami az 5 hetes intenzív felkészülést mutatja be.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 mennyei édesség 20 perc alatt!

Gyorsan szeretnél valami nagyon finomat? Ezekkel a receptekkel karácsonyra is készülhetsz, könnyű őket elkészíteni, és garantáltan elfogynak egy szempillantás alatt.