Edzés - egyedül vagy csoportban?

Te hogy szeretsz jobban edzeni? Egyedül vagy csoportosan? Melyik való neked vajon? Szakértőnk segít eldönteni!

Csoportban, egyedül vagy személyi edzővel mozogsz szívesebben? Esetleg még bizonytalan vagy abban, hogy milyen edzésformát válassz, mi lenne számodra a legjobb választás? Nézzük meg a csoportos órák, a személyi edzés és az otthoni torna előnyeit és hátrányait!

Csoportos edzés

1. Csoportos edzés

A csoportos órák előnye, hogy lehetőséged van arra, hogy új embereket ismerj meg, hogy együtt mozogj, táncolj, izzadj, küzdj a többiekkel és, hogy a csapat pozitív energiája még jobban feltöltsön és motiváljon.

Biztosan te magad is tapasztald már, hogy amikor edzés közben azt láttad, hogy a többiek végig csinálnak egy adott gyakorlatsort, te sem adtad fel olyan könnyen, így az edzésed is sokkal hatékonyabb volt. Ezzel azonban vigyázni kell, mert nem vagyunk egyformák!Különböző az egészségi állapotunk, eltérő a testfelépítésünk, az izomtömegünk, a testtudatunk, a hajlékonyságunk, a koordinációs képességünk, a pulzusunkról és a vérnyomásunkról nem is beszélve. Ennek fényében talán nem csoda, hogy ugyanaz az edzés mindenkire másképp hathat.

Egy szakképzett edző figyelembe veszi, hogy milyen egészségi állapotban vagy és vigyáz rád a csoportos edzésen is - legyen öt, tíz, vagy akár harminc fő az edzésen. Egy jó edző minden egyes csoportos óra előtt megkérdezi, hogy van-e bárkinek bármilyen ízületi, vagy mozgásszervi problémája, magas vérnyomása, esetleg szív- és érrendszeri betegsége. Egyszóval: igyekszik képbe kerülni. Hamar felméri, hogy ki mennyire terhelhető és megfelelően kommunikál ahhoz, hogy mindenki biztonságosan és hatékonyan tudja elvégezni a gyakorlatokat.

Persze csoportos edzéseknél ez az edző számára nem olyan egyszerű feladat, különösen, ha sokan vannak az órán. Ezért is fontos, hogy legyen saját pulzusmérő órád, ami segít neked abban, hogy az óra teljes ideje alatt a lehető leghatékonyabban és biztonságosan edz.

Olvastad már?

Nem, a személyi edző nem luxus

Személyi edzővel

2. Edzés egyedül vagy személyi edzővel

Ha sok időt töltesz emberekkel, mert ezt a munkád és a családi életed is megkívánja, nem csoda, hogy néha szeretnél egy kicsit egyedül lenni a gondolataiddal - akár magányosan futni vagy biciklizni egy jót.

A legjobb ezekben az edzésekben, hogy senkihez nem kell alkalmazkodni. A saját ritmusodban tudsz edzeni anélkül, hogy úgy éreznéd, hogy bárkivel is versengened kell, vagy bárkinek is meg kellene felelned.

Olvastad már?

7 edzéshiba, amit kezdőként elkövetsz

Egyedül viszont csak akkor érdemes edzeni, ha már rutinos sportoló vagy, aki ismeri a testét, tisztában van vele mire kell figyelnie futás vagy bringázás közben és tudja, hogy hogyan kell helyesen végrehajtani az otthon elvégezhető gyakorlatokat is.

Az első időszakban mindenképpen érdemes inkább személyi edzőt felkeresni. Az edző azon túl, hogy a célodnak megfelelően összeállítja a leghatékonyabb edzésprogramot, megtanítja neked a gyakorlatokat és felhívja a figyelmedet rá, hogy mire kell jobban figyelned az edzések során, ráadásul motivál is. Megszeretteti veled a sportot és ösztönöz arra, hogy a kezdeti felbuzdulás ne csak tiszavirág életű legyen.

Ha hosszú ideig (évekig) kimaradt a sport az életedből, akkor mindenképpen azt ajánlom, hogy csoportos órákon vagy személyi edző segítségével találd meg újra az utat. Ez utóbbi igénybevétele különösen ajánlott, ha nagy túlsúllyal esetleg mozgásszervi problémákkal küzdesz. Idővel, ha már újra rutinos vagy és megismerted a tested, a lehetőségeid és a korlátaid, önálló utakra is indulhatsz!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek