Nem, a személyi edző nem luxus

Egy szakember által beállított étrenddel sokat lehet fogyni. Ám a mozgás szerepe is kiemelten fontos a fenntartható eredményben, és ebbe sem érdemes saját kútfőből belecsapni.

Még mindig az a kép él a többség fejében, hogy személyi edzőhöz járni felesleges luxuskiadás. Pedig ha megnézzük, milyen előnyei vannak, és megfogadjuk az alábbi tanácsokat, akkor nem nagy költséggel rövid idő alatt akár önállóvá is válhatunk.

1. Saját példájával tud segíteni

Ha van valamilyen betegségünk, problémánk, esetleg egyszerűen csak speciális helyzetben vagyunk, próbáljunk meg olyan edzőt találni, aki szakmailag elmélyült a miénkhez hasonló vendégek edzésében, vagy épp maga is érintett, tehát a személyes tapasztalatát is át tudja adni. Kismamáknak például érdemes egy szintén kisgyermekes trénert felkeresni, de vannak kardiológiai, szénhidrát-anyagcsere problémákra, vagy épp idősebb, esetleg nagy túlsúllyal rendelkező vendégekre szakosodott edzők is. Használd a keresőket, pl. írd be, hogy szenior/kismama stb. + edzés, és már sorakoznak is a megfelelő trénerek.

2. Kiszúrhat olyan kockázati tényezőt, amit egyébként nem vettünk észre

Egy jó edző részletesen kikérdezi a vendéget, mielőtt nekiláttok az edzésnek, állapotfelmérés nélkül pedig sosem kezd el dolgozni. A beszélgetés és a fizikai tesztek során ugyanis kiderülhetnek olyan kockázati tényezők, amelyekre talán mi magunk sem gondoltunk. Lehet, hogy észrevesz egy ortopédiai eltérést vagy egy nem megszokott pulzusreakciót. Ha olyan problémával találkozik, amihez nincs meg a szakmai kompetenciája, akkor továbbküld egy jó szakemberhez, esetleg orvoshoz, gyógytornászhoz.

Olvastad már?

Lehet fogyni mozgás nélkül?

3. Pontosan megtanítja a gyakorlatokat

Aki valaha tanult bármit, tudja, mennyire nehéz a rosszul rögzült tudást felülírni. Pedig higgyük el, néha szinte millimétereken múlik, hogy egy gyakorlat az „így nem sokat használ"-tól a „maximálisan hatékony"-on keresztül a „kifejezetten veszélyes"-ig hol helyezkedik el a palettán. Az edző, ha kell, hosszú perceken keresztül türelmesen állítgatja be a helyes tartást, hogy a gyakorlat a lehető leghatékonyabb legyen, és addig ismételteti, amíg meg nem tanuljuk a pontos végrehajtást.

4. Megértjük a testünk működését

Az edző nemcsak a gyakorlatban, hanem az elméleti háttér elsajátításában is tud segíteni. Elmagyarázza, hogy mi alapján állítja össze az edzéstervet, hogy miért nélkülözhetetlen a pulzusmérő óra, és mire kell figyelni a használata közben, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy pihenőhetet kell beiktatni, és milyen mértékben és ütemezésben érdemes nehezíteni az edzéseinken. Az én tapasztalatom az, hogy minél tudatosabb valaki, minél jobban érti a saját testének működését, annál gyorsabban áll rá fejben is a rendszeres edzésre és egészséges étrendre, és annál könnyebben veszi az életmódváltás akadályait.

5. Bátorít

Mindig az első lépések a legnehezebbek, és lássuk be, nagyon könnyű ilyen-olyan okokra hivatkozva feladni és kiszállni az első hetek után. A jó edző egyben motivációs tréner is, aki ismeri a vendégének képességeit és korlátait, és segít olyan célokat elérni, amelyeket magunktól sosem mertünk volna talán még kitűzni sem. Fontos, hogy azt is tudja, mi az a pont, amin egyelőre nem szabad átlépni, még akkor sem, ha a lelkesedés és az adrenalin simán belehajszolna.

5+1. Megtanít, és elenged

Mindig azt szoktam mondani a vendégeimnek, hogy az én célom az, hogy néhány hónap után már teljesen önállóan is képesek legyenek edzeni. Egy lelkiismeretes edző folyamatosan magyaráz edzés közben, hogy értsük is, mit miért csinálunk. Ha odafigyelünk, nagyon gyorsan megtanulhatjuk a legfontosabb dolgokat a testünk működéséről, és valóban elég lesz havonta visszajárni az edzésterv módosításáért. Így pedig a személyi edző rögtön nem luxus.

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!