Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erre a mozgásformára esküsznek a világ legegészségesebb emberei

A Föld ún. Kék Zónáiban élő emberek, vagyis a várható legmagasabb élettartammal rendelkezők edzőtermi súlyzózások helyett valami egészen más mozgásformát választottak.

100 évvel ezelőtt az emberek körülbelül 10%-a mondhatta el magáról, hogy ülőmunkát végez, miközben ma ez az arány 90%-ra emelkedett. Létezik azonban egy pofonegyszerű és mégis hatékony mozgásforma, amit még a legelfoglaltabbak is be tudnak építeni a napi rutinjukba. A bolygónk ún. Kék Zónáiban (Blue Zones), a leghosszabb várható élettartammal élő emberek – akikről ebben a korábbi cikkünkben tudhatsz meg többet – például nem járnak edzőterembe, igaz, nem is ülnek naphosszat irodában vagy az autójukban, hanem egyszerűen csak aktívan élik a hétköznapjaikat.

Gyalogolj!

A testünket mozgásra tervezték, azonban ez nem azt jelenti, hogy mindenáron az edzőteremben súlyokat emelgetve kell töltened a szabadidőd nagy részét. A hosszú és egészséges élethez a rendszeres mozgás is szükséges, és a természetes mozgásformák, mint amilyen a gyaloglás, tökéletes megoldást jelenthetnek még a kifogást keresők számára is. Az autózás kényelmes, a tömegközlekedés gyors, azonban ha még a mosdóba is 4 keréken mész, gondold kicsit újra az életviteledet. Gyalogolj naponta legalább 15 percet, és javíts az életminőségeden! Dönthetsz úgy, hogy az otthonod és a munkahelyed közötti rövidebb távot gyalog teszed meg, gyalog mész a gyerekért az iskolába, vagy 1-2 megállóval előbb leszállsz, és a fennmaradó távolságot sétálva teszed meg.

Az agyad teljesítményét is fokozza

Az Amerikai Rákszövetség tanulmánya szerint a heti 6 órás gyaloglás következtében kisebb lehet az esélye a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, valamint a légúti és a daganatos megbetegedések kockázata is csökkenthető. Sőt, a kutatás szerint már akár heti 2 órás gyaloglás is sokat segíthet a megelőzésben.

A gyaloglás azonban nemcsak a tested, hanem az agyad egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszhat. Dr. Anders Hansen, a svédországi Karolinska Intézet orvosa és pszichiátere szerint a rendszeres napi séta 40% -kal csökkentheti a demencia kockázatát.

Ha a hosszú sétákat nem érzed a magadénak, akkor az 1 órás időtartamot oszd fel kisebb egységekre a nap folyamán. Gyalogolj naponta többször rövidebb ideig: menj ki levegőzni az ebédszüneted egy részében, tarts 1-2 óránként néhány perces szünetet a munkádban, amikor felállsz az asztalodtól, és átmozgatod magad egy kicsit. A lényeg, hogy ragadj meg minden alkalmat, amikor lehetőséged van egy kis sétára!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!