Ilyen következményekkel is járhat, ha nem eszel elég szénhidrátot

Sokan úgy próbálnak megszabadulni a fölösleges kilóktól, hogy drasztikusan lecsökkentik a szénhidrátbevitelüket. Pedig ennek igen kellemetlen következményei is lehetnek.

A szénhidrátokat alapvetően két csoportba oszthatjuk. Vannak ez egyszerű (gyorsan felszívódó) szénhidrátok, mint például a szőlőcukor, a gyümölcscukor, illetve ide tartoznak a két cukorból álló vegyületek, mint pl. a kristálycukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz) stb. A második nagy csoport az összetett (lassan felszívódó) szénhidrátok csoportja, amik azok a vegyületek, amelyek sok egyszerű szénhidrátból épülnek fel, ilyen pl. a gabonaszemekben, a kukoricában, a burgonyában található keményítő. Míg az utóbbi nem dobja meg a vércukorszintünket, ezért bátran fogyaszthatjuk, addig az első fajta komoly gondokat okozhat rövid- és hosszútávon, így azt javasoljuk, inkább az összetett szénhidrátokat fogyaszd, akkor is ha diétázol, és akkor is, ha nem.

A szénhidrát elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Ha nem eszünk eleget belőlük, akkor lecsökken a szervezetbe bevitt probiotikumok és rostok mennyisége. Emiatt lelassulhat az emésztésünk, és az immunrendszerünk is legyengülhet, de még több mellékhatásra számíthatunk.

Holdkóros

Az agyunknak szüksége van a megfelelő mennyiségű szénhidrátra az optimális működéshez. Éppen ezért, ha nem viszel be belőle eleget, akkor fizikailag és szellemileg sem leszel a toppon. Emiatt rosszabban teljesíthetsz a munkában, és otthon is ingerlékenyebb leszel. Ha pedig sportolsz, szintén szükséged van némi szénhidrátra, mert az izmok is jórészt ebből a forrásból merítenek energiát.

Hangulatingadozás

Szénhidrátok nélkül visszaesik a vércukorszintünk, amitől a hangulatunk is ingadozni fog. Az sem segít, hogy a szénhidrátoknak kulcsszerepük van a szerotonintermelésben. Ha nem megfelelő szinten van a szerotoninszintünk, akkor seperc alatt felmehet bennünk a pumpa, illetve könnyebben alakulhat ki a depresszió is.  

Kellemetlen szájszag

Ha nincs elég szénhidrát a szervezetben, akkor testünk zsírt kezd égetni, hogy legyen elég energiája, és úgynevezett ketonokat termel. A ketonok közé tartozik az aceton is, ami miatt erjedő gyümölcsre emlékeztető szagúvá válhat a leheletünk. Ezért is van az, hogy a ketogén-diétát követők rágózni kezdenek egy idő után.

WC-gondok

Ha csökkented a szénhidrátot, akkor előfordulhat az is, hogy a rostbeviteled sem lesz megfelelő, emiatt pedig könnyedén lelassulhat az emésztésed is, ami székrekedéshez vezethet. Rostokra nem csak azért van szükségünk, hogy stabil legyen a vércukorszintünk, hanem azért is, hogy megfelelő legyen a bélmozgásunk.

Akkor mégis mit egyél?

Fontos tehát, hogy mindenképpen együnk szénhidrátot, és ha lehetséges akkor, mindenképpen a már korábban említett lassan felszívódókból együnk többet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ha rendszeresen fogyasztasz citrusféleket, ezt tudnod kell!

Jelenleg (is) nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöket, ez pedig a téli időszak beköszöntével leginkább a narancsot, a mandarint és a citromot jelenti. Azonban nem árt az óvatosság, hiszen ezeket a gyümölcsöket különböző vegyszerekkel kezelik, melyek kockázatot is rejthetnek.

Nosalty

További cikkek