A dolgozó anyák stresszesebbek? Létezik egyensúly munka és magánélet között?

A teljes munkaidőben dolgozó kétgyerekes családanyáknak, nagyobb stresszel kell számolniuk, ami az egészségre ártalmas krónikus stresszhez is vezethet.

Egy új kutatásnak köszönhetően most már tudományosan is bizonyított az, ami eddig sem volt túl nagy titok: a munka és a magánélet közötti egyensúlyozás komoly stresszfaktort jelent a nők, különösen a többgyerekes családanyák számára.

Az egészségre káros krónikus stressz

A Manchester Egyetem és az Essexi Egyetem kutatói több mint 6000 fő részvételével végeztek felmérést arra vonatkozóan, hogy a nők magánéleti és munkahelyi státusza miként befolyásolja a stressz mértékét. A Nagy-Britannia egészére kiterjedő tanulmány számos információt gyűjtött össze a háztartásokról, beleértve a lakosság életét, hormonszintjét, vérnyomását és stressz-szintjét is, kitérve a krónikus stresszre is. A krónikus stressz tünetei közé tartozik többek között az ingerlékenység, a szorongás, a depresszió, a fejfájás és az álmatlanság is.

A kutatók a vizsgálatban a krónikus stresszhez kapcsolódóan 11 biomarkert (biológiai jelzőanyagokat) értékeltek, és megfigyelték, hogy azok általános szintje 40% -kal magasabb arányt mutatott a teljes munkaidőben dolgozó, két gyereket nevelő nőknél a gyermektelen nőkhöz képest. Az egy gyerekes, teljes munkaidőben foglalkoztatott anyáknál ez az arány 18%-os volt. Vagyis, tudományosan is bizonyított: a családanyák stressz-szintjétől kiakadhat a vérnyomásmérő.

Éljen a részmunkaidő!

A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy a részmunkaidő csökkentheti a stressz-szintet: a kétgyerekes, de részmunkaidőben dolgozó nőknél a krónikus stressz-szint 37% -kal alacsonyabb volt a teljes munkaidőben dolgozó sorstársaiknál. Ugyanezt figyelték meg az apáknál is.

A tanulmány szerint a rugalmas munkaidő hozzásegítheti a családanyákat ahhoz, hogy ők is képesek legyenek kialakítani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ámen.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek