Érdekel, mások hogy csinálták? 5 tipp sikeres fogyókúrázóktól

Te is ismersz valakit, akinek sikerült tényleg, eredményesen lefogynia? Mi lehet az ő titka?

Mi a titok? Gyakran elmélázunk azokon a történeteken, amelyek hosszútávú, eredményes súlycsökkenésről, életmódváltásról szólnak. Elméletben tudjuk, mit kellene tennünk, a gyakorlati megvalósítás azonban gyakran kudarccal végződik. Bár akiknek sikerült, látszólag különféle diétákat folytatnak, más-más sportot űznek, de talán van néhány közös dolog, amit megszívlelhetünk.

1. Reális, elérhető célok

15 kg fogyás egy hónap alatt fantasztikusan hangzik, de a megvalósítása nem életszerű, és egészségesnek egyáltalán nem nevezhető. Mindenképpen konkrét célt tűzzünk ki magunk elé, a “nyárra lefogyok” nem valószínű, hogy működni fog. Ha van 10 kg súlytöbbletünk, tervezzünk például 2 kg fogyást havonta, így a szervezetünket sem terheljük meg túlzottan a változásokkal, és nagyobb eséllyel érjük el a célunkat. Ne csak az elérni kívánt kilót, cm-t tervezzük meg, de legyen egy jó forgatókönyvünk az étkezésben tervezett változtatásokra és a fizikai aktivitás bevezetésére, rendszeressé tételére is.

2. Étkezési napló

Ez lehet a hagyományos papír-toll verzió, de egyre több applikáció áll a fogyókúrázók rendelkezésére, így bármikor feljegyezhetők az adatok. Azok, akik rendszeresen vezetik, hogy mikor, mit és mennyit ettek és ittak, sikeresebbek voltak a fogyókúrájukban már egy hét naplóvezetés után is. A napló vezetése segíthet a rendszeres étkezés megvalósításában, nyomon tudjuk követni a nassolásokat, és gyakran fény derül rá, hogy jóval többet eszünk, mint hisszük. A naplóvezetés esetenként visszatartó erő is lehet, talán kétszer is meggondoljuk a második szelet sütemény elfogyasztását. Rögzíthetjük hetente a súlyunkat vagy a cm-ben történő változásokat, és a kisebb-nagyobb sikerek erőt adhatnak a folytatáshoz.

3. Támogató közösség

A legtöbb sikeres fogyókúrázó nem egyedül csinálja! Van aki a család egy érintett tagjával veselkedik neki, de ha nem, akkor is fontos tudatni terveinket az otthoniakkal, akik így jobban figyelnek ránk – pl. felhagynak a csokis keksz otthoni raktározásával – , és biztatnak, átlendítenek a kritikus pontokon. A közösségi média is segítségünkre lehet, az életmódváltás egyszerűbb, ha olyanokkal osztjuk meg a problémáinkat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Segítséget kérhetünk, ha már kifogytunk vacsoraötletekből, és mások tapasztalatai segítségével esetleg könnyebben vesszük a bukkanókat, ráadásul kisebb az esély, hogy az egész tervünket feladjuk, mert mindig lesz valaki, aki a folytatásra biztat.

4. Főzés otthon

Persze ez sokak számára nagy kihívás, de a sikeres fogyókúrázók tapasztalatai szerint jobban járunk, ha lehetőségeink szerint mi magunk készítjük el az ételeinket. Akik nem főznek, gyakrabban lépik túl egy-egy étkezésnél az engedélyezett energiamennyiséget. Az otthoni főzésnél a só csökkentése is egyszerűbb, valamint könnyebb elérni a megfelelő mennyiségű rost bevitelét is.

5. Mozgás

A rendszeres mozgás beépítése a mindennapokba szintén a sikeresek listáján van. Fontos a célkitűzés, a fokozatos terhelés, és a motiváció fenntartása. Hosszútávon pedig az működik a legjobban, ha nem “kényszersportot" űzünk, hanem olyat, amiben tényleg kedvünket leljük.

A türelem, a kitartás, a stresszevés elhagyása is sok életmódváltó listáján szerepel, ezek segítségével talán mi is jobban felvértezve vághatunk neki a feladatnak!

Ezeket olvastad már?

Vöröslencse leves 7. - indiai módra

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.