II. Erzsébet kedvenc ételeivel emlékezünk a királynőre

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, mi pedig ennek apropóján összeszedtük kedvenc ételeit és italait.

A Buckingham-palota csütörtök este, nem sokkal nyolc óra előtt jelentette be a szomorú hírt: meghalt II. Erzsébet királynő, aki nem kevesebb, mint 70 éve uralkodott az Egyesült Királyságban. Ezzel az összeállítással szeretnénk rá emlékezni, melyben bemutatjuk, mennyire egyszerű, mégis nagyszerű ízlése volt az ételek terén.

A kedvenc süteménye

II. Erzsébet királynő sosem hagyta ki az 5 órai teázást, ilyenkor pedig a scone nevű angol sütemény is az asztalra került. Ez lényegében egy édes pogácsa, amit kettéválasztanak, majd megkenik vajjal és lekvárral. Ez az édesség nem túl gejl, ropogós, és puha vajjal meg kissé édeskés lekvárral kenve tökéletes a kesernyés tea mellé.

Az igazi tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, sokak szerint azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a tejjel lágyított tea hagyománya - igaz, többnyire az angoloknak köszönhetően - számos más kultúrában is felfedezhető.

A kedvenc reggelije

A királynő állítólag imádta a zabkását. És milyen jól tette, hiszen kevés olyan egészséges, értékes tápanyagokban gazdag étel létezik, mint a zabkása, amit ennyire gyorsan, változatosan és nem utolsó sorban olcsón el lehet készíteni.

A másik variáció

A királynő nagyon szerette a rántottát is, melyhez a legtöbbször füstölt lazacot fogyasztott. Általában azokon a reggeleken került asztalra, amikor Fish and Chips volt az ebéd, hiszen remekül ellensúlyozta a magas kalóriatartalmú bundás halat és sült krumplit.

A nagy kedvenc

Az angol királynő kedvence roston lazac + saláta kombó volt. Ha nézted A korona című sorozatot, akkor biztosan feltűnt, hogy ott is rengetegszer említik meg, mennyire szeretik a lazacot.

A királyi reggeli

A királynő néha megengedte magának, hogy egy kicsit laktatóbb reggelit is elfogyasszon. Bár ezt több idő elkészíteni, mint egy könnyed rántottát, abszolút megéri, és különben is Erzsébetnek egy szakács állította össze ezt a fogást. Ez pedig nem más, mint a Croque Monsieur, ami lényegében egy melegszendvics, és a franciáknak köszönhetjük.

A tipikus angol fogás

A Sunday roast nevezetű fogás Yorkshire-pudingból, egy hatalmas szelet marharostélyosból, párolt zöldségből, krumpliból és csőben sült tejszínes karfiolból áll, amit egy kis barnamártás tesz tökéletessé. Egy igen tartalmas ételről van szó, melyet Erzsébet csak ritkán választott.


Még több a brit királyi családról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?